Logo

Борщова заправка на зиму – рецепт Людмили Воропаєвої

Борщава заправка – необхідна в кожному господарстві заготовка на зиму. Бо це найпростіший спосіб приготувати червоний борщ смачним і начиченого бурякового кольору. Якось в групі «Веранда», що на Фейсбук, ми обговорювали те, хто і як любить готувати український борщ. Виявилося, що варіантів приготування цієї класичної для української кухні страви десятки, якщо не сотні! З цього приводу на ЗЕЛЕНІЙ САДИБІ навіть з’явився окремий матеріал «Який червоний борщ – справжній український?» Тоді Людмила Воропаєва сказала, що любить готувати борщ з власної борщової заправки. І в цій публікації ми поділимося її рецептом.

borshchova-zapravka-04-1024x768-7963021

Борщова заправка на зиму – рецепт Людмили Воропаєвої

Інгредієнти для борщової заправки

Щоб приготувати смачну заправку до борщу нам знадоблять наступні продукти:

  • Буряк – 1,5 кг;
  • Цибуля – 400 гр;
  • Морква – 400 гр;
  • Солодкий перець – 2 шт.;
  • Часник – 1 головка;
  • Томатний сік – 1 літр;
  • Томатна паста – 1 ст.ложка;
  • Олія – 150 мл;
  • Сіль, спеції – за смаком.

borshchova-zapravka-01-1024x768-4728778

Інгредієнти для борщової заправки

Як бачите, борщова заправка від Людмили Воропаєвої готується без використання оцту. Роль консерванту тут відіграє томатний сік. Людмила робить його зі свіжих помідорів, змелених блендером і перетертих через сито (щоб позбавитися залишків насіння і шкірки). Можна використати томатний сік, що залишився з минулого сезону.

Заправка до борщу, рецепт якої ви прочитаєте нижче – це ще й хороший спосіб зберегти на зиму овочі, якщо немає хороших умов для їх тривалого зберігання у свіжому вигляді.

Борщова заправка – спосіб приготування

Овочі ріжемо зручним і звичним для вас способом. Людмила використовує спеціальну шинковку.

borshchova-zapravka-02-1024x765-8085127

Овочі ріжемо зручним і звичним для вас способом

Олію нагріваємо в каструлі з товстим дном і обсмажуємо в ній буряк 5 хвилин. Додаємо моркву і також смажимо, помішуючи, 5 хвилин. Далі – цибуля, яка також обсмажується 5 хвилин разом з іншими овочами. За нею – болгарський перець теж на 5 хв. Потім – черга часнику.

borshchova-zapravka-03-1024x767-7946582

Обсмажуємо овочі в каструлі

З часником обсмажуємо овочі ще дві-три хвилини і додаємо томатний сік, сіль, томатну пасту. Тушимо все це 5 хвилин і кладемо улюблені спеції (можете взяти ті, які ви, зазвичай, використовуєте при приготуванні борщу: перець чорний і духмяний, лавровий лист, базилік і ін.). Пробуємо, регулюємо смак на власний розсуд.

Після додавання спецій тушимо борщову заправку на зиму ще 10 хвилин, розкладаємо гарячою по чистим стерильним баночкам і закриваємо кришками. Весь процес приготування забирає приблизно 35 хвилин.

«Самое главное в этом рецепте заправки – не упустить момент и вовремя добавить  томатный сок к овощам. Это нужно сделать до того момента, как свекла начнет терять цвет» – наголошує Людмила.

borshchova-zapravka-05-1024x772-6202026

Борщова заправка на зиму готова!

В останній момент приготування борщової заправки можете додати свіжу зелень на свій смак. До речі, часник, якщо ви його не використовуєте, зазвичай, при приготуванні борщу, можете не класти. Як і всі кулінарні доробки Людмили Воропаєвої, цей рецепт заправки до борщу залишає багато простору для творчості.

Не бійтеся експериментувати і шукайте свій улюблений смак українського борщу!

Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,

Спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.