Колись я не вміла готувати кальмари, вони весь час чомусь виходили гумові, тому вирішила, що це не для мене. Хоча в ресторанах чи кафе завжди полюбляла замовити якийсь морський салатик з кальмарами. Але з часом до мене дійшло, як з ними працювати, і тепер кальмари в моїй морозильній камері є завжди. Якщо вас лякають кальмари в інгредієнтах до цього салату з морської капусти, можете сміливо від них відмовитися в цьому рецепті. Салат з морською капустою буде смачним і без кальмарів. Але з ними — і поживнішим, і смачнішим. То, може, пора навчитися готувати ті кальмари? Запевняю, це просто!
Морська капуста, або ламінарія — надзвичайно цінний продукт. Це обов’язкова складова здорового харчування, а взимку і ранньою весною, коли свіжих овочів у нас обмаль, не їсти морську капусту — просто гріх. Вона доступна по ціні. Купити її можна і маринованою, і сухою. Я віддаю перевагу останньому варіанту. Зберігати сублімовану (висушену) ламінарію можна рік і більше, а з 30 г сухої речовини після замочування виходить приблизно 400 г свіжої морської капусти. Вона реально пахне морем!!!
Купити сублімовану ламінарію можна в спеціалізованих магазинах здорового харчування. В тому числі, і онлайн. Там же почитаєте про надзвичайну користь цього продукту. А я — почну готувати.
Якщо нема можливості придбати сублімовану морську капусту, купіть мариновану. Вона продається зараз практично у всіх супермаркетах. Але будьте обережні при заправці салату спеціями. Вони вже можуть бути присутніми в такій капусті.
30 г сухої морської капусти замочуємо в холодній воді, як мінімум, на пару годин. Можна це зробити з вечора і поставити на ніч капусту в холодильник. Коли капуста розбухне, промиваємо її під проточною водою (добре промиваємо, щоб пісок в салаті на зубах не трішав), даємо збігти зайвій воді і викладаємо її в салатницю.
Чистимо і шинкуємо дрібно цибулю, моркву тремо на крупній тертушці. Підсмажуємо трохи в олії цибулю, додаємо до неї моркву, смажимо на невеликому вогні до готовності. Не охолоджуємо. Кладемо до капусти. Відварені яйця нарізаємо невеликими шматочками і відправляємо туди ж.
Займемося кальмарами. Дістаємо з морозильної камери, заливаємо на кілька хвилин гарячою водою, виймаємо зсередини нутроші і зчищаємо ножем верхню плівку. Ставимо каструльку з 1 л води на плиту, доводимо до кипіння. Не солимо! В киплячій воді по одному рівно хвилину варимо кожну тушку кальмара. Дістаємо кальмари з окропу і кладемо в миску з холодною водою. Це важливо. Тоді кальмари точно не переваряться і не будуть гумовими. Нарізаємо кальмари тонкими смужками і викладаємо в салатницю до морської капусти та овочів.
Заправляємо салат соєвим соусом. Пробуємо. Не вистачає солі? Посоліть. Можна і перчик додати. Зверху посипаємо кунжутом.
Обов’язково приготуйте також:
Салат з морською капустою, яйцями і кальмарами готовий. Дуже смакує з грінками. І не тільки як салат, а і як самостійна страва. Те, що треба, для легкої вечері.
Смачного!
Наталка Гурман.