Як вирощувати столовий буряк?

Буряк столовий зміцнює організм, покращує травлення, виводить важкі метали, використовується для профілактики й лікування серйозних хвороб. Цей овоч корисний не тільки у свіжому вигляді, а і за всіх способів теплової обробки (варений, печений тощо). Тож його обов’язково потрібно включати в меню, а за можливості й вирощувати. В цій статті якраз і поговоримо, як вирощувати столовий буряк.

Буряк столовий, фото

Буряк столовий — умови, посів, догляд

Місце і ґрунт для вирощування буряку

Ця рослина не любить сильного затінення. При вирощуванні під деревами, потрапляючи в зону кореневої системи багаторічних садових культур, буряк столовий погано розвивається. Там і нижчі температури ґрунту, і дефіцит освітлення та поживних речовин, які відбирають у буряка сильніше та активніше коріння дерев.

Буряк любить легкі, добре структуровані та повітропроникні, багаті на органіку ґрунти. Важкі та щільні, з підвищеною вологістю і високим рівнем залягання ґрунтових вод суттєво знижують урожайність культури.

Для внесення під буряки підходять майже всі органічні добрива, крім свіжого гною. Та й несвіжий гній – не найкращий помічник буряків, тому, якщо використовуємо, то вкрай дозовано. А ось компост можна вносити хорошими порціями, як і попіл.

Корисно для буряків сіяти сидерати під зиму. Буряк часто уражається паршею. Посів суміші сидеральних культур з редьки, ріпаку і гірчиці не тільки послужить хорошим добривом і розпушить ґрунт своїм корінням, а й продезінфікує його від парші й дротяника.

Сидерати можна перекопати восени під час підростання зеленої маси до 10 см, а можна залишити під весняну підготовку ґрунту. Якщо ґрунти важкі за складом, їх навесні ще раз перекопують.

Щодо мінеральних добрив, то буряк їх любить менше за органічні, але бувають ситуації, коли органіка просто недоступна. В цьому випадку можна використати мінеральні комплексні добрива з низьким вмістом азоту. Мінеральні добрива вносять восени під перекопування, або весною, приблизно за місяць до посіву буряка.

Коли сіяти буряк столовий

Буряк столовий належить до групи теплолюбних, але досить холодостійких культур. Сіяти буряк у відкритий ґрунт починають із встановленням постійної температури ґрунту в 10-15-тисантиметровому шарі не нижче +8…+10°C.

При ранньому висіві з поверненням холодів буряк може після проростання піти в стрілку і не сформувати якісного врожаю. Коренеплоди будуть дрібними з щільною дерев’янистою тканиною, несмачними – з трав’янистим присмаком.

Для появи проростків достатньо температури повітря +4…+6°C. Ранні сходи можуть витримати короткочасні приморозки до -2°C, але коренеплоди потім будуть дрібними.

Загалом, з посівом буряка краще не поспішати. Або проводьте посів у кілька термінів з перервою у 7-10-15 днів. Один із посівів потрапить в оптимальні умови та сформує потрібний вам урожай очікуваної якості.

Читайте також нашу статтю про листовий буряк, або мангольд.

Як сіяти буряк

У підготовлені грядки насіння висівають поштучно, при цьому використовують як сухе насіння, так і попередньо пророщене. Схема посіву буряка рядова, з міжряддям 40 см, або дворядкова, з відстанню між рядками у стрічці 25-30 см і між стрічками — 40-45 см. Глибина загортання насіння на щільних ґрунтах 2-2,5 см, на легких — до 3-4 см. Залежно від температури повітря сходи з’являються на 5-11 день.

Розташовувати насіння відносно один одного слід так, щоб при подальшому проріджуванні сходів між ними залишалося 7-8 сантиметрів. В цьому випадку утворюються коренеплоди середнього розміру, які зручно використовувати на кухні. Для отримання більших коренеплодів буряків, відстань слід збільшити відповідно до своїх побажань.

Щоб ґрунт був вологим, після посіву буряка грядку накривають плівкою до появи окремих сходів. Можна накрити картоном та його систематично поливати. Волога просочить картон і не дасть сформуватися сухій кірці на ґрунті.

Догляд за буряком

Проріджування сходів буряка, фото

Проріджування сходів буряка можна робити, зрізаючи зайві рослини ножицями

Проріджування сходів

Більшість сортів буряка утворюють багатоплідне насіння, тому буряк столовий часто сходить купкою з 2-4 рослин, як би рідко ви не розклали насіння на грядці. Тому важливо проріджувати буряк.

Проріджування сходів та молодих сіянців буряка проводять двічі:

  • У фазу 2-х справжніх листків відстань між сіянцями залишають 3-4 см. У «букетику» залишають по 2-3 сіянці буряка;
  • у фазу 4-5 справжніх листків відстань між молодими бурячками збільшується до 7-8 см. З купки залишають лише одну найбільш розвинену рослину.

При проріджуванні буряка, особливо першому, сіянці прищипують біля землі або відрізають, але не витягують. При витягуванні можна висмикнути і сусідні рослини. Сіянці буряка від другого проріджування можна використовувати як розсаду для підсаджування до інших культур на ущільнених грядках.

Поливання

Буряк столовий належить до рослин, які добре видобувають воду з землі і люблять рівномірно зволожене, без надлишку вологи середовище. Тому поливати його слід регулярно. Виливати відразу відро на грядку не варто, краще пролити її акуратно з лійки в кілька заходів, даючи воді повністю вбратися і не допускаючи застою. Хороший ефект у плані збереження вологості та структури ґрунту дає мульчування.

Особливо вимогливий буряк до поливу на початку свого зростання і у фазі активного нарощування маси коренеплоду, а ось тижні за два-три до того, коли пора копати столовий буряк, полив можна значно скоротити. Після поливання грядку з буряком, яка не замульчована, бажано розпушити.

Підживлення

Якщо для буряка було правильно обрано місце, а грядка заправлена органікою перед посівом, то рослині буде чим харчуватися весь сезон. При впевненості у суттєвому браку будь-якого елемента у ґрунті, слід застосувати відповідні мінеральні добрива.

Можна впродовж сезону підсипати на грядки з буряком попіл (він не тільки живить, а й розкислює ґрунт, а буряк столовий не любить кислих ґрунтів). Гарно відгукується буряк на полив добривом з бур’янів. Як його зробити й використовувати, читайте в нашій статті про зелене добриво.

Збір врожаю столового буряка, фото

Збір врожаю столового буряка

Коли копати столовий буряк

Копають столові буряки в суху погоду, обрізають листя, залишаючи біля коренеплоду сантиметра півтора-два. Сам буряк очищають акуратно від землі і просушують в тіні під навісом. Після чого складають в ящики, пересипають сухим піском і відправляють на тривале зберігання в льох. Це, звичайно, в ідеалі, бо льох є не в кожного. В будь-якому випадку зауважте, що буряк гарно зберігається в прохолоді.

Стосовно того, коли копати столовий буряк, — це залежить від сорту. За термінами дозрівання буряк ділиться на три групи: ранні, середні та пізні сорти.

Тривалість вегетаційного періоду у ранніх сортів від масового сходу до збирання врожаю в технічній стиглості становить 50-90 днів, їх збирають в кінці липня чи на початку серпня. Буряки столові середнього терміну дозрівання – 90-110 днів – збирають в середині чи в кінці серпня. Пізні сорти — 110-135 днів – пора копати не раніше кінця вересня. Саме пізні сорти ідеальні для тривалого зберігання і зберігаються до наступного врожаю.

Натхнення!

ЗЕЛЕНА САДИБА.