Одна з перших рослин, які я посадила в нашому саду, бадан багаторічний (Bergenia). Це була спонтанна покупка, тієї весни я скуповувала все, що впадало мені в око на базарі, бо ж у мене новий сад — 25 соток! В порівнянні з маминою дачею з двома сотками саду, де я починала свою кар’єру садівника, це було ціле багатство. Про перший рік мого «великого садівництва» можна почитати за посиланням. А в цій статті — про бадан і правила його вирощування.
Не було тоді мені часу з ним розбиратися, він був посаджений в саду під абрикосою, де щасливо промучився цілий рік. Без будь-якого догляду, висаджений в ямку в дерні, бадан вижив, хоч наступної весни виглядав не кращим чином. Тому – «промучився», але «щасливо», бо вижив.
Вражена такою стійкістю і прагненням до життя я пересадила його на козирне місце. Козирне – бо це найбільш природний і екологічний куточок мого саду. Північна сторона глухого паркану з дорослими плодовими, під захистом яких – рай для тіньолюбних рослин.
Там ніколи не прибирається восени опале листя з яблуні, груші, абрикоса і слив, тому ґрунт за роки природного мульчування став родючим і пухким, на відміну від інших частин нашого саду, де земля – пісок-пісочком. Там завжди в міру волого та прохолодно. Там ростуть мохи! І навіть верес і чорниця, які я якось восени принесла з лісу, прижилися і потроху розростаються.
Бадану там теж сподобалося і за пару років він гарно розрісся позаду гортензій. В холодну пору року був досить помітний в саду як ґрунтопокривний багаторічник, розкішне листя якого не відмирає на зиму, але влітку, коли гортензії обростали листям, бадан за ними ховався і його зовсім не було видно.
І ось минулого березня, подорожуючи Італією, я ПОБАЧИЛА БАДАН у всій красі (головне фото до публікації)! Про мої враження як садівниці від озеленення італійських сіл читайте в статті за посиланням.
Бадан цвів в обіймах невеликої кам’яної клумби й осяював своїми квітами стару бетонну стіну сільського будинку, який від того буквально ставав красивішим на очах. Потім, відвідавши не одне італійське село на березі озера Комо, я часто бачила квітучий бадан в контейнерах як елемент озеленення громадських місць.
Поки до бадана в горщиках я не дійшла, бо не дуже люблю контейнерне садівництво, але свій бадан цієї зими пересадила на передній план, звичайно, трохи поділила, тому, мабуть, весною він не цвістиме, зате до осені розростеться і буде чудовим бордюром до частини мого козирного тіньового квітника.
Далі – детальніше про те, чого і вам варто оселити бадан у своєму саду.
Великі, фактурні листки роблять його цікавим акцентом на відкритому просторі.
Оскільки бадан добре росте у вологих місцях, його можна висаджувати біля штучних ставків або фонтанів. Але ґрунт повинен мати хороший дренаж.
Через свою густу розетку листя пригнічує ріст бур’янів, що робить його гарним вибором для природного мульчування.
Всі фото відкриваються у повному розмірі, якщо по них клікнути.
Невибагливість робить бадан ідеальним багаторічником для садів мінімального догляду. Ця рослина може рости в різних умовах, але для найкращого декоративного вигляду варто дотримуватись певних правил.
Оптимальний варіант — півтінь або розсіяне світло. Може рости і на сонячних ділянках, але за умови достатньої вологості. Тобто на сонці бадан влітку вимагатиме частого поливу. У густій тіні теж росте, але може слабше цвісти.
Легкий, пухкий, добре дренований. Найкраще підходять супіщані ґрунти або суглинки з нейтральною або слабокислою реакцією (pH 5,5–7,0). Погано переносить важкі, глинисті ґрунти та застій води.
Любить помірно вологий ґрунт, але без застою води. Добре переносить посуху, але для активного росту бажано поливати в спекотні періоди.
Дуже витривалий (витримує до -35°C). Взимку листя залишається на рослині, змінюючи колір на бордовий або пурпурний.
Підживлення може мати місце на бідних ґрунтах ранньою весною (комплексне мінеральне добриво) і після цвітіння – калійно-фосфорне — для підтримки кореневої системи. На родючих ґрунтах підживлювати бадан взагалі не потрібно.
Навесні сухе листя бадана обрізають, а після цвітіння – і зів’ялі квітконоси. До речі листя бадана, що перезимувало й обрізається ранньою весною, можна використовувати для приготування смачного і корисного ферментованого чаю. Бадан — лікарська рослина, але про це ми поговоримо в іншій статті.
Влітку для збереження вологи рослину добре мульчувати, особливо на сонячних ділянках. На зиму утеплювати рослину не потрібно, але мульча взимку ще нікому не була зайвою.
Натхнення!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.