Це домашнє печиво я пам’ятаю з дитинства: і рецепт, і смак. Точніше, рецепт в деталях я не пам’ятала, хоч не раз в підлітковому віці випікала його і сама, а ось смак залишився у пам’яті. І коли я спекла печиво на горілці за рецептом з Інтернету і скуштувала його, сумнівів у мене не лишилося — це саме те печиво, яке ми так часто випікали в дев’яності. Простий набір продуктів — борошно, маргарин, вода, оцет, горілка і цукрова пудра — а виходить дуже смачне домашнє печиво, яке сподобається і дітям, і дорослим.
Нехай вас не лякає горілка в складі інгредієнтів. Під час випікання всі «градуси» з печива випаруються і воно буде абсолютно безалкогольне. В такому рецепті домашнього печива горілка відіграє роль розпушувача тіста, робить випічку ніжною і пісочною.
Цей рецепт домашнього печива був таким популярним свого часу не тільки через доступність продуктів, які входять до його складу. Печиво на горілці готувати дуже просто. Тісто виходить завжди і не потребує тривалого замішування.
Відміряємо 400 г борошна, висипаємо його в глибоку миску і туди ж тремо на крупну тертушку масло, можна подрібнити його будь-яким зручним вам способом. Перетираємо борошно з маслом до стану рівномірних крихт і додаємо 1 ст. ложку холодної води, 1 ст. ложку оцту (у мене яблучний натуральний, можна використати і столовий 9%) і 3 ст. ложки горілки.
У мене цього разу — самогон. Ніякого запаху після випікання все-одно не буде, тому, якщо маєте самогон, можна його використати замість горілки в цьому печиві. Втім, як і будь-який інший міцний алкоголь.
Замішуємо тісто. Воно має бути м’яким і ніжним. Розкатуємо його до товщини приблизно 4-5 мм і формочкою вирізаємо печиво. Я цього разу випікала печиво на горілці на дачі, формочок у мене не знайшлося, зате під рукою була чарочка 🙂 Вона і послужила формочкою.
Сформоване домашнє печиво викладаємо на деко, попередньо застеливши його пергаментним папером. І випікаємо в духовці при температурі 200 °C приблизно 20 хвилин. Дістаємо з духовки, як тільки воно почне зарум’янюватися.
Ще гарячим печиво на горілці обвалюємо в цукровій пудрі. Все. Можна пити чай!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.