Сьогодні на кухні ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ знову чаклує Людмила Воропаєва. Вашій увазі – черговий рецепт зі смаком літа – домашній полуничний лікер. Якщо читали нашу минулу публікацію, то вже знаєте, як зробити з полуниці ароматизований оцет. Зараз дізнаєтеся, як зробити домашній лікер з полуниці – запашний, солодкий, з тонким присмаком літа, сонця і полунички. Такий домашній лікер зігріватиме тіло і душу довгими зимовими вечорами. Якщо, звичайно, щось від нього залишиться після літніх посиденьок з друзями на веранді 🙂
На 1 літрову банку нам знадобиться:
Але краще запастися продуктами на 3-5 банок одразу. Бо з однієї літрової банки початкових продуктів виходить приблизно 700 мл готової продукції. Надовго не вистачить 🙂
Цей рецепт дуже простий і не вимагає багато часу на приготування. Для початку миємо і чистимо полуницю. Складаємо ягоди в літрову банку, додаємо лимон і заливаємо все горілкою. Не до самого верху – «по плечі» банки, інакше рідина може потім виливатися. Звичайно, якість напою багато в чому залежатиме і від якості горілки, яку ви використаєте. То ж на цьому економити не варто.
Закриваємо банки кришками і ставимо наш майбутній домашній лікер з полуниці на сонце приблизно на 5-7 днів. Як тільки ягоди змінять колір (віддадуть його рідині) – це сигнал, що прийшов час перейти до другого етапу приготування полуничного домашнього лікеру.
Рідину з банки зливаємо в іншу посудину і поки залишаємо в спокої десь на поличці кухні (не на сонці). Зараз нас цікавить банка з полуницею. Висипаємо в неї склянку цукру, знову закриваємо кришкою і ставимо на сонечко. Під дією сонця і тепла цукор розчиниться, утворивши нову рідину в банці. Як правило, на це йде приблизно 3 доби. Для прискорення процесу можна час від часу банку з полуницею порухати, але не бовтати сильно, щоб полуниця не розлізлася.
Далі – обережно зливаємо солодкий полуничний сироп в іншу посудину. Вичавлювати сік з полуниці не потрібно, щоб не надати лікеру осаду.
Останній етап приготування домашнього лікеру з полуниці – поєднуємо обидві рідини в одній посудині. Наш полуничний лікер готовий до вживання!
Якщо робите лікер одразу в кількох банках, і першу рідину, і другу з різних банок зливайте в одну велику посудину. І змішуйте разом також. Зберігаємо лікер при кімнатній температурі в скляній посудині з кришкою.
За словами Людмили Воропаєвої, такий лікер своїми руками має міцність приблизно 25 градусів. Він дуже смачний сам по собі, а ще його можна змішувати з шампанським, додаючи тому неповторної нотки полуниці.
Читайте також нашу статтю Вишнева наливка — швидкий рецепт приготування.
А чи можна за такою ж технологією використати інші ягоди і зробити, наприклад, домашній вишневий лікер?
Людмила Воропаєва: «Я делаю такой же ликер из малины. Добавляю для аромата мяту или черную смородину. А вот из других ягод не пробовала, не уверена, как водка будет проникать через оболочку, и сколько на это уйдет времени.»
І головне – вживайте алкоголь красиво… В теплій компанії чи наодинці, під душевну розмову чи на сон грядущий, завжди – в міру і з гарного посуду… Тільки тоді він стовідсотково подарує вам релакс чи натхнення!
Фото і рецепт Людмили Воропаєвої,
спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.