Перець солодкий, чи болгарський — один з найулюбленіших овочів і кухарів, і садівників. Його користь, особливий аромат і смак добре знайомі кожному. Як і теплолюбність. Тривалу вегетацію болгарський перець «компенсує» невибагливістю і простотою догляду. На відкритих грядках перець болгарський росте чудово навіть у центральних і північних областях України. Якщо правильно підібрати ґрунт та освітлення, дотриматися термінів посадки розсади й забезпечити елементарний догляд, перець обов’язково принесе щедрий смачний врожай.
Зміст:
Коли сіяти перець на розсаду 2024, згідно з посівним календарем та особливостей різних сортів, читайте в статті за посиланням.
Солодкий перець в умовах України можна виростити лише одним способом — через розсаду. Її легше придбати вже «готову», переконавшись у тому, що рослини здорові, не витягнулися, мають потужні корені, темне листя (допустимі навіть бутони). Сліди неправильного догляду і проблеми з розвитком на розсаді завжди помітні. Та виростити розсаду болгарського перцю не настільки важко і самому — якщо ви можете собі дозволити досвітку ранніх посівів.
Сорти обирайте за формою, кольором, смаком, призначенням та термінами плодоношення — за власними смаками та потребами. Головне — серед перевірених постачальників і виробників, перевіряючи повноту інформації, терміни.
Стандартний термін для посіву солодкого перцю на розсаду — лютий. Розсада в ґрунт повинна потрапити у віці від 60 до 80 днів — це приблизно половина від періоду вегетації, вказаного для конкретного сорту з 1-2 «запасними» тижнями на проростання.
Якщо насіння не оброблене, замочіть його і проростіть. У самому посіві складнощів немає:
Перець солодкий перші сходи продемонструє в період від 4 до 14 днів. Надалі — все просто. Якщо потрібно пікірувати рослини, зробіть це на стадії появи першого справжнього листя. І слідкуйте за умовами й станом рослин.
Розсада болгарського перцю дуже боїться нестачі світла, тому для неї потрібно вибрати найяскравіші підвіконня або організувати досвічування до 11-годинного світлового дня. Щоденно повертайте місткості, щоб уникнути деформації.
Хоча б на тиждень після появи сходів температуру для болгарського перцю бажано понизити до +15…+16 градусів. Надалі розсаду можна тримати у звичайних кімнатних температурах з мінімумом в _14°C.
Поливають розсаду болгарського перцю обережно, м’якою водою. Рослинки дуже чутливі до загнивання. А от добрива варто додавати лише коли є ознаки поганого росту чи виснаження рослин.
Прищипувати перці почніть уже на стадії 5 або 6 листка, щоб отримати компактну, розгалужену крону і більше зав’язей.
Загартовувати розсаду солодкого перцю потрібно якомога триваліше, не забуваючи, що пониження температури навіть до +13°C перець не витримує. Рослини поступово привчайте до умов надворі (не лише до температури, а й до її стрибків, протягів, дощів і яскравого сонця) — мінімум, 2 тижні.
До часу, коли встановиться ідеальна температура, ви маєте отримати потужну, коренасту (від 15 до 30 см), здорову розсаду з сильними пагонами й темним листям — до 12 шт., з бутонами чи без.
Такому теплолюбному «хлопцю» як солодкий перець підійдуть лише сонячні, відкриті ділянки.
Сівозміну для болгарського перцю розрахувати неважко. Він не буде рости після пасльонових культур і інших перців. Для його вирощування краще обрати грядки, на яких минулого року вирощували огірки, кабачки, гарбузи, моркву або будь-які сидератні рослини.
Вимоги до ґрунту дуже прості: він повинен бути пухким, родючим і нейтральним за реакцією.
Для перцю відкриту грядку потрібно готувати з осені або настільки «наперед», наскільки тільки можливо (хоча б за 4 тижні). Перекопати чи просто розпушити землю мало, та й спосіб культивації доречно обирати за власною філософією землеробства.
Головне, в ґрунт під перець солодкий потрібно обов’язково вносити якісні зрілі органічні добрива — компост або перегній (5-10 кг на м²), попіл (1 склянка на м²), біопрепарати. Якщо ви застосовуєте мінеральні добрива, можете додати по 50 г фосфорних та 20 г калійних добрив на кожен м². За бажання, в березні-квітні можна додатково накрити грядку плівкою, щоб вона швидше прогрілася, а за декілька днів до посадки — пролити її гарячою водою.
