Яблук цього року у нас була сила-силенна, вистачило і на оцет, і на яблучний сидр, який я зробила за рецептом, що згенерував ШІ. Можу стверджувати, що цей рецепт класичного яблучного сидру без використання винних дріжджів, виявився цілком вдалим. Сидр на смак вийшов приємним, в міру солодким, з легким ароматом груші (не знаю, чому груші, бо робили ми його виключно з яблук і винограду) і п’янким. Власне, таким п’янким, що ми по необережності навіть трохи напилися в день першої дегустації. Сидр йшов, «як діти в школу», було його багато і ми не очікували від нього такої «підлості», як високий вміст алкоголю. Ну бо це ж сидр – слабоалкогольний напій, який в деяких країнах навіть дітям пропонують за обідом!
Я не заміряла міцність нашого домашнього сидру, але, думаю, що він не менше 15%. Тобто такий собі вийшов «слабоалкогольний» сидр – міцніше сухого вина 😊 Але цей рецепт домашнього сидру обов’язково хочу зберегти в скарбничку «Зеленої садиби», бо напій насправді чудовий. Просто, вирішила я на майбутнє, ще до процесу бродіння треба додати до нього пару літрів води, чого я не зробила, і не додавати зовсім цукор, який підвищує градус. А перш ніж дегустувати, заміряти вміст спирту, і за потреби – розвести очищеною водою.
Рецепт домашнього яблучного оцту читайте за посиланням.
Не мийте яблука та виноград, щоб зберегти природні дикі дріжджі на їхній поверхні. Видаліть пошкоджені частини, серцевину та хвостики з яблук. Виноград можна залишити цілим або злегка розчавити.
Подрібніть яблука за допомогою м’ясорубки, терки або блендера. Якщо використовуєте виноград, додайте його до яблук під час подрібнення. Отриману масу помістіть в емальовану або скляну місткість. Додайте 1-2 літри кип’яченої охолодженої води (за потреби, якщо маса дуже густа). Я цього разу не додавала, але наступного буду. Ви зрозуміли – чого 😊 Накрийте місткість марлею та залиште на 2-3 години для виділення соку.
Процідіть масу через кілька шарів марлі або дрібне сито, ретельно відтискаючи рідину. Отриманий сік перелийте у стерильну місткість для бродіння.
Розчиніть цукор у невеликій кількості теплого соку. Додайте розчинений цукор в основний сік та добре перемішайте до повного розчинення. Я цей етап наступного разу буду пропускати.
Місткість для бродіння заповніть максимум на ¾ об’єму, щоб залишити місце для піни та газів. Накрийте місткість марлею або чистою тканиною, щоб запобігти потраплянню комах та пилу, але дозволити доступ повітря. Помістіть місткість у тепле (18-25°C) темне місце на 2-3 дні. Щоденно перемішуйте сусло чистою ложкою.
Через 1-3 дні повинні з’явитися ознаки бродіння: піна на поверхні, шипіння, характерний кислуватий запах. Це свідчить про те, що дикі дріжджі почали працювати.
Коли бродіння активізувалося, процідіть сік ще раз, щоб видалити залишки м’якоті та винограду. Перелийте сік у чисту стерильну місткість для бродіння. Я використовувала трилітрові банки. Встановіть гідрозатвор або надягніть медичну рукавичку з «проколотим пальцем». Помістіть місткість у темне місце з температурою 18-22°C.
Процес бродіння триватиме від 20 до 60 днів. Слідкуйте за активністю: поки гідрозатвор виділяє бульбашки або рукавичка надута, бродіння триває. Не відкривайте місткість без потреби, щоб не занести небажані мікроорганізми.
Коли бродіння припиниться (відсутність бульбашок, рукавичка впала, осад на дні, сидр став світлішим), процес завершено. У мене це відбулося на 32 день активного бродіння.
Обережно злийте сидр з осаду, намагаючись не збовтати осад.
За бажанням можна додатково освітлити сидр, залишивши його в прохолодному місці ще на 2-3 дні. Розлийте сидр у стерильні скляні пляшки, залишаючи 2-3 см до горлечка. Герметично закрийте пробками або кришками. Залиште сидр дозрівати в прохолодному темному місці (5-15°C) на 1-3 місяці для поліпшення смаку та аромату. До Різдва сидр буде точно готовий!
Споживайте будь-який алкоголь обережно!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.