У сезон яблук ми часом не знаємо, куди їх подіти і як краще зберегти. Варимо варення, джеми, робимо пастилу, пізні сорти намагаємося зберегти на зиму… Однак дуже важливо, щоб яблука не просто добре лежали взимку, бажано максимально зберегти корисні речовини, що містяться в них. Найпростіший та найдешевший спосіб зберегти яблука на зиму — висушити їх. Як сушити яблука на зиму, розкажу в цій статті.
Зміст:
Всім відомо про корисний склад яблук – великий вміст в них заліза та інших мінералів, всіляких вітамінів і інших речовин. Що цікаво, при сушінні ці речовини не руйнуються. А отже, сушені яблука так само, як і свіжі, будуть забезпечувати організм всю зиму необхідними поживними речовинами, роблячи нас красивішими та здоровішими.
Сушені яблука більш калорійні, ніж свіжі, адже з 6 кг свіжих яблук виходить приблизно 1 кг сухих. Тому вони концентровані, в них міститься всього більше в порівнянні зі свіжими яблуками. Їх рекомендують для спортивного харчування і всім, хто веде здоровий спосіб життя або бажає схуднути. Особливість сушених яблук у тому, що поживні речовини з них дуже швидко потрапляють в кровотік.
Напої з сушених яблук мають сечогінний ефект і загальнозміцнювальну дію на організм, а також сприяють гарному травленню.
Традиційно з сушених яблук варять компоти. Я теж. Але я не кип’ячу яблука. Я кладу їх в холодну воду, доводжу до кипіння і на цьому — все. Відразу ж знімаю з вогню. І настоюю під кришкою, поки трохи не охолоне, а яблука не розбухнуть. Такий напій набагато смачніший та корисніший, адже в ньому збережені всі корисні речовини.
Також можна приготувати чай з сушених яблук. Для цього їх потрібно покласти прямо в чашку і залити окропом, а потім накрити блюдцем та дати трохи постояти. Або ж додати трохи сушених яблук в звичайний чайник для заварювання і заварити разом з чорним чаєм або будь-яким іншим. Цей спосіб збагатить смак чаю та додасть йому вітамінів.
У світовій кулінарії сушені яблука знайшли широке застосування. З них готують начинки для пирогів, їх додають в кекси, з них варять киселі та інші десерти, роблять гарніри для других страв і навіть варять супи.
Сушені яблука можна їсти без будь-якої обробки, на сніданок, наприклад, разом з кашами. А можна їсти перед телевізором, замість чіпсів, що набагато корисніше.
Тим, хто любить «заїдати» стрес цукерками, рекомендується замінити солодощі на сушені яблука, таким чином ви отримаєте менше цукру в крові, а вітамін В, що міститься в яблуках, додатково подбає про вашу нервову систему.
До речі, дієтологи радять з’їдати принаймні 75 г сушених яблук в день, що еквівалентно двом свіжим яблукам. Зробити самим сушені яблука у домашніх умовах дуже просто.
Перше, що потрібно — це правильно зібрати яблука. Я збираю їх прямо з дерева за допомогою плодознімача. Стежу, щоб вони не пошкодились при падінні. Яблука, які впали, теж можна використовувати, але в такому випадку, можливо, знизиться якість сушеного продукту.
Сушити найкраще кислі або кисло-солодкі сорти, такі як «Антонівка». Можна сушити і солодкі яблука, але сушка з них виходить гірше.
День збору врожаю повинен бути сухий і сонячний.
Читайте також наш матеріал «В’ялені помідори в електросушарці — просто, смачно, ароматно».
Далі я проводжу уважний огляд кожного плода, всі яблука повинні бути гладкі й рівні. Перед сушінням яблука треба помити та промокнути рушниками. Їх можна почистити, але я залишаю так, як є, адже шкірочка яблука теж містить дуже багато корисного.
Дехто радить дістати серцевину ножем або спеціальним пристроєм. Я цього не роблю, сушу все разом, на мій погляд, чай або компот з таких яблук ароматніший. Просто ріжу яблука на кружечки товщиною приблизно півсантиметра. Намагаюся, щоб вони всі були однакові. Чим тонше кружечок, тим швидше висохне.
А в серединці акуратно проробляю ножем отвір, через який потім буду пронизувати мотузку. У мене звичайна синтетична для городу. Тільки чиста, жодного разу не використана.
Для того, щоб яблука не потемніли під час сушіння, їх можна опустити в соляний розчин (2 чайні ложки на 1 літр води) або розчин з лимонною кислотою (1 чайна ложка на 1 літр води) на пару хвилин. Потім яблука знову треба трохи підсушити паперовими рушниками і через отвір протягнути мотузку.
Найголовніше у сушінні яблук — це правильно обрати місце. Сушитися вони повинні в добре провітрюваному місці і не на сонці. Тому я вішаю в’язанки з яблуками на веранді, в тіні на невеликому протязі. І робити це треба в суху погоду. Через п’ять-сім днів сушені яблука готові.
Добре сушити яблука на вулиці, а що робити, якщо погана погода, якщо дощ не перестає лити? Тоді можна висушити яблука в духовці.
Розкладіть кружечки на деко поширше, в один шар. Можна покласти їх на папір для випічки. Весь процес займає приблизно 6-8 годин. Тільки потрібно пам’ятати, що весь час сушіння необхідно тримати дверцята духовки відкритою, оскільки яблука будуть випаровувати дуже багато води. Температуру спочатку треба встановити + 50 °С, а через годину приблизно підняти до + 70 °С.
Я не люблю сушити яблука в духовці, тому що завжди є ризик, що вони можуть пересушитись або навіть згоріти. Або піде щось не так, і яблука вийдуть варені, а не сушені. Тому, на мій погляд, простіше це зробити на вулиці, та й економічніше.
Є ще спеціальні електричні сушарки для яблук та інших фруктів. Можливо, для когось це найзручніший варіант, вони автоматичні і всі температурні режими витримують самі. Все, що потрібно – розкласти яблука та натиснути на кнопку.
Але, знову ж таки, електричні сушарки витрачають електрику і, плюс, при термічній обробці все-таки втрачаються вітаміни. Виходить, що сушка яблук на вулиці виграє перед іншими способами, це і дешево, і всім доступно.
Перед сушінням можна попередньо бланшувати кружечки яблук у гарячій воді кілька секунд або потримати їх над парою, а далі занурити у холодну воду. Завдяки цим заходам, яблука сохнуть швидше. Однак термічна обробка не корисна для вітамінів. Вони швидко руйнуються.
Коли сушені яблука готові, я їх знімаю з мотузки та перекладаю у паперовий пакет. Можна використовувати для зберігання картонну коробку або текстильну торбинку.
Зберігати сушені яблука треба в сухому місці, температура може бути кімнатна. Важливо стежити, щоб вони ніде не намокли, щоб не відсиріли, в іншому випадку яблука можуть стати липкими, втратити смак або навіть запліснявіти. Приміщення повинно добре провітрюватися.
Сушка з яблук повинна лежати подалі від ароматних продуктів або трав, інакше вбере сторонній запах. При дотриманні цих умов, сушені яблука пролежать рік і навіть більше та збережуть усі свої корисні властивості.
Дорогі читачі! На жаль, ми не можемо їсти свіжі фрукти цілий рік. Тому зараз саме час подумати про те, як ми будемо забезпечувати себе вітамінами взимку. Сушені яблука якнайкраще підходять для таких задач.
Ольга Ольшанська,