Булгур з гарбузом — страва на кожен день, яку швидко і просто приготувати за пів години. Булгур відварюють окремо. Як варити булгур? Час приготування залежить від розміру зерен: цілі, грубого помелу — приблизно 20 хвилин, дрібний помел — буквально кілька хвилин, іноді крупу просто заливають окропом, як кус-кус. Поки вариться булгур, підготуємо гарбуз в сметанному соусі, а потім з’єднаємо інгредієнти. Страва підходить для вегетаріанського меню, якщо замінити сметану соєвими вершками. Результат перевершує всі очікування, починаєш розуміти індусів і вегетаріанців — м’ясо до такої вечері можна не подавати.
• Час приготування: 30 хвилин
• Кількість порцій: 4-5
• 150 г булгуру;
• 300 мл води;
• 500 г м’якоті мускатного гарбуза;
• 200 г 20%-ї сметани;
• 30 г кропу;
• 30 г петрушки;
• 40 г зеленої цибулі (перо);
• 2 зубчики часнику;
• рослинна олія (без запаху) для обсмажування гарбуза;
• сіль, чорний і червоний перець.
Булгур насипаємо в каструлю з товстим дном, наливаємо воду, додаємо чайну ложку солі. Як тільки вода закипить, знімаємо піну, закриваємо кришкою, зменшуємо вогонь.
Варимо 15-20 хвилин, за цей час булгур вбере всю воду, стане пухким і розсипчастим. До речі, приготовлену крупу можна зберігати пару днів в холодильнику і використовувати для приготування салатів у міру потреби. Так, наприклад, можна зробити з ним боул.
Зчищаємо шкірку з мускатного гарбуза, ложкою вибираємо насіння, м’якуш ріжемо великими кубиками приблизно однакового розміру (2-2.5 см).
У сковороду наливаємо олію, викладаємо гарбуз. Обсмажуємо шматочки на середньому вогні, поки не підрум’яняться. На смаження потрібно всього 4-5 хвилин, гарбуз підрум’янюється моментально.
Кріп ріжемо дрібно. Листочки петрушки обриваємо зі стебел, подрібнюємо ножем для зелені. Зубчики часнику пропускаємо через часниковий прес. Змішуємо сметану з подрібненою зеленню, часником, червоним перцем.
Додаємо приблизно пів склянки холодної води, сіль — на смак, чорний перець, перемішуємо соус. Крім чорного і червоного перцю, в соус також можна додати тертий мускатний горіх і зіру.
Додаємо сметанний соус до обсмаженого гарбуза, закриваємо кришкою, тушкуємо на тихому вогні 7-10 хвилин.
Через 7 хвилин змішуємо крупу з гарбузом акуратно, щоб шматочки гарбуза не перетворилися в пюре, зверху насипаємо нарізану зелену цибулю. Прогріваємо булгур з гарбузом кілька хвилин, знімаємо з вогню.
Смачного! Готуйте швидку, просту і корисну їжу з круп і овочів! У цьому рецепті булгур можна замінити кус-кусом.
Олена Цинкевич,