Як зварити кукурудзу правильно?

Як тільки в серпні достигає кукурудза і перші солодкі качани перебираються з грядки на кухню, я гуглю, як варити кукурудзу правильно. І так щороку, бо чомусь не можу запам’ятати, а в окріп чи холодну воду класти качани, чи солити воду і скільки, власне, варити? Тому ця стаття не тільки для моїх читачів, а й для мене самої, бо треба нарешті десь занотувати, як варити кукурудзу, щоб вона була солодка і соковита.

Як варити кукурудзу правильно?

Як варити кукурудзу правильно?

1. Чи треба готувати кукурудзу до варіння?

Якщо кукурудза молода і свіжа, тобто щойно з грядки, вся підготовка до її приготування зводиться до того, що ми очищаємо качани від лушпиння і миємо під проточною водою. Варити кукурудзу в лушпинні не варто, але покласти трохи її «одягу» в окріп разом з качанами можна. Так варена кукурудза буде ароматніша.

А ось якщо ви купили кукурудзу на базарі чи в магазині, і вона, на ваш погляд, не дуже свіжа і молода, варто замочити її на кілька годин в холодній воді. В цьому випадку вона буде соковитіша, ніж тоді, коли ви одразу будете її варити.

2. Як варити кукурудзу – з сіллю чи без?

Краще варити кукурудзу в несолоній воді, і посолити вже відварену кукурудзу. Намагайтеся для цього використовувати морську сіль, тоді ви зможете відчути себе на пляжі десь, наприклад, в Затоці…))) Це був такий жарт. Але насправді морська сіль в цьому випадку дійсно кращий варіант.

А ось воду, в якій ви будете варити кукурудзу, можна підсолодити, особливо, якщо качани не особливо солодких сортів. Також у воду, де буде варитися кукурудза, можна покласти невеличкий шматочок вершкового масла. Невеличкий – це у розрахунку на один качан, якщо варите велику каструлю кукурудзи, то масла можна дати також добряче. Можна замінити масло молоком. Смак кукурудзи гарно підкреслюють різноманітні спеції і трави, але їх краще використовувати вже при подачі.

3. Холодна вода чи окріп?

Перед тим, як варити кукурудзу, воду треба довести до кипіння. Води треба стільки, щоб вона вкривала качани повністю. Намагайтеся обирати качани приблизно однакового розміру, щоб вони зварилися рівномірно. Якщо вони завеликі, можна порізати їх на частини.

До речі, час, за який вариться кукурудза, можна значно скоротити, якщо перед приготуванням качани поділити на невеликі частини. Я колись так робила, але, якщо чесно, їсти їх не так приємно, як цілі.

Якщо любите кукурудзу, вам сподобається кукурудзяне печиво.

4. Скільки варити кукурудзу?

Час приготування залежить, по-перше, від того старі чи молоді у вас качани. Молоду кукурудзу достатньо варити хвилин двадцять-двадцять п’ять. Стару – до сорока хвилин. При цьому варити кукурудзу солодких сортів, оту саму, яку нам продають на пляжах, треба ще менше: молоду – близько 15 хвилин.

Важливо! Качани кукурудзи бажано варити на малому вогні і при відкритій кришці.

В кожному випадку варто попробувати кілька зерен на готовність перед тим, як дістати кукурудзу з води.

5. Кукурудза в мультиварці, мікрохвильовці і на грилі

Кажуть, кукурудза в мультиварці на режимі «на пару» виходить просто божественна! Я ще не пробувала, власне, дізналася про цей спосіб приготування кукурудзи тільки, коли готувала цей матеріал, але кукурудза з наступної прогулянки на город, буде приготована саме так.

Можна «зварити» кукурудзу і в мікрохвильовці. В залежності від її потужності цей процес займає від 5 до 10 хвилин. Попередньо качани треба покласти в герметичний поліетиленовий пакет. Туди ж добре було б відправити і улюблені трави чи спеції.

Зробити варену кукурудзу ще смачнішою можна, підсмаживши її на грилі. Якщо гриль – це решітка на мангалі чи вогнищі, то ніякі спеції їй вже не потрібні… Варена кукурудза «з димком» — це щось неймовірне, як гарнір до шашлику чи стейків. Перевірено!

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Наступна стаття
Як сушити гортензію?