Домашнє печиво на горілці — рецепт нашвидкуруч

Це домашнє печиво я пам’ятаю з дитинства: і рецепт, і смак. Точніше, рецепт в деталях я не пам’ятала, хоч не раз в підлітковому віці випікала його і сама, а ось смак залишився у пам’яті. І коли я спекла печиво на горілці за рецептом з Інтернету і скуштувала його, сумнівів у мене не лишилося — це саме те печиво, яке ми так часто випікали в дев’яності. Простий набір продуктів — борошно, маргарин, вода, оцет, горілка і цукрова пудра — а виходить дуже смачне домашнє печиво, яке сподобається і дітям, і дорослим.

Домашнє печиво на горілці

Домашнє печиво на горілці — простий рецепт з 90-тих

Нехай вас не лякає горілка в складі інгредієнтів. Під час випікання всі «градуси» з печива випаруються і воно буде абсолютно безалкогольне. В такому рецепті домашнього печива горілка відіграє роль розпушувача тіста, робить випічку ніжною і пісочною.

Інгредієнти для печива на горілці

  • 400 г пшеничного борошна вищого ґатунку;
  • 250 г вершкового масла (в 90-ті це був маргарин, але зараз купити маргарин на соняшниковій олії нереально, у складі практично кожного маргарину — пальмова олія. Ми й так її достатньо вживаємо з різними продуктами з магазину, тому вдома для випічки я маргарин не використовую. Тільки якісне вершкове масло);
  • 1 ст. л оцту;
  • 1 ст. л води;
  • 3 ст. л горілки;
  • цукрова пудра для обвалювання готового печива.

Домашнє печиво — рецепт на горілці

Цей рецепт домашнього печива був таким популярним свого часу не тільки через доступність продуктів, які входять до його складу. Печиво на горілці готувати дуже просто. Тісто виходить завжди і не потребує тривалого замішування.

Відміряємо 400 г борошна, висипаємо його в глибоку миску і туди ж тремо на крупну тертушку масло, можна подрібнити його будь-яким зручним вам способом. Перетираємо борошно з маслом до стану рівномірних крихт і додаємо 1 ст. ложку холодної води, 1 ст. ложку оцту (у мене яблучний натуральний, можна використати і столовий 9%) і 3 ст. ложки горілки.

У мене цього разу — самогон. Ніякого запаху після випікання все-одно не буде, тому, якщо маєте самогон, можна його використати замість горілки в цьому печиві. Втім, як і будь-який інший міцний алкоголь.

Замішуємо тісто. Воно має бути м’яким і ніжним. Розкатуємо його до товщини приблизно 4-5 мм і формочкою вирізаємо печиво. Я цього разу випікала печиво на горілці на дачі, формочок у мене не знайшлося, зате під рукою була чарочка 🙂 Вона і послужила формочкою.

Сформоване домашнє печиво викладаємо на деко, попередньо застеливши його пергаментним папером. І випікаємо в духовці при температурі 200 °C приблизно 20 хвилин. Дістаємо з духовки, як тільки воно почне зарум’янюватися.

Ще гарячим печиво на горілці обвалюємо в цукровій пудрі. Все. Можна пити чай!

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.