Пиріг з яблуками і сухофруктами

Оригінальний яблучний пиріг з сухофруктами з прошарком з горіхового крему вкритий товстим шаром шоколадної глазурі. Тісто у цьому пирозі вологе, на йогурті з сиром, тому трохи щільне, в поєднанні з горіховим кремом виходить дуже смачно і досить незвично. На мій погляд, такий пиріг з яблуками схожий чи то на мигдальний торт, чи то на пряник, раджу обов’язково залишити його на ніч в холодильнику, на наступний день можна нарізати на скибочки з геометричною точністю.

pirog-s-yablokami-i-suhofruktami-04-1024x683-9577502

Пиріг з яблуками і сухофруктами

  • Час приготування: 1 година 20 хвилин
  • Кількість порцій: 8-10

Інгредієнти для пирога з яблуками і сухофруктами

Для тіста:

  • 220 г пшеничного борошна;
  • 150 г йогурту;
  • 60 г кисломолочного сиру;
  • 3 яйця;
  • 200 г цукру;
  • 100 г родзинок;
  • 40 г чорносливу;
  • 2 яблука кисло-солодких;
  • 40 г вершкового масла;
  • по 1 чайній ложці розпушувача та соди;
  • сіль.

Для горіхового крему:

  • 150 г арахісу;
  • 100 г вареного згущеного молока;
  • 130 г вершкового масла.

Для шоколадної глазурі:

  • 100 г темного шоколаду;
  • 30 г вершків.

Спосіб приготування яблучного пирога з сухофруктами

Ізюм та чорнослив ошпарюємо окропом, кладемо у високу склянку, додаємо дрібку солі, наливаємо густий йогурт. Подрібнюємо інгредієнти занурювальним блендером до однорідного стану, додаємо цукор.

pirog-s-yablokami-i-suhofruktami-05-1024x683-5921379

Подрібнюємо інгредієнти занурювальним блендером, додаємо цукровий пісок

Перекладаємо подрібнені сухофрукти з йогуртом та цукром в миску, додаємо сир. У цьому рецепті пирога з яблуками і сухофруктами краще використовувати густу сирну пасту, щоб в тісті не було сирних грудочок.

Далі розбиваємо в миску свіжі курячі яйця і знову подрібнюємо інгредієнти блендером, щоб вийшла однорідна маса.

Змішуємо з содою та розпушувачем пшеничне борошно, просіюємо в тісто, перемішуємо, щоб вийшло тісто без грудочок муки.

Вершкове масло ріжемо дрібно, розтоплюємо в сотейнику на тихому вогні, трохи охолоджуємо. Додаємо розтоплене вершкове масло і натерті на крупній тертці кисло-солодкі яблука.

pirog-s-yablokami-i-suhofruktami-09-1024x683-1050469

Замішуємо тісто та додаємо яблука

Антипригарну форму діаметром близько 25 сантиметрів змащуємо вершковим маслом, посипаємо борошном. Для цього яблучного пирога з сухофруктами також можна використовувати роз’ємну форму або форму для кексу з отвором посередині.

Викладаємо тісто у форму, розрівнюємо лопаткою. Нагріваємо духовку до температури 165 градусів за Цельсієм.

pirog-s-yablokami-i-suhofruktami-11-1024x683-6651319

Викладаємо тісто у форму, розрівнюємо лопаткою

Випікаємо пиріг приблизно 50 хвилин, перевіряємо готовність дерев’яною паличкою — вона повинна вийти з пирога сухою. Готовий яблучний пиріг повністю охолоджуємо на решітці.

pirog-s-yablokami-i-suhofruktami-12-1024x683-5823033

Випікаємо пиріг приблизно 50 хвилин

Очищений арахіс підрум’янюємо на сухій сковороді до золотистого кольору, охолоджуємо.

Змішуємо крем. Подрібнюємо в блендері обсмажений арахіс. Збиваємо до пишності розм’якшене при кімнатній температурі вершкове масло, додаємо варене згущене молоко, потім — подрібнені горіхи. Розрізаємо остиглий пиріг з яблуками навпіл, змащуємо нижню частину кремом, накриваємо верхньою.

pirog-s-yablokami-i-suhofruktami-14-1024x683-3887306

Змішуємо крем та змащуємо їм нижню частину, накриваємо верхньою

Розтоплюємо на водяній бані темний шоколад, додаємо 33%-і вершки. Поливаємо пиріг розтопленою шоколадною глазур’ю.

Прибираємо яблучний пиріг з сухофруктами на нижню полицю холодильника та залишаємо в холодильнику на ніч.

pirog-s-yablokami-i-suhofruktami-16-1024x683-1563003

Поливаємо яблучний пиріг з сухофруктами розтопленою шоколадною глазур’ю. Готово!

Нарізаємо на порційні шматочки, подаємо такий оригінальний пиріг з яблуками до чаю або кави.

Смачного!

Спробуйте також рецепт «Шарлотка з яблуками — традиційний пиріг до чаю»

Олена Цинкевич,

Ботанічка.