Огляд першої осінньої квіткової виставки Челсі-2021

Вперше за більш ніж 100 років історії квіткового шоу Челсі воно відбулось у вересні. Через пандемію традиційне травневе шоу-2021 проходило, як і у 2020 році, у віртуальному форматі. Віртуальність виставки мала шалений успіх, її відвідали і ми з вами. Хоч у грудні, але вересневе Челсі-шоу ми маємо наздогнати. Наздогнати та поринути в цю казкову атмосферу унікальної події світового масштабу в садівничому житті — перше осіннє Челсі-шоу.

Огляд першої осінньої квіткової виставки Челсі-2021

Огляд першої осінньої квіткової виставки Челсі-2021

Вереснева виставка запишеться в історію, як справді унікальна. Представлені сади та експонати були наповнені осінніми сюжетами, рослинами, що прикрашають сад в цей час, чого ніколи ще не було, оскільки завжди Челсі відбувалося в травні. Айстри, жоржини, сальвії, дерева зі стиглими фруктами, пухкі гарбузи, трави і такі «дрібниці», як насінневі коробочки літніх квітів — все, чим багата найбільш щедра пора року − осінь. Можливість побачити сади та експонати в новому образі запам’ятається і відвідувачам, і учасникам.

Хочеться винести з чергової виставки світового масштабу для себе тези, що розглянемо у цій статті. «Забрати додому», як дослівно перекладається наскрізна ідея Челсі — можливість взяти будь-які сміливі ідеї абсолютно кожному відвідувачу і застосувати їх в своєму саду.

Екологічність, як наскрізна ідея Челсі-шоу

Екологічність — ключова тема шоу не тільки цього року, а і завжди. Кожен сад, навіть найменший, навіть балкон, впливає на світову екологію — лунає з усіх шпаринок Челсі. Організаторами і учасниками завжди підкреслюється відповідальність і можливості кожного впливати на покращення екології.

Єднання з природою, доповнення її, а не протистояння, проглядається і в головних виставкових садах, створених Королівською садівничою організацією (RHS), що були центральним ядром на вересневому Челсі-2021. Про Королівську садівничу організацію і значення Челсі для світової садівничої індустрії можна прочитати в нашій статті.

Зелений сад королеви Великобританії (фото нижче), створений в рамках глобального проекту з нагоди її платинового ювілею у 2022 році. Кожен громадянин запрошується до спільної спланованої акції «посади дерево на ювілей». Високий ліс, що складається з 21 дерева, стоїть серед килима пасовищ і барвистих польових квітів, символізує дику природу. Тюки сіна, розкидані навколо саду, навіюють думки про сільську місцевість і партнерство, яке існує між природою та сільським господарством.

Зелений сад королеви Великобританії

Зелений сад королеви Великобританії

Ще один сад від Королівської організації демонструє, як наші сади, рослини та громадські зелені насадження відіграють важливу роль у захисті всієї планети та людства. Величезний простір забезпечив візуальне уявлення про кліматичну кризу і  можлиивості її подолання. Гостей запросили в подорож чотирма різними тематичними ділянками: «Спад», «Адаптація», «Пом’якшення» та «Баланс». Справді унікальний сад продовжить своє існування в одному з 5-ти садів, створеному в місті Солфорд для населення, виховання дітей, залучення всіх бажаючих долучитися до садівництва (ним опікується Королівська організація) – сад Бріджвотер.

Сад демонструє, як наші сади, рослини та громадські зелені насадження відіграють важливу роль у захисті всієї планети та людства

Сад демонструє, як наші сади, рослини та громадські зелені насадження відіграють важливу роль у захисті всієї планети та людства

Сади-переможці вересневого Челсі-2021

Найочікуваніша частна шоу – конкурс дизайнерських садів, заради яких реальна виставка переносилась на осінь. З урахуванням ситуації у світі і запровадженням кроків її подолання організатори сподівались відбути нарешті виставку без ризику для здоровя її учасників. З осіннім обличчям сади, як завжди, відповідають заявленому стандарту – ландшафтний дизайн світового класу. Вони виявляють і втілюють останні тенденції та передові ідеї садівничого світу.

Для цікавості і дотичності переглянемо переможців конкурсу дизайнерських садів вересневого Шоу Челсі-2021, що нагороджені золотими медалями.

1. Проект саду від M&G був розроблений для показу ще у травні 2020 року. Його мета — привернути увагу до важливості озеленення міських просторів, що є життєво важливим для інфраструктури. Через вісімнадцять місяців від початку пандемії наявність міських зелених насаджень визнано більш потужним і значущим, ніж будь-коли. Сад створений як спільний зелений «притулок» для людей і дикої природи у жвавому міському середовищі.

Проект саду від M&G - переможець вересневого Челсі-2021

Проект саду від M&G – переможець вересневого Челсі-2021

2. Органічний сад від Yeo Valley демонструє можливість співіснування людей і дикої природи. Це місце  відпочинку та спостереження за природою (прирученою та дикою), в основі якого підтримка здоров’я ґрунту, біорізноманіття, створення сприятливих умов для запилювачів та інших корисних комах і тварин.

Органічний сад від Yeo Valley - переможець вересневого Челсі-2021

Органічний сад від Yeo Valley – переможець вересневого Челсі-2021

3. Китайський  сад Гуанчжоу підкреслює важливість відповідального проектування міста в гармонії з природою. Зміна клімату, зростання мегаполісів і небезпека масового вимирання цілих видів рослин і тварин вимагають переоцінки політики планування. Цей сад був оцінений також публікою і отримав завжди бажану нагороду в номінації  “Народний вибір” (The People’s Choice).

Китайський сад Гуанчжоу - переможець Челсі-2021, крім того, в номінації

Китайський  сад Гуанчжоу – переможець Челсі-2021, крім того, в номінації “Народний вибір” (The People’s Choice)

4. Сад «50-річчя Trailfinders» натхненний народною архітектурою та ландшафтом передгір’я Гімалаїв, розташований на розгалуженні струмка і доріжки, що перетинають сад.

Сад «50-річчя Trailfinders» - переможець вересневого Челсі-2021

Сад «50-річчя Trailfinders» – переможець вересневого Челсі-2021

5. «Сад горщикової петрушки» (The Parsley Box Garden) завоював срібну медаль на виставці і був відзначений публікою і особистою прихильністю автора цього огляду. Дозволимо собі з цього приводу трішки призупинитися.

Сучасний, витончений та елегантний дизайн з відкритою кухнею, що примикає до зони відпочинку. Простір, захищений перголою та обрамлений багатоярусними рослинами, забезпечує зручність кожному члену родини. Цей сад кидає виклик стереотипам молодості і старіння і прагне захистити та розширити можливості людей старше 60 років. Ретельно відібрані матеріали тонко натякають на те, що життя в будь-якому віці може і має бути прекрасним. Старі латунні кашпо натякають на витонченість зрілої краси, сучасні конструкції посилаються на стабільність міцного фундаменту, а відновлена ​​деревина промовляє про плинність часу і невідворотність змін протягом усього життя.

Переповнені ягодами, фруктами та овочами грядки удобрюються компостом, який утворюється з залишків від цих же рослин та харчових відходів. Ароматні трави, їстівні квіти та багаторічники оздоблюють посадки. Висоту і масштаб забезпечують плодові шпалеріні дерева, кизил, декоративна яблуня Evereste та суничне дерево.

Помилуйтеся і ви!

«Сад горщикової петрушки» (The Parsley Box Garden) завоював срібну медаль на виставці

«Сад горщикової петрушки» (The Parsley Box Garden) завоював срібну медаль на виставці

Сучасний, витончений та елегантний дизайн з відкритою кухнею, що примикає до зони відпочинку

Сучасний, витончений та елегантний дизайн з відкритою кухнею, що примикає до зони відпочинку

Нові номінації та огляд номінантів

Також дуже цікавими у виконанні були експозиції в двох нових категоріях – «Балконні сади» та «Контейнерні сади». Сповнені ідей для кожного садівника, вони підкреслюють важливість садівництва на невеликих просторах, навіть на самих маленьких. «Навіть якщо у вас немає відкритого простору, ви все одно можете  насолоджуватися садівництвом» — заохочує Королівська садівнича організація.

Балконні сади демонструюможуть, що маленькі приміщення можуть бути практичними, корисними в плані вирощування врожаю та при цьому абсолютно чарівними.

Категорія “Контейнерні сади” надала багато ідей щодо використання контейнерів для максимального задіяння відкритого простору. Від контейнерів з переробленої сировини, розташованих так, щоб вони нагадували крихітні ліси, до керамічних, металевих, оцинкованих контейнерів, наповнених пишними, грайливими та екзотичними насадженнями.

«Продукт року» Челсі-2021

Під дахом Великого павільону не менш цікаво, ніж під відкритим небом. Центр павільйону  був перетворенй на літній італійський ринок за допомогою фасаду із колон і арок, в оточенні атмосферних вузлуватих оливкових дерев та кипарисів. Тут були розставлені вінтажні ринкові візки, переповнені багатими сезонними рослинами та продуктами від розплідників, а також різноманітні продукти садівництва і суміжних з ним галузями — від цибулин до техніки, книг і наукових розробок – на різноманітних стендах, виконаних з мега творчим підходом.

Пройдімося рядами, скоштуємо налитий сонцем італійський «врожай», переглянемо переможців престижних нагород  і, до речі, шампанське і смаколики. Наливають і дають! Свято — Челсі!

Усі переможці серед продуктів та рослин, відібрані за іноваційністю, значенням та дизайном, були обрані ще на травневій виставці. На осінній — представлені публіці в натурі.

Перше місце серед продуктів — за пластиковими горщиками Ocean. Технологія їхнього виробництва привертає увагу суспільства до екологічних проблем світового океану.

Продукт року - пластиковий горщик Ocean, Челсі-2021

Продукт року – пластиковий горщик Ocean

2 місце — безторфяний грунт із сумішшю живокосту, папороті та овечої вовни, що постачається лише з Великобританії від Dalefoot Wool Compost with Comfrey, який є лідером альтернативних безторф’яних грунтів. Акцент — на проблемах, пов’язаних з використанням торфу та прагненням використовувати безторф’яні альтернативи.

