Лазанья з шампіньйонами і сиром — найпростіший варіант відомої страви

Мабуть найпростіший варіант приготування лазаньї — зробити її з шампіньйонами і сиром. Хоча, як я вже зізнавалася в матеріалі про лазанью з гарбузом, я ніколи не готувала класичний варіант — з фаршем. Справа в тому, що на моїй кухні переважають пісні рецепти. Червоного м’яса ми вдома завсім не їмо, хіба на дачі — шашлик, буває — курка чи індичка, а частіше овочі, риба, морепродукти та гриби. Лазанья з шампіньйонами і сиром підкорила мене з першого разу — готується швидко, смакує довго. З інгредієнтів, описаних в статті, вийде порцій 6-8 страви, то ж за одну вечерю ви цю лазанью не подужаєте. Зате наступного дня, розігрівши в мікрохвильовці, ви будете мати готову страву на обід. Звичайно, можна зменшити кількість інгредієнтів і, відповідно, вихід порцій.

lazanya-z-gribami-04-1024x768-3663695

Лазанья з шампіньйонами і сиром — найпростіший варіант відомої страви

Інгредієнти для лазаньї з шампіньйонами

  • сухі листи лазаньї — 15-18 штук;
  • шампіньйони – 500 г;
  • 1 середня цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • сир моцарелла (у мене сулугуні) – 200 г;
  • вершкове масло – 50 г,
  • сіль.

Для соусу бешамель:

  • молоко – 400 мл;
  • вершкове масло – 50 г;
  • пшеничне борошно — 2 ст. ложки;
  • сіль, перець, мускатний горіх – за смаком.

Спосіб приготування лазаньї з грибами і сиром

Є рецепти лазаньї, які пропонують відварювати листи перед тим, як складати лазанью. Я цього ніколи не роблю. По-перше, завжди економлю час, по-друге, якщо листи гарно промазати соусом перед випіканням, вони будуть м’які і при цьому збережуть ідеальну форму.

Починаємо готувати лазанью з підготовки начинки. Ріжемо гриби, шинкуємо дрібно цибулю, тремо на крупну тертушку сир, подрібнюємо часник.

lazanya-z-gribami-10-1024x768-5730561

Ріжемо гриби, шинкуємо дрібно цибулю

Розігріваємо сковорідку, кладемо в неї 50 г вершкового масла і гриби. Обсмажуємо їх на великому вогні хвилини 3 і додаємо цибулю. Збавляємо вогонь до середнього і смажимо начинку для лазаньї до напівготовності — це ще хвилин 5.

lazanya-z-gribami-12-1024x768-6376836

Обсмажуємо шампіньйони на великому вогні хвилини 3 і додаємо цибулю

Додаємо в сковорідку часник, солимо, знімаємо шампіньйони з вогню і накриваємо сковорідку кришкою. А поки підготуємо соус бешамель. Це дуже просто! Нехай вас не збиває з пантелику французська назва 🙂

В маленьку каструльку кладемо 50 г масла, розтоплюємо його і всипаємо дві ложки борошна. Ретельно розмішуємо. І поступово (постійно помішуючи) вливаємо молоко. Варимо бешамель на маленькому вогні приблизно хвилин 5, доводячи його до правильної густоти. Соус має вийти, як густа сметана. Додаємо до соусу сіль і перець, можна дрібку мускатного горіху.

lazanya-z-gribami-13-1024x768-1086937

Соус бешамель має вийти, як густа сметана

Складаємо лазанью з  шампіньйонами і сиром. Спочатку форму змащуємо соусом, зверху кладемо листи лазаньї і знову змащуємо їх соусом. Викладаємо гриби.

lazanya-z-gribami-08-1024x768-4795995

Спочатку форму змащуємо соусом, зверху кладемо листи лазаньї і знову змащуємо їх соусом, викладаємо гриби

Посипаємо гриби тертим сиром.

lazanya-z-gribami-06-1024x768-7705003

Посипаємо гриби тертим сиром

Зверху треба знову промастити лазанью соусом, але це робити незручно, бо соус чіпляється за сир і гриби і не лягає рівномірно. Тому я змащую наступні листи лазаньї соусом і викладаю зверху сиру «соусним» боком.

lazanya-z-gribami-05-1024x768-7081722

Змащуємо наступні листи лазаньї соусом і викладаємо зверху сиру «соусним» боком

Потім знову — соус, гриби, сир, лист лазаньї, змащений знизу соусом бешамель… І так п’ять чи шість рядів, в залежності від того, як щедро ви будете перекладати листи лазаньї соусом і начинкою. Останній лист лазаньї змащуємо і знизу, і зверху соусом і посипаємо все сиром. Взагалі-то треба зверху лазанью посипати пармезаном, але я не заморочуюся і посипаю тим самим твердим сиром, яким перекладалися листи.

lazanya-z-gribami-01-1024x768-4955861

Останній лист лазаньї змащуємо і знизу, і зверху соусом і посипаємо все сиром

Через те, що ми не відварювали попередньо листи лазаньї, треба дати їм добре просочитися соусом перед тим, як ставити в гарячу духовку — приблизно півгодини. Ставимо випікатися лазанью з шампіньйонами в розігріту до 180-190 градусів духовку. Випікаємо приблизно півгодини.

Подаємо до столу лазанью гарячою!

lazanya-z-gribami-02-1024x768-1889324

Подаємо до столу лазанью гарячою!

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.