Ну ось і зібрані останні помідори з грядок. Частину залишимо на дозарювання. А частину — використаємо для приготування салату із зелених помідорів. Це чудова можливість зберегти зелені помідори надовго. Такий салат стане доречним і за щоденним, і за святковим столом. Бо, однозначно, салат з зелених помідорів — дуже вдала закуска!
Все дуже просто — миємо помідори, нарізаємо їх на часточки, складаємо в ємність. Головна вимога — помідори повинні бути щільними, без пошкоджень.
Я використала трохи бурих, щоб надати салату з зелених помідорів більшої яскравості.
Що стосується зелені, то я використовую традиційно кріп, петрушку, трохи базиліку. Можна використовувати листя селери — тут, як кажуть, справа смаку.
Можна обрану зелень просто дрібно порізати. Мені подобається використовувати для цих цілей м’ясорубку. Часник та гіркий перець також пропустила через м’ясорубку. Якщо ви не любитель гострого, то зменшіть кількість часнику та використовуйте солодкий болгарський перець. До речі, солодкий перець я теж додала.
Тепер додаємо отриману суміш трав та спецій до помідорів. Не забуваємо про сіль та цукор. Додаємо яблучний оцет. До речі мелений чорний перець або інші сухі приправи можна також використовувати. А ось вода нам абсолютно не потрібна, ні грама.
Через добу ми побачимо, що наші помідори виділили достатню кількість рідини. Тепер перекладаємо їх у скляну банку і відправляємо в прохолодне місце днів на 5. У мене це холодильник.
І не дивлячись на бажання одразу спробувати салат, треба пам’ятати, що зелені помідори містять солонін. Руйнується він тільки в процесі бродіння. Тому наберемося терпіння.
А коли зазначений час пройде, із задоволенням смакуємо. Можна додавати до салату із зеленими помідорами свіжу зелень, цибулю, рослинну олію.
Смачного!
Спробуйте також наш рецепт «Швидкі квашені помідори»
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.