Пісний борщ — яскравий колір, насичений смак

Чи знаєте ви, що пісний борщ може бути не менш смачним, ніж зварений на м’ясному бульйоні? Якщо ви зварите борщ з квасолею чи без неї за рецептом, який запропоную в цій статті, можливо, ви більше ніколи не варитимете борщ з м’ясом, незалежно від того, постуєте чи ні. Такий борщ має надзвичайно насичений колір і аромат. Читайте далі та дізнайтеся, як зварити борщ, щоб він був смачний і без м’яса.

Пісний борщ фото

Пісний борщ з квасолею чи без

Інгредієнти для пісного борщу

Я завжди варю велику каструлю борщу, щоб його вистачило на два дні родині з чотирьох дорослих людей. Якщо вам стільки не треба, зменшуйте вагу інгредієнтів, залежно від кількості води.

Борщ може бути густим чи не дуже, як кому подобається. Я варю достатньо густий борщ, але не такий, щоб «ложка у ньому стояла».

На 3 л води:

  • 4-5 середні картоплини;
  • грамів 200 капусти білокачанної;
  • невелика морквина і цибулина;
  • один середній бурячок;
  • три-чотири зубчики часнику;
  • квасоля 100 г (можна варити борщ і без квасолі);
  • олія — для смаження овочів;
  • томатна паста (обов’язково) — 70 г;
  • сік половини середнього лимона;
  • сіль, чорний перець — до смаку, пара лаврових листочків, паприка копчена мелена (дуже раджу) — пів чайної ложки, зелень кропу (свіжа чи сушена), сушений часник — пів чайної ложки.

Пісний борщ — рецепт приготування

Відварюємо квасолю

Перш ніж почати варити пісний борщ з квасолею, треба її попередньо відварити до стану аль-денте (напівготовності). Квасоля пісному борщу надає поживності, адже це рослинний білок, який цілком заміняє білок, що ми отримуємо, споживаючи м’ясо. Але на смак наявність в борщі квасолі практично ніяк не відчувається. Тому якщо нема під рукою квасолі, нічого страшного — пісний борщ буде смачний і без квасолі, правда, не такий поживний.

Квасоля буває різних сортів, деяку перед відварюванням варто замочити на ніч. Я зазвичай для борщу використовую дрібну білу квасолю, яка і без замочування вариться достатньо швидко. Поклали квасолю у холодну воду, довели воду до кипіння, злили окріп, знову залили холодною водою (це, кажуть, потрібно, щоб квасоля не викликала газоутворення) і варите до напівготовності. Пробуйте на зуб!

Підготуємо овочі для борщу

Готуємо овочі для борщу:

  • картоплю чистимо і нарізаємо кубиками;
  • капусту шинкуємо дрібно ножем;
  • дрібно нарізаємо цибулю;
  • моркву і буряк — на крупну тертушку;
  • зубчики часнику відділяємо один від одного та чистимо.

Починаємо готувати пісний борщ з того, що підсмажуємо кілька хвилин на сковорідці з олією натертий на крупну тертушку буряк. Він має потемніти і пом’якшитися. Знімаємо його з вогню, перекладаємо в миску і поливаємо, розмішуючи, щоб весь буряк, просочився, лимонним соком. Відставляємо в сторону. Буряк з лимонним соком має постояти, як мінімум, пів години.

Буряк для пісного борщу

Буряк з лимонним соком має постояти, як мінімум, пів години

Ставимо воду на вогонь і починаємо варити пісний борщ

У каструлю з холодною водою викладаємо картоплю і варимо до напівготовності — приблизно 15 хвилин після закипання на малому вогні.

Тим часом на сковорідку виливаємо пару ложок олії і, коли вона розігріється, викладаємо почищені зубчики часнику, попередньо розчавивши їх ножем. Підсмажуємо часник з обох боків, забираємо зі сковорідки (він нам більше не знадобиться, а на «часниковій олії» підсмажуємо подрібнені цибулю і моркву до розм’якшення останньої.

Тим часом картопля на пісний борщ вже майже зварилася, додаємо в каструлю капусту і попередньо відварену квасолю, якщо варимо пісний борщ з квасолею. Доводимо бульйон до кипіння і варимо на маленькому вогні (борщ має слабенько кипіти) ще хвилин десять, до повної готовності овочів.

Приготуйте також гуцульський борщ.

Головний секрет пісного борщу

Тим часом на сухій сковорідці підсмажуємо томатну пасту. Увага! Це головний секрет смаку пісного борщу! Томатну пасту підсмажуємо на невеликому вогні, помішуючи, поки вона не потемніє і не стане більш густою (приблизно 2 хвилини).

Підсмажена томатна паста

Головний секрет пісного борщу — підсмажена томатна паста

Заправляємо борщ

Коли всі овочі зварилися до м’якості, заправляємо борщ. Солимо, перчимо, додаємо всі спеції, підсмажену моркву з цибулею і — в останню чергу — буряк і томатну пасту. Доводимо борщ до кипіння і одразу знімаємо з вогню.

Пісний борщ пару годин настоїться під кришкою і зможе повністю розкрити свій божественний смак. Якщо не постуєте, можна подавати пісний борщ зі сметанкою, але і без неї він буде дуже вдалий, запевняю!

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.