Цього року я вперше вирощую мангольд, але вже точно ніколи не зможу від нього відмовитися. Про його переваги як продукту варто написати окремо статтю. В цій публікації розкажу, як робити голубці з мангольда. Його листя в рецепті голубців на моїй кухні цього літа повністю витіснили традиційну капусту. З мангольдом легше працювати — не потрібно пропарювати листки і навіть не обов’язково обрізати на них потовщення від ніжки. Крім того, мангольд готується швидше за капусту, голубці гарантовано виходять з тонесенькою «шкіркою», вона просто не може бути гумовою чи твердою, як іноді це буває з капустою. Якщо у вас є свій улюблений рецепт голубців, просто наступного разу зробіть їх з мангольдом. В цій статті поділюся своїм рецептом голубців з мангольдом.
Читайте про користь і вирощування мангольда в нашій статті за посиланням.
Попередньо нам треба відварити рис. Кладемо крупу в холодну воду в пропорції 1 до 2 (де 2 – вода), доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні до готовності.
Поки вариться рис, підсмажимо на олії дрібно нарізану цибулину.
Змішуємо в одній місткості відварений рис (почекайте, поки трохи вихолоне), смажену цибульку і фарш. Солимо, додаємо спеції і, якщо використовуєте курячий фарш, додайте приблизно 100 мл води і олії, щоб голубці з мангольда не були сухими. Гарно все перемішайте.
Начинка для голубців готова. Тепер займемося листям мангольда. Його треба просто вимити і в занадто великих листках відрізати потовщення від ніжки з краю. Але якщо обрати молоде (менше) листя, то цієї процедури можна себе позбавити.
Тепер загортаємо начинку в листок мангольда, аналогічно, як ви її загортаєте в капусту, і викладаємо в каструлю, дно якої вистелили мангольдом. Я готувала свої голубці в мультиварці, але ви можете зробити це і в каструлі.
Читайте також статтю про інше використання мангольда на кухні. Він може замінити не тільки капусту, а й шпинат, і салат.
Коли всі голубці сформовані, лишіть їх почекати в каструлі, поки ви підсмажите на олії моркву, натерту на крупну тертушку, з томатною пастою. В кінці додайте приблизно 100 мл сметани і стільки ж води. Посоліть цю підливу і вилийте на «голову» голубцям. Ставте тушкуватися на малому вогні приблизно на тридцять хвилин.
Подавайте голубці з мангольду зі сметанкою і свіжим хлібчиком.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.