Домашня куряча ковбаса готується швидко, і навіть духовку вмикати не доведеться. З продуктів — куряче філе, сало, сіль, перець, часник і натуральна оболонка для ковбаси, яка продається чи не в кожному м’ясному магазині. Начинити ковбасу можна через спеціальну трубочку, використавши кулінарний мішок, а можна зробити справжню «пальцем пихану» ковбасу, як колись робили наші бабусі. Рецепт домашньої курячої ковбаски на сковороді дізнайтеся з цієї статті.
Я особисто не додаю більше ніяких спецій до цієї ковбаси, тільки чорний перець і часник, але ви можете спробувати та додати якісь свої улюблені — копчену паприку, гірчицю, коріандр, мускатний горіх тощо. Можна також додавати до м’яса і пряні трави.
Спершу підготуємо оболонку для домашньої ковбаси. Як правило, вже очищені й промиті кишки тварин продаються в герметичних упаковках у немаленькій кількості. Їх можна зберігати в морозильній камері, а можна щедро просипати сіллю і покласти в скляну баночку для зберігання в холодильнику.
Якщо оболонка для ковбаси заморожена, розморожуємо і промиваємо під проточною водою, бо вона теж може бути оброблена сіллю. Оболонку з холодильника промиваємо від солі.
Тепер займемося начинкою. Для цього філе курки й сало (без шкірки) нарізаємо дрібними кубиками — приблизно 1 см. Солимо, перчимо, часник видавлюємо через часникочавку або подрібнюємо іншим способом.
Начиняємо ковбасу наступним чином: один кінець оболонки зав’язуємо на вузол, відрізаємо «на око» інший кінець і «одягаємо» його на насадку. В результаті, у нас вся оболонка має бути насунута на насадку, довгий кінець якої впирається у вузлик оболонки для ковбаси. З іншого боку можна одягнути кулінарний мішок, заповнити його начинкою і поступово видавлювати її в кишку.
Можна в отвір насадки накладати начинку для ковбаси ложкою і поступово пропихати її до вузлика пальцем. В результаті, у нас з насадки вилазитиме «пальцем пихана» ковбаска.
Приготуйте також соковите філе індика в духовці.
Якщо насадки немає, то так само використовуємо чайну ложку і палець, щоб пропхнути по кишці шматочки сала і ковбаси. Але це буде не так зручно, ніж з насадкою, то ж раджу купити насадку, якщо ви полюбляєте робити домашню ковбасу.
Коли вся начинка опинилася в оболонці, гарно розрівнюємо ковбасу руками. Наповнюємо оболонку не дуже щільно, якщо в процесі утворилися повітряні затори, проколюємо їх голкою. Зав’язуємо на вузлик і другий кінець оболонки. Можна для зав’язування домашньої ковбаси використати натуральні нитки.
На цьому етапі треба дати ковбасі спокій хоча б на дві години, щоб курятина просочилася ароматом спецій і «подружилася» з салом.
Мінімум, через дві години беремо голку і проколюємо нашу ковбаску по всій довжині — приблизно через кожні 3 см з одного і другого боку.
На глибоку і широку сковорідку, щоб влізло наше кільце ковбаски, наливаємо холодну воду так, щоб ковбаса опинилася наполовину у воді. Ставимо сковорідку на вогонь, доводимо воду до кипіння і варимо ковбасу з відкритою кришкою приблизно 15 хвилин. Потім обережно перевертаємо кільце ковбаси іншою стороною і проварюємо ще 15 хвилин.
Наша домашня куряча ковбаса майже готова. Але набагато смачнішою вона буде, якщо ви її підсмажите з обох сторін на тій же сковорідці з невеликою кількістю олії та смальцю, або запечете до рум’яної скоринки в духовці.
Я часто роблю таку курячу ковбаску напередодні свята, а перед подачею на стіл швидко підсмажую на сковорідці.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.