Булгур з гарбузом – страва, яку можна приготувати дуже швидко з мінімуму інгредієнтів, при цьому ніхто не лишиться голодним. Дуже важливо обрати гарбуз смачних мускатних сортів, що впливає не тільки на смак, а й на аромат гарніру. Хоча насправді булгур з гарбузом може бути як гарніром, так і абсолютно самостійною стравою, бо смакує і без м’яса чи риби. Додайте легенький салатик зі свіжих овочів і матимете легку і поживну вечерю за пів години.
Булгур для цієї страви треба відварити окремо. Кладемо крупу в холодну воду, додаємо сіль, доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь до мінімуму. Булгур має ледь кипіти. За хвилин 15 він стане розсипчастим і повністю готовим до вживання.
До речі, чи знаєте ви, що булгур можна кілька діб зберігати в холодильнику і використовувати для приготування салатів? З ним можна зробити також смачний і поживний боул.
А поки вариться булгур, підготуємо гарбуз. Чистимо його від шкірки, видаляємо все насіння, а м’якуш ріжемо невеликими кубиками зі стороною приблизно 1,5-2 см. Потім гарбуз треба швидко підсмажити на сковороді з олією, буквально хвилини 4-5, щоб гарбуз зарум’янився.
До сметани додаємо зелень або сухі трави, часник, спеції, трохи солі й приблизно пів склянки холодної води. Гарно перемішуємо цей соус і додаємо його до обсмаженого гарбуза на сковорідку. Під кришкою тушимо гарбуз в сметанному соусі хвилин 10. Гарбуз має бути м’яким, але не розлазитися.
Тоді додаємо до гарбуза відварений булгур, обережно перемішуємо, щоб не перетворити шматочки гарбуза на кашу, і прогріваємо на сковорідці ще кілька хвилин.
Подаємо до столу булгур з гарбузом нашвидкуруч зі свіжими чи квашеними овочами.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.