Крем-суп з грибами і грінками легко приготувати на обід. Це простий рецепт з маслятами — вийшло неймовірно смачно, проте підійдуть майже будь-які їстівні лісові гриби та звичайні печериці. Просто смак кожного разу буде трохи іншим. У рецепті використовується грибний бульйон, він у мене залишається, коли я роблю мариновані гриби на зиму. Домашній бульйон можна замінити двома кубиками грибного бульйону, вони теж дуже ароматні. Родзинка рецепту полягає в тому, що гриби спочатку потрібно підсмажити з цибулею, а потім вже готувати суп-пюре зі смаженими грибами, так набагато смачніше.
З капелюшків маслюків знімаємо тонку липку шкірку, ніжки шкребемо. Якщо гриби чисті, без піску, то такої обробки цілком достатньо, якщо ні, то кладемо дари лісу в друшляк, промиваємо проточною водою.
Підготовлені гриби ріжемо дрібно. Очищаємо та подрібнюємо цибулю. У сковороду наливаємо столову ложку рослинної олії для смаження, додаємо вершкове масло. Спочатку кладемо гриби в розтоплене масло, смажимо на сильному вогні приблизно 12 хвилин, коли волога майже випарується, додаємо подрібнену цибулю. Готуємо все разом 15 хвилин, поки цибуля не стане прозорою.
Беремо супову каструлю з товстим дном, перекладаємо в неї обсмажені маслюки з цибулею.
Картоплю очищаємо, ріжемо кубиками, кладемо в каструлю. Раджу використовувати для крем-супу з грибами картоплю розваристого сорту.
Далі наливаємо в каструлю грибний бульйон, солимо за смаком, доводимо до кипіння. Готуємо крем-суп на тихому вогні близько 20 хвилин, до м’якості картоплі. Якщо використовуються бульйонні кубики, то наливаємо 1.5 літра окропу і крошимо кубики, в цьому випадку сіль додавати не потрібно.
За 5 хвилин до готовності кладемо подрібнену петрушку. Для грибного крем-супу також підійде свіжий кріп та зелень селери.
Коли картопля стане зовсім м’якою, подрібнюємо суп занурювальним блендером до кремової консистенції.
Наливаємо в каструлю жирні вершки, перемішуємо. Повертаємо супчик на плиту, прогріваємо кілька хвилин, до кипіння доводити не потрібно, щоб вершки не згорнулися.
Підрум’янюємо в тостері скибочки білого хліба або батон, нарізаємо підсмажений хліб кубиками. У тарілку наливаємо порцію грибного супу-пюре, зверху кладемо грінки.
Посипаємо грінки тертим пармезаном або іншим твердим сиром.
Окремо підсмажуємо до карамельного стану цибулю, викладаємо на грінки, прикрашаємо зеленню і відразу подаємо на стіл. Смачного!
Для вегетаріанського і пісного меню використовуйте для обсмажування рослинну або оливкову олію, рослинні вершки замість молочних і замініть пармезан тофу.
Спробуйте також приготувати:
Олена Цинкевич,