Мариновані сливи з часником на зиму – кисло-солодка закуска, для приготування якої використовуються сливи сорту «Венгерка». Спробувати замаринувати сливи інших сортів можна, але навряд чи з цього вийде щось пристойне, бо, як правило, слива під дією гарячого маринаду втрачає форму. А нам потрібно приготувати на тільки смачну, а й красиву страву. Саме такими рецептами з читачами ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ ділиться господиня саду «Єва» Людмила Воропаєва. Сьогодні – рецепт слив, маринованих з часником.
Сливу миємо, надрізаємо «хрест на хрест», видаляємо кісточку, а замість неї встромляємо шматочок часнику.
В попередньо підготовлені (стерилізовані зручним способом) банки (Людмила для цієї кількості інгредієнтів використовує 3 банки по 0,75 мл) розкладаємо сливу, начинену часником.
Готуємо маринад. І тут починається найцікавіше, бо смак маринаду визначатиме смак готової продукції. В воду додаємо цукор, спеції, оцет і доводимо до кипіння. Пробуємо. Можливо, вам захочеться додати солі, а, може, вам більше смакуватимуть солодкі сливи до м’яса? Тоді сіль не потрібна.
Після того, як маринад закипить, додаємо до нього спеції, зелень базиліку і петрушки. Варимо кілька хвилин. Трави після приготування маринаду треба з нього забрати, в банках вони не потрібні.
Склад спецій можна змінювати на свій смак, а ось зменшувати кількість оцту – не варто.
Заливаємо сливи в банках маринадом і залишаємо до повного охолодження. Після цього зливаємо маринад в каструлю, доводимо його до кипіння, кип’ятимо 3 хвилини і знову заливаємо наші сливи з часником. Прикриваємо банки з сливами кришками і залишаємо настоюватися приблизно 12 годин при кімнатній температурі.
Потім знову зливаємо маринад в каструлю. Помітимо, що сливи в банках трохи просіли. Можна фрукти з однієї банки розподілити по інших, але це не обов’язково.
Доводимо маринад до кипіння. Заливаємо ним сливи, закручуємо кришками і перевертаємо на пастеризацію (закутуємо в ковдру).
Важливо! Така закуска найкраще смакує через пару місяців після консервування. За цей час сливи натягнуться ароматами спецій і часнику і стануть пікантним доповненням до смаженого м’яса чи алкоголю.
Рецепт і фото Людмила Воропаєва,
спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.