Перці потрібно висаджувати в ґрунт, коли температура землі досягне ідеальної для цієї рослини відмітки. Для болгарського перцю земля має прогрітися до +15°C (перевірка — на світанку, на глибині від 15 см). Орієнтуватися краще на терміни з 20 по 30 травня. Конкретний день обрати зовсім нескладно: солодкому перцю підходить хмарна погода або вечірня посадка.
Перед пересаджуванням, за декілька годин, розсаду перцю потрібно полити. Рослини висаджують в індивідуальні лунки на відстані від 50 до 60 см одна від одної. При плануванні грядок варто пам’ятати, що сорти та види перців легко перезапилюються, і солодкий перець треба висаджувати якомога далі від гострого.
Правила висаджування розсади болгарського перцю:
Починаючи з посадки, для перців потрібно забезпечити стабільну вологість ґрунту. До відновлення росту поливати рослини треба часто, через кожні 2-3 дні, орієнтовно по 1,5 л води на кущик. Якщо стоїть спека, перці поливають вдвічі частіше. Після відновлення нормального росту поливи поступово зменшують, коригуючи частоту за підсиханням землі та кількістю опадів.
Добрива для перцю вносять відповідно до стадії його вегетації, до 3-4 разів за сезон, починаючи з третього тижня після посадки. При правильній підготовці ґрунту можна обійтись мінімальними підживленнями:
Про нестачу певних елементів перці швидко сигналізують самі, змінюючи колір листя. І такі сигнали краще не ігнорувати, вносячи мікродобрива чи додаткове підживлення.
На грядці потрібно підтримувати пухку, повітропроникну текстуру ґрунту, не допускаючи утворення кірочки або розтріскування землі. Найлегший варіант — замульчувати всю поверхню органічними матеріалами. Та можна просто розпушувати землю та виполювати бур’яни (обережно, не глибше ніж на 6 см, пам’ятаючи про поверхневі корінці й досить ламкі стебла).
Високим сортам перцю зазвичай потрібно опора — звичайні кілочки, до яких можна підв’язати стебло. Їх встановлюють в міру розвитку рослини, поступово фіксуючи кущики м’якими матеріалами.
Солодкий перець на грядці можна продовжувати прищипувати (верхівки пагонів). Першу ранню квітку, яка утворюється низько, на розвилці між гілочками, краще відщипнути — щоб забезпечити гарний розвиток плодів вище по кроні. А наприкінці сезону добре якомога раніше зняти всі зав’язі, у яких немає шансів нормально розвинутися. Все пожовкле, сухе, зламане, хворе (листя, пагони, плоди) на кущиках краще не залишати, оперативно видаляючи.
Збір плодів у перцю проводять поступово, в міру наливання плодів кольором та масою. У перців не варто чекати повної стиглості, плоди чудово дозрівають самі. Поступовий, частий збір злегка недостиглих перців дозволяє краще розвиватися новим зав’язям. Головне — не ламати, а акуратно зрізати плоди ножицями або іншим гострим інструментом разом з плодоніжкою.
Читайте також нашу статтю Вирощуємо томати без розсади — сорти, переваги та недоліки методу.
Найнебезпечніший ворог перців — гнилі. Перезволоження, надмірне намокання, постійно сира погода призводять до поширення і білої, і сірої, і бурої гнилі. За потреби для захисту від вологи можна встановити тимчасові укриття, та краща профілактика — дотримання правил догляду і відстані при посадці.
Зустрічаються на перцях у відкритому ґрунті й інші захворювання — тютюнова мозаїка, чорна бактеріальна плямистість, септоріоз, фузаріоз. На початкових стадіях перці можна спробувати врятувати обробкою настоєм часнику, полину, попелу, йоду з молоком, чорнобривців, біопрепаратами. Та якщо хвороби поширюються, без видалення заражених рослин не обійтися.
Ослаблені рослини, що не отримують достатнього догляду, нестійкі і до шкідників — від білокрилки до совок, павутинних кліщів, капустянки, баштанних попелиць. Спробуйте боротися зі шкідниками спочатку біопрепаратами (настій тютюну, часнику, перцю).
Звичайно, будь-яку проблему з вирощуванням солодкого перцю легко здолати інсектицидами чи фунгіцидами. Але їх застосування під час плодоношення не може не позначатися на самому врожаї. То ж добре зважте всі «за» і «проти».
Тетяна Шумовська,
ЗЕЛЕНА САДИБА.