Булгур з гарбузом – страва на кожен день, яку швидко і просто приготувати за півгодини. Булгур відварюють окремо, час приготування залежить від розміру зерен: цілі грубого помелу – приблизно 20 хвилин, дрібний помел – буквально кілька хвилин, іноді крупу просто заливають окропом, як кус-кус. Поки вариться булгур, підготуємо гарбуз в сметанному соусі, а потім з’єднаємо інгредієнти. Страва підходить для вегетаріанського меню, якщо замінити вершкове масло рослинним, а сметану – соєвими вершками. Результат перевершує всі очікування, починаєш розуміти індусів і вегетаріанців – м’ясо до такої вечері можна не подавати.
• Час приготування: 30 хвилин
• Кількість порцій: 4-5
• 150 г булгуру;
• 300 мл фільтрованої води;
• 500 г м’якоті мускатною гарбуза;
• 200 г 20%-ї сметани;
• 30 г кропу;
• 30 г петрушки;
• 40 г зеленої цибулі (перо);
• 2 зубчики часнику;
• 30 г топленого вершкового масла, або рослинного без запаху;
• сіль, чорний і червоний перець.
Булгур насипаємо в каструлю з товстим дном, наливаємо фільтровану воду, додаємо чайну ложку солі. Як тільки вода закипить, знімаємо піну, закриваємо кришкою, зменшуємо вогонь.
Варимо 15-20 хвилин, за цей час булгур вбере всю воду, стане пухким і розсипчастим. До речі, приготовлену крупу можна зберігати пару днів в холодильнику і використовувати для приготування салатів у міру потреби.
Зчищаємо шкірку з мускатного гарбуза, ложкою вибираємо насіння, м’якоть ріжемо великими кубиками приблизно однакового розміру (2-2.5 сантиметри).
У сковороду кладемо топлене вершкове масло (або наливаємо рослинне), коли воно повністю розтане, викладаємо гарбуз. Обсмажуємо шматочки на середньому вогні, поки не підрум’яняться. На обжарку потрібно всього 4-5 хвилин, в топленому вершковому маслі гарбуз підрум’янюється моментально.
Кріп рубаємо дрібно. Листочки петрушки обриваємо зі стебел, подрібнюємо ножем для зелені. Зубочки часнику пропускаємо через часниковий прес. Змішуємо сметану з подрібненою зеленню, часником, меленим червоним перцем.
Пізньої весни і на початку літа, якщо залишився гарбуз з осені, готуйте соус з молодим часником – неймовірно смачно.
Додаємо приблизно півсклянки холодної води, сіль за смаком, свіжозмелений чорний перець, перемішуємо соус.
Крім чорного і червоного перцю, в соус також додають тертий мускатний горіх і зіру.
Додаємо приблизно півсклянки холодної води, сіль за смаком, свіжозмелений чорний перець, перемішуємо соус
Додаємо сметанний соус до обсмаженого гарбуза, струшуємо сковороду, потім закриваємо кришкою, тушкуємо на тихому вогні 7-10 хвилин.
Через 7 хвилин змішуємо крупу з гарбузом акуратно, щоб шматочки гарбуза не перетворилися в пюре, зверху насипаємо нарізану зелену цибулю. Прогріваємо булгур з гарбузом кілька хвилин, знімаємо з вогню.
Подаємо швидкий булгур на стіл з лавашем, дуже смачно з салатом зі свіжих огірочків або редискою.
Зробіть лаваш за нашим рецептом Лаваш на окропі.
Смачного! Готуйте швидку, просту і корисну їжу з круп і овочів!
У цьому рецепті булгур можна замінити кус-кусом.
Олена Цинкевич,