Домашні шпроти – смачно і просто

домашні шпроти зображенняГотувати шпроти в домашніх умовах я почала відносно недавно. А, якщо бути зовсім відвертою, то пару місяців назад. І ця страва стала для мене повним одкровенням! Виявляється, домашні шпроти із салаки чи кільки на смак нічим не відрізняються від магазинних баночок найвищої якості. Хоча сьогодні навіть «найвища якість» цих рибних консервів досить сумнівна. То ж не витрачайте гроші на підозрілий товар, а приготуйте смачні домашні шпроти самостійно. Це дуже просто! І зараз я розкажу, як.

Домашні шпроти – нам знадобиться

Люблю готувати страви з мінімального набору продуктів. Для мене показник «мій – не мій рецепт» наступний: якщо після першого разу приготування нової страви запам’ятовую необхідний набір продуктів і їх вагу, то це мій рецепт. Якщо пам’ять мене підводить, значить ця страва занадто складна, щоб стати моєю улюбленою. Складні страви я, зазвичай, замовляю в ресторані 🙂 А дома готую кальмари з картоплею чи мідії зі спагеті. Це дуже просто і смачно.

Отже, набір продуктів для приготування домашніх шпротів:

  • Заморожена салака чи кілька – 1 кг;
  • Міцний-міцний охолоджений чай – 350 мл;
  • Сіль – 1 десертна ложка;
  • Куркума – 1 ч.л.;
  • Лавровий лист – 1 шт.;
  • Олія – 100 мл.

Це все. Погодьтеся, можна легко запам’ятати.

Шпроти в домашніх умовах – рецепт приготування

Найскладніше в цьому рецепті – почистити рибу. Розморожуємо салаку, відрізаємо їй голови і викидаємо нутрощі. Потім гарно промиваємо тушки риби під проточною водою і викладаємо їх в невелику каструльку животиками донизу (власне, так, як вони лежать в консервній банці).

домашні шпроти з салаки домашні шпроти картинка

Заливаємо майбутні шпроти чаєм, (а скоріше, заваркою) в якій попередньо розвели сіль і куркуму. Зверху кладемо лавровий листочок і поливаємо олією. Все. Залишилося включити плиту і на маленькому вогні тушити рибу 2-3 години. На дуже маленькому! Вони мають томитися, а не кипіти. Якщо використовуєте мультиварку, вибирайте режим «тушкування».

рецепт шпротів по-домашньому картинкадомашні шпроти картинка 3

Моя тітка Таня, яка і поділилася зі мною цим рецептом, тушить їх 2 години. Але я якось забула про них і мої шпроти по-домашньому варилися вдвічі довше. І дуже смачні вийшли!

домашні шпроти картинка 4

Ось так виглядали мої шпроти після 4-хгодинного тушкування.

Гарячі шпроти по-домашньому на смак зовсім не такі, як з магазину. Дайте їм охолонути і ви будете приємно вражені. Домашні шпроти із салаки чи кільки гарно смакують з бутербродами чи в поєднанні з овочевим гарніром, а разом з яйцем, сиром і зеленню вони можуть стати прекрасною начинкою для лаваша.

Споживайте на здоров’я!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить

Tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *