Швидкий булгур з гарбузом

Булгур з гарбузом – страва на кожен день, яку швидко і просто приготувати за півгодини. Булгур відварюють окремо, час приготування залежить від розміру зерен: цілі грубого помелу – приблизно 20 хвилин, дрібний помел – буквально кілька хвилин, іноді крупу просто заливають окропом, як кус-кус. Поки вариться булгур, підготуємо гарбуз в сметанному соусі, а потім з’єднаємо інгредієнти. Страва підходить для вегетаріанського меню, якщо замінити вершкове масло рослинним, а сметану – соєвими вершками. Результат перевершує всі очікування, починаєш розуміти індусів і вегетаріанців – м’ясо до такої вечері можна не подавати.

Швидкий булгур з гарбузом

Швидкий булгур з гарбузом

Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 4-5

Інгредієнти для швидкого булгуру з гарбузом

• 150 г булгуру;
• 300 мл фільтрованої води;
• 500 г м’якоті мускатною гарбуза;
• 200 г 20%-ї сметани;
• 30 г кропу;
• 30 г петрушки;
• 40 г зеленої цибулі (перо);
• 2 зубчики часнику;
• 30 г топленого вершкового масла, або рослинного без запаху;
• сіль, чорний і червоний перець.

Спосіб приготування швидкого булгуру з гарбузом

Булгур насипаємо в каструлю з товстим дном, наливаємо фільтровану воду, додаємо чайну ложку солі. Як тільки вода закипить, знімаємо піну, закриваємо кришкою, зменшуємо вогонь.

Булгур насипаємо в каструлю з товстим дном, наливаємо фільтровану воду

Булгур насипаємо в каструлю з товстим дном, наливаємо фільтровану воду

Варимо 15-20 хвилин, за цей час булгур вбере всю воду, стане пухким і розсипчастим. До речі, приготовлену крупу можна зберігати пару днів в холодильнику і використовувати для приготування салатів у міру потреби.

Зчищаємо шкірку з мускатного гарбуза, ложкою вибираємо насіння, м’якоть ріжемо великими кубиками приблизно однакового розміру (2-2.5 сантиметри).

М'якоть гарбуза ріжемо великими кубиками приблизно однакового розміру

М’якоть гарбуза ріжемо великими кубиками приблизно однакового розміру

У сковороду кладемо топлене вершкове масло (або наливаємо рослинне), коли воно повністю розтане, викладаємо гарбуз. Обсмажуємо шматочки на середньому вогні, поки не підрум’яняться. На обжарку потрібно всього 4-5 хвилин, в топленому вершковому маслі гарбуз підрум’янюється моментально.

На обжарку гарбуза потрібно всього 4-5 хвилин

На обжарку гарбуза потрібно всього 4-5 хвилин

Кріп рубаємо дрібно. Листочки петрушки обриваємо зі стебел, подрібнюємо ножем для зелені. Зубочки часнику пропускаємо через часниковий прес. Змішуємо сметану з подрібненою зеленню, часником, меленим червоним перцем.

Пізньої весни і на початку літа, якщо залишився гарбуз з осені, готуйте соус з молодим часником – неймовірно смачно.

Змішуємо сметану з подрібненою зеленню, часником, меленим червоним перцем

Змішуємо сметану з подрібненою зеленню, часником, меленим червоним перцем

Додаємо приблизно півсклянки холодної води, сіль за смаком, свіжозмелений чорний перець, перемішуємо соус.
Крім чорного і червоного перцю, в соус також додають тертий мускатний горіх і зіру.

Додаємо приблизно півсклянки холодної води, сіль за смаком, свіжозмелений чорний перець, перемішуємо соус

Додаємо приблизно півсклянки холодної води, сіль за смаком, свіжозмелений чорний перець, перемішуємо соус

Додаємо сметанний соус до обсмаженого гарбуза, струшуємо сковороду, потім закриваємо кришкою, тушкуємо на тихому вогні 7-10 хвилин.

Через 7 хвилин змішуємо крупу з гарбузом акуратно, щоб шматочки гарбуза не перетворилися в пюре, зверху насипаємо нарізану зелену цибулю. Прогріваємо булгур з гарбузом кілька хвилин, знімаємо з вогню.

Змішуємо булгур з гарбузом акуратно, щоб шматочки гарбуза не перетворилися в пюре

Змішуємо булгур з гарбузом акуратно, щоб шматочки гарбуза не перетворилися в пюре

Подаємо швидкий булгур на стіл з лавашем, дуже смачно з салатом зі свіжих огірочків або редискою.

Зробіть лаваш за нашим рецептом Лаваш на окропі.

Смачного! Готуйте швидку, просту і корисну їжу з круп і овочів!

У цьому рецепті булгур можна замінити кус-кусом.

Олена Цинкевич,

Ботанічка.

Bookmark the permalink.