Мабуть найпростіший варіант приготування лазаньї — зробити її з шампіньйонами і сиром. Хоча, як я вже зізнавалася в матеріалі про лазанью з гарбузом, я ніколи не готувала класичний варіант — з фаршем. Справа в тому, що на моїй кухні переважають пісні рецепти. Червоного м’яса ми вдома завсім не їмо, хіба на дачі — шашлик, буває — курка чи індичка, а частіше овочі, риба, морепродукти та гриби. Лазанья з шампіньйонами і сиром підкорила мене з першого разу — готується швидко, смакує довго. З інгредієнтів, описаних в статті, вийде порцій 6-8 страви, то ж за одну вечерю ви цю лазанью не подужаєте. Зате наступного дня, розігрівши в мікрохвильовці, ви будете мати готову страву на обід. Звичайно, можна зменшити кількість інгредієнтів і, відповідно, вихід порцій.
Є рецепти лазаньї, які пропонують відварювати листи перед тим, як складати лазанью. Я цього ніколи не роблю. По-перше, завжди економлю час, по-друге, якщо листи гарно промазати соусом перед випіканням, вони будуть м’які і при цьому збережуть ідеальну форму.
Починаємо готувати лазанью з підготовки начинки. Ріжемо гриби, шинкуємо дрібно цибулю, тремо на крупну тертушку сир, подрібнюємо часник.
Розігріваємо сковорідку, кладемо в неї 50 г вершкового масла і гриби. Обсмажуємо їх на великому вогні хвилини 3 і додаємо цибулю. Збавляємо вогонь до середнього і смажимо начинку для лазаньї до напівготовності — це ще хвилин 5.
Додаємо в сковорідку часник, солимо, знімаємо шампіньйони з вогню і накриваємо сковорідку кришкою. А поки підготуємо соус бешамель. Це дуже просто! Нехай вас не збиває з пантелику французська назва 🙂
В маленьку каструльку кладемо 50 г масла, розтоплюємо його і всипаємо дві ложки борошна. Ретельно розмішуємо. І поступово (постійно помішуючи) вливаємо молоко. Варимо бешамель на маленькому вогні приблизно хвилин 5, доводячи його до правильної густоти. Соус має вийти, як густа сметана. Додаємо до соусу сіль і перець, можна дрібку мускатного горіху.
Складаємо лазанью з шампіньйонами і сиром. Спочатку форму змащуємо соусом, зверху кладемо листи лазаньї і знову змащуємо їх соусом. Викладаємо гриби.
Посипаємо гриби тертим сиром.
Зверху треба знову промастити лазанью соусом, але це робити незручно, бо соус чіпляється за сир і гриби і не лягає рівномірно. Тому я змащую наступні листи лазаньї соусом і викладаю зверху сиру «соусним» боком.
Потім знову — соус, гриби, сир, лист лазаньї, змащений знизу соусом бешамель… І так п’ять чи шість рядів, в залежності від того, як щедро ви будете перекладати листи лазаньї соусом і начинкою. Останній лист лазаньї змащуємо і знизу, і зверху соусом і посипаємо все сиром. Взагалі-то треба зверху лазанью посипати пармезаном, але я не заморочуюся і посипаю тим самим твердим сиром, яким перекладалися листи.
Через те, що ми не відварювали попередньо листи лазаньї, треба дати їм добре просочитися соусом перед тим, як ставити в гарячу духовку — приблизно півгодини. Ставимо випікатися лазанью з шампіньйонами в розігріту до 180-190 градусів духовку. Випікаємо приблизно півгодини.
Подаємо до столу лазанью гарячою!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.