Logo

Розмарин в саду і вдома — ароматна пряність без особливого клопоту

Ті, хто любить готувати, напевно, часто додають розмарин у різні перші та другі страви як пряність. Його терпкий і злегка гіркуватий смак та аромат краще всього поєднується з жирними сортами м’яса та риби. На мій погляд, запечена баранина без розмарину — це «типове не те». Продають його і в сушеному вигляді, і в якості зелені у великих супермаркетах. Крім смакових відтінків в стравах, розмарин має деякі лікувальні властивості, заспокоює нервову систему і є сильним протимікробним засобом.

rozmarin-v-sadu-i-vdoma-aromatna-pryanist-03-1024x683-1742490

Розмарин в саду і вдома — ароматна пряність без особливого клопоту

Ну, добре, а нам садівникам, що з того, адже росте він тільки на півдні? Ну, не зовсім так. Є і у вас шанс вирощувати цю рослину. І в цій статті поговоримо докладніше про вирощування розмарину на підвіконні і у відкритому ґрунті.

Зміст:

Розмарин в природі

Для початку варто відкинути всі ті «знання», якими наповнений Інтернет. А там про розмарин пишуть не інакше, як про капризну і дуже вимогливу рослину. Все зовсім не так. Якщо ви бували або буваєте на півдні, де росте цей вічнозелений чагарник, зверніть увагу, де і як він росте. Як правило, це відкриті, сонячні, а отже, спекотні і посушливі місця, мало того — і ґрунту там, прямо скажімо, «не дуже», світлого кольору земля (швидше пил), та ще й упереміж із камінням…

Читайте також нашу статтю про вирощування лаврового листа вдома і в саду.

А він росте, і дуже навіть добре розростається. Його пристосованість до таких складних умов життя і потрібно використовувати, якщо ви вирішите обзавестися цією корисною та красивою рослиною.

Як я сказав, розмарин звичайний (Rosmarinus officinalis) — невисокий чагарник (в природі зазвичай до 1-1,2 м), який росте не стільки в висоту, скільки в ширину. Його стебла покриті вузьким світлим листям, при погляді на які відразу зрозуміло, що вологи вони випаровують мало, а отже і сама рослина вимагає води небагато. Чимось ці листочки схожі з листочками лаванди, тільки колір інший. Та й взагалі ці рослини багато в чому схожі: і виглядом, і тим, що мають незабутній південний аромат, і своєю агротехнікою.

rozmarin-v-sadu-i-vdoma-aromatna-pryanist-01-1024x930-8819157

Розмарин звичайний (Rosmarinus officinalis)

Як розмножити розмарин

Щоб вирощувати у себе розмарин, потрібно обзавестися посадковим матеріалом. Звичайно, хтось піде і купить вже готову рослину в садовому магазині, але це не наш метод. Нам потрібно навчитися пройти з ним усі етапи, і тоді успіх буде гарантований.

Розмножують розмарин декількома способами: насінням, живцями і укоріненням відводків. Будемо виходити з того, що куща у нас немає і відводків зробити не вдасться. Отже, залишаються насіння та живці.

Розмноження розмарину насінням

Якщо ви купили насіння, то варто знати, що так само, як і у випадку з лавандою, їм бажано пройти 30-денну стратифікацію (обробку холодом та вологою). Просто кажучи, візьміть контейнер із отворами в дні і наповніть його пухкою сумішшю, зовсім не обов’язково живильною — скажімо, 1:1 земля з городу та нейтральний торф або промитий пісок.

Неглибоко посійте насіння, загорніть контейнер у пакет та відправте на один місяць у холодне приміщення (світло не потрібне), наприклад, підвал або холодильник. Температура повинна бути в межах +3… +5 градусів. Через місяць насіння, що пройшло стратифікацію у контейнері, ставте на пророщування у тепле приміщення (температура +18… +25 °С), краще на підвіконня.

У період від 10 днів до місяця повинні з’явитися сходи. Ще через місяць рослини, що підросли, можна акуратно розселяти по індивідуальним ємностям. Найголовніше – не перелийте малюків. Між поливами верхній шар ґрунтового субстрату повинен підсохнути.

rozmarin-v-sadu-i-vdoma-aromatna-pryanist-04-1024x734-6223413

Розмарин легко розмножується живцями

Розмноження розмарину живцями

Мені особисто цей спосіб здається простішим. Єдина складність — роздобути живці. Їх можна привести з півдня чи спробувати вкоренити ті, що продаються в супермаркетах: якщо вони не сильно зів’яли, то вкоріняться.

Живці завдовжки 10-15 см нарізають з верхньої частини гілок, видаляють нижнє листя (верхнє обов’язково залиште) і ставлять просто в банку з водою. Води не має бути багато, приблизно сантиметри 3-4, у міру випаровування її потрібно доливати. Воду варто брати не водопровідну (хлоровану), а м’яку — дощову, з колодязя або з фільтра. За температури +22… +25 градусів, через 2-3 тижні з’являться корінці.