3 місце — DuraOcean® — це перший комерційно доступний стілець у Великобританії, виготовлений виключно з переробленого океанського пластикового сміття, включаючи рибальські сітки та мотузки. Один стілець — три з половиною кг сміття.

2 та 3 місце в номінації

2 та 3 місце в номінації “Продукт року” на Челсі-2021

Всі продукти року Челсі-2021 можна подивитися за посиланням.

«Рослина року»

В першу трійку серед переможців-рослин входять:

1. Церсис канадський (Сercis canadensis) “Вічне полумя”. Унікальне забарвлення цієї рослини протягом усього вегетаційного періоду є новим не тільки для роду Сercis, але і для чагарників в цілому. Весь новий приріст протягом сезону з  насичено червоного змінюється на золотисто-жовтий, оскільки листя дозріває протягом року.

Церсис канадський (Сercis canadensis) “Вічне полумя”

Церсис канадський (Сercis canadensis) “Вічне полумя”

2. Аліум «Лавандові бульбашки» (Allium ‘Lavender Bubbles’) — новий аліум, що має вертикальне, сплющене сіро-зелене листя з легким поздовжнім скручуванням. Маючи компактний габітус, він також стійкий до посухи і утворює численні щільно зібрані темно-пурпурові квіти. У нього міцні стебла, які тримають квіткові головки у вертикальному положенні.

Аліум «Лавандові бульбашки» (Allium ‘Lavender Bubbles’)

Аліум «Лавандові бульбашки» (Allium ‘Lavender Bubbles’)

3. Семпоніум ‘Sienna’ — яскравий  сукулент, який точно стане центром уваги в будинку, на балконі чи веранді. Витримує до -4°C.

Семпоніум 'Sienna'

x Semponium ‘Sienna’. Shortlisted for Chelsea Plant of the Year. RHS Chelsea Flower Show 2021.

Повний перелік списку рослин-переможців можна подивитися за посиланням.

Інші цікаві експозиції Челсі-2021

Крім товарів та продуктів, одна з надцікавих зон — наукова зона «Discovery». Це ідеальний майданчик для дивовижних робіт та захоплюючих експонатів в області новітніх досягненень садівництва. Ось-деякі-експонати:

Наукова зона «Discovery» - вода в центрі уваги Шоу

Наукова зона «Discovery» – вода в центрі уваги Шоу

Експозиція «Від мережі до дощів» продемонструвала, як найкраще використовувати дорогоцінний ресурс – воду. Концепція “управління садами” означає, що вода використовується більш виважено, бо це призводить до кращих результатів із меншими зусиллями.

Експозиція «Від мережі до дощів»

Експозиція «Від мережі до дощів»

Експозиція коледжу Спаршолт «Природний календар» присвячена життю і діяльністі Гілберта Уайта — «батька» екології, який народився в 1720 році. Він досліджував життєві цикли природи та сезонні коливання клімату ще 300 років назад, вивчаючи потенційний вплив на виживання видів рослин.

Експозиція коледжу Спаршолт «Природний календар»

Експозиція коледжу Спаршолт «Природний календар»

Виставка середньої школи Путні продемонструвала новаторські дослідження впливу рослин на навчальне середовище, підкреслюючи прості та стійкі покращення, які може принести озеленення в приміщенні та садовий дизайн загалом.

Виставка середньої школи Путні

Багато уваги на виставках Челсі завжди приділяється комахам-запилювачам, зокрема бджолам. У дикій природі медоносні бджоли гніздяться в дуплах дерев, що все рідше зустрічається в сучасному світі. Бджолам потрібна велика кількість поживної їжі з різноманітних квітів, але їм також потрібні місця для гніздування.

В різних країнах бджільництво виглядає не однаково. У Єгипті бджолярі використовують глиняні циліндри для формування вулика. Різні експонати демонструють, як ми можемо стати в нагоді.

Прості та екологічні способи підтримки бджіл від Bees for Developement Bee House

Прості та екологічні способи підтримки бджіл від Bees for Developement Bee House

P.S. Повертаючись в черговий раз з Челсі, навіть віртуального, переповнений значимістю і важливістю існування свого саду, натхненний єдністю зі всіма садівниками світу, гордістю і відповідальністю перед землею, яку пересипаєш в своїй руці…

І на кінець хочеться перенестись в один чарівний сад, розчинитися у весні і послухати неспішну бесіду про засади екологічного дизайну. З розмови прекрасних леді дізнаємося, як розуміння місцевого ландшафту та знання особливостей грунту може допомогти сформувати сад; як ми можемо працювати з землею, зберігати дощову воду, створювати різношарові насадження, щоб створювати сади, які корисні для людей, дикої природи та планети.

Переходячи на канал в ю-тубі в “налаштуваннях” можна обрати “українську” і насолоджуватися видами, що відкриваються, палко погоджуватися зі співрозмовниками і натхненно резонувати з природою.

Вся інформація і фото взяті з офіційних джерел RHS.

Вікторія Кононенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.