Вирощування гарбузів — справа нескладна. І не дарма гарбуз багато городників вважають королем грядок. Не тільки через його розміри, різноманітність форм і кольорів, а й за відмінний смак, корисні властивості і, як правило, багатий урожай. Гарбуз містить велику кількість каротину, заліза, різні вітаміни і мінерали. Завдяки можливості тривалого зберігання цей овоч підтримує наше здоров’я практично цілий рік. Якщо ви вирішили посадити гарбуз на своїй ділянці, вам буде цікаво дізнатися, як отримати максимально великий врожай гарбуза з кожного куща.
Перш ніж посіяти гарбуз, необхідно визначитися, з якою метою ви хочете його виростити: для вживання в сирому вигляді, для приготування страв, заради отримання насіння, для тривалого зберігання, декору садової ділянки, виготовлення різних виробів, на корм тваринам…
Все видове і сортове різноманіття гарбузів умовно можна розділити на три категорії:
Головне правило при виборі сорту гарбуза – не орієнтуйтеся на гарний колір або розмір плодів. Смакові якості не залежать від цього. Ретельно вивчіть характеристики сорту.
Читайте наш матеріал Вражаючі сорти гарбуза — і красиві, і смачнющі!
Цікава особливість насіння гарбуза: чим воно довше зберігається, тим вище схожість і врожайність. Щоб підвищити ці показники у молодого насіння, вдаються до наступної процедури.
Спочатку загортають насіння в темну тканину і 5-6 годин прогрівають на сонці. Або такий же час витримують в духовці при температурі від 20 до 50 градусів.
Потім, загорнувши насіння в марлю, заливають його водою або розчином золи при температурі повітря приблизно 25 градусів на 12 годин для набухання.
І, нарешті, поміщають насіння на два дні в холодильник. Таке випробування для свіжого насіння в рази збільшує його схожість і врожайність.
Щоб прискорити процес появи і дозрівання плодів, насіння перед посадкою краще проростити.
Гарбуз любить родючий грунт, і для його посадки простіше підготувати лунки, ніж удобрювати цілу грядку.
Для отримання хорошого врожаю лунки для гарбуза слід підготувати заздалегідь. Лунка глибиною 40-45 см частково засипається гноєм або перегноєм, змішаним з органікою (подрібненою травою і стеблами бур’янів без насіння).
Зверху закриваємо землею товщиною близько 6 см і добре проливаємо водою. Приблизно через тиждень висаджується гарбузова розсада. Після посадки лунки можна полити розчином «Фітоспорін»: на 5 літрів води 1 столова ложка.
Гарбуз родом з тропіків, тому кращі умови для його зростання – світло і тепло. У сонячну погоду плоди ростуть в два рази швидше. Тому в південних районах насіння гарбуза можна висаджувати відразу у відкритий грунт. У регіонах з помірним кліматом і в північних областях для отримання повноцінного врожаю підбирають ранньостиглі сорти, або вирощують розсаду. В кінці травня висаджують її у відкритий грунт.
Довгі стебла рослини і великі листи вимагають великої площі живлення, від цього залежить і розмір плоду. Відстань між лунками при посадці має бути не менше 60 см. Краще, якщо на 1 квадратний метр землі припадає одна рослина.
При добре підготовленому грунті підживлення для гарбуза буде потрібно робити не більше трьох разів за сезон. Мінеральні і органічні добрива чергуються. Підживлення гноєм робиться розчином 1:10 л води. Використання кропиви при підживленні трав’яним настоєм зміцнює рослини і прискорює їх зростання.
Увага: дуже обережно удобрюйте гарбуз мінеральними добривами, особливо – призначені для їжі. Плоди гарбуза добре накопичують нітрати.
На початковому етапі зростання гарбузів необхідно прополювати грядки. Пізніше гарбуз сама пригнічує бур’яни, щільно закриваючи грунт своїми листами.
До утворення перших зав’язей гарбуз поливають щотижня. Пізніше, щоб не викликати розтріскування плодів, полив скорочують до 1 разу на два тижні. Краще використовувати крапельне зрошення, так вода не потраплятиме на листя. Щоб не викликати загнивання, необхідно стежити за тим, щоб волога не застоювалася.
Ближче до збору плодів гарбуз не поливається і не удобрюється. Полив в даному випадку зменшить вміст цукру в плодах і зробить їх несмачними.
Гарбуз має довгі стебла. Зав’язавши перший плід, стебло росте далі і на ньому утворюється наступна зав’язь. Особливість рослини в тому, що, утворивши нову зав’язь, попередні плоди перестають розвиватися, а все живлення йде до останнього плоду, який, в свою чергу, може і не визріти через пізнішу появу. Щоб такого не відбувалося, роблять прищипування – обрізання стебел, відступивши від першого плоду на один-два сегменти.
На одному крупноплідному гарбузові можна виростити не більше двох повноцінних плодів. Крім того, при прищипуванні економиться місце для розвитку стебел інших рослин. Обрізаються і бічні пагони довжиною до 7 см (пасинкування).
Якщо сорт дрібноплідний, то плодів на одній рослині можна залишити більше, до 6-10 штук.
У міру зростання кущі періодично проріджують, обрізаючи сухі, підгнилі листя і листя, що лежать на землі.
У місцях зіткнення стебел рослини з землею можуть утворюватися нові корінці, що дають рослині додаткову вологу і живленння, чим підвищується врожайність.
Увага! Не рухайте стебла під час цвітіння і плодоношення. Це може привести до загибелі квіток або припинення росту плодів.
Збір плодів закінчують до перших заморозків при нічній температурі не нижче 10 градусів тепла. До цього часу плід перестає рости і набуває характерного кольру. Плодоніжка тоншає і підсихає, кора плода стає міцною, при простукуванні гарбуза чується глухий звук.
Зрізають гарбуз із плодоніжкою гострим ножем або секатором.
Зберігати урожай можна при кімнатній температурі в темному місці. У більш прохолодних приміщеннях (з температурою 10-12 градусів тепла) гарбуз може зберегтися до наступного врожаю.
Для любителів рекордів залишається додати, що для посиленого набору ваги гарбузів необхідні наступні фактори:
Однак, гарбузи-гіганти в їжу не використовують. Вони на 90-95% складаються з води, а вміст корисних речовин в них мінімальний. У них дуже тонкий шар м’якоті, тож гарбуз практично порожній.
Тетяна Омельянюк,