Найцікавіше, що скільки разів я вкорінював розмарин, кожен раз одна і та ж картина: на одних живцях коріння з’являється швидше та розвивається активніше, а на деяких «гальмується». Чому так трапляється? Не знаю, адже живці беру з одного куща, і вкорінюються вони в однакових умовах, але різниця буває дуже істотна. Але, тим не менше, всі живці рано чи пізно дають корінці.

Тут дуже важливо не допускати сильного їх зростання у воді. Висаджуйте живці, що пустили коріння, в контейнери з ґрунтом, поки утворені корінці маленькі, не більше 0,5 см, так вони краще та швидше приживуться.

Перший етап пройшли. Тепер є два варіанти — або будете ростити розмарин у відкритому ґрунті, або в контейнері на підвіконні.

Вирощування розмарину в саду

При вирощуванні у відкритому ґрунті варто знати, що розмарин рослина південна і не любить низьких температур. Так пишуть. Але ось мої особисті спостереження. Кущі розмарину, посаджені під південною стіною будинку, в минулому році пережили зиму, коли температура опускалася до -15… -20 градусів. Але, правда, в особливо сильні морози я їх зверху прикривав складеним в кілька шарів агроволокном. Зима нинішня була безсніжна, але і температура нижче -10 градусів не опускалася, кущі почувають себе чудово і зовсім без укриття.

Наступне правило: ґрунт під розмарином не варто нічим удобрювати і рясно поливати. Так, влітку від ваших надмірних «турбот» кущі будуть активно розростатися, але це загрожує поганою зимівлею і підмерзанням. Якщо ваш клімат дозволяє, то висаджуйте розмарин у відкритий ґрунт, але під захистом будівель від холодних зимових вітрів.

І знову дам пораду: не дивлячись на те, що я вирощую розмарин у відкритому ґрунті, завжди на випадок аномально холодної зими і можливої ​​загибелі моїх улюбленців маю один-два розмарини, які зимують у контейнері.

Де б не ріс ваш розмарин, він повинен рости в безпосередній близькості від кухні

Де б не ріс ваш розмарин, він повинен рости в безпосередній близькості від кухні

Вирощування розмарину у кімнатних умовах

Головне, від чого страждає розмарин, який вирощують на підвіконні, це надмірна турбота. Парадокс? Але коли починаєш розбиратися з саджанцями, які гинуть у знайомих, це, як правило, перелив та надмірні добрива.

Згадайте початок цієї статті. Розмарин — рослина витривала, посухостійка і росте на бідних ґрунтах. Дайте йому такі умови, і ви цілий рік будете збирати з нього «урожай» смачної приправи. Взимку варто хоча б на два місяці помістити розмарин в прохолодне, але світле приміщення з температурою +8… +12 °С, хоча це і не обов’язково.

А що важливо? Розмарин любить нейтральний або слаболужний ґрунт і велику кількість сонячного світла. Обов’язково з весни до осені тримайте горщик з рослиною в саду, на сонячному місці (поливати все ж не забувайте, це все-таки горщик). Чим більше сонця отримає рослина, тим ароматнішою буде його зелень.

Як збирати «врожай» і що з ним робити? Для приправи потрібно зривати (відрізати) саму верхівку з молодими листочками. Це сприяє тому, що кущ починає активніше гілкуватися і розростатися. До речі, важлива дрібниця, садіть розмарин по можливості поруч із кухнею, на відстані витягнутої руки. Якщо це неможливо, то можете розмарин заготовити про запас. Ось пара рецептів, якими я користуюся.

Використання розмарину в кулінарії

Розмариновий оцет

Я люблю робити різні оцти, які потім використовую для салатів, пельменів та іншого. Підігрійте стакан яблучного оцту до температури +50… +60 градусів і залийте свіжі листочки розмарину. Можна додати пару порізаних зубчиків часнику і кілька горошин чорного перцю. Настоюйте у закритому посуді, в темному місці 2-4 тижні.

Розмаринова олія

Для неї краще брати підсушені листочки розмарину (свіжі потім запліснявіють). Банку щільно набиваємо розмарином і заливаємо гарною рослинною олією. Для повного південного ефекту краще використовувати оливкову. Це відмінна заправка для салатів.

rozmarin-v-sadu-i-vdoma-aromatna-pryanist-02-1024x683-8231474

Для розмаринової олії краще брати підсушені листочки рослини

Розмаринова сіль

Розітріть у ступці або подрібніть у блендері морську сіль з листочками розмарину. Додайте цедру лимона та апельсина. Обов’язково розкладіть тонким шаром на таці і як слід просушіть. Використовую як звичайну сіль у різних стравах, особливо добре посипати відварені морепродукти (креветки, наприклад).

А можна ще зробити відвар з розмарину та додавати до ванни, використовувати як лосьйон після гоління, застосовувати в аромалампах…

Загалом, багато чого цікавого і корисного можна зробити з розмарином. Тож настійно раджу спробувати. Та й просто провести рукою по його гілках і відчути цей південний, для нас такий звабливий запах — це вже багато! Садіть, не пошкодуєте!

Ігор Білевич,

Ботанічка.