Домашня ковбаса — натуральна, бо своїми руками

Домашня ковбаса в кишках — смачно, просто, якісно, ​​тому що своїми руками і все під контролем! Якщо не знаєте, як приготувати ковбасу в домашніх умовах, то цей рецепт з фото допоможе без особливого клопоту зробити кілька кілець смачної домашньої ковбаски — зі свинини, з салом і спеціями. Особливих труднощів при її готуванні не виникає, навіть хитромудрі пристосування не потрібні, можна обійтися міцним кулінарним мішком і насадкою для ковбаси. До речі, насадку можна зробити з пластикової пляшки і шприца, якщо немає спеціальної.

Домашня ковбаса

Домашня ковбаса

  • Час приготування: 40 хвилин;
  • Кількість: 1 кг.

Інгредієнти і пристосування для домашньої ковбаси

  • 800 г свинини;
  • 160 г солоного сала;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 стручок перцю чилі;
  • сіль, чорний і червоний перець, сушений чебрець (або інші спеції – на ваш смак);
  • тонка свиняча кишка;
  • насадка для ковбаси;
  • кулінарний мішок;
  • кулінарна або лляна нитка;
  • вода.

Домашня ковбаса своїми руками — рецепт приготування

Нежирний шматок свинини обробляємо – миєму холодною водою, обсушуємо паперовим рушником, зрізаємо гострим ножем жили, сухожилля і плівки. Нарізаємо м’ясо поперек волокон великими шматками. Потім ріжемо шматки свинини невеликими кубиками.

Ковбасу за цим рецептом робимо без м’ясорубки – тільки дошка і ніж. Таку домашню ковбасу ще називають рубленою.

Солоне сало ріжемо дрібними кубиками, додаємо до нарізаного м’яса.

domashnya-kovbasa-03-1024x683-5984678

Солоне сало ріжемо дрібними кубиками, додаємо до нарізаного м’яса

У цьому рецепті домашнє солоне сало, я його солю з часником і спеціями сухим способом. Але, взагалі-то, для домашньої ковбаси можна використовувати і несолоне сало. В продажу є мелений свинячий шпик, теж підійде.

Зубчики часнику тиснемо ножем, очищаємо від лушпиння, подрібнюємо. Невеликий стручок чилі очищаємо від насіння ріжемо дрібно (якщо чилі дуже гострий, беремо половинку).

Вам сподобається також наш рецепт В’ялена свинна вирізка в домашніх умовах, або полядвиця.

До м’яса і сала додаємо 1-2 чайні ложки меленої червоної паприки, чайну ложку сухого чебрецю, сіль за смаком (або використовуємо свої улюблені спеції).

domashnya-kovbasa-04-1024x683-5949077

Додаємо до м’ясної основи домашньої ковбаси спеції

Далі беремо кухонну сокирку або великий гострий ніж і ретельно подрібнюємо фарш на дошці, одночасно перемішуємо. В результаті вийде рублений фарш з шматочками м’яса. На цьому етапі додаємо до основи нашої домашної ковбаси 2-3 столові ложки крижаної води.

domashnya-kovbasa-05-1024x683-2800797

Ретельно подрібнюємо фарш на дошці ножем чи сокиркою

Надягаємо кулінарний мішок на ковбасну насадку щільно. Тонку свинячу кишку розморожуємо в холодній воді, натягуємо відрізок довжиною близько метра на насадку, залишаємо вільний кінець довжиною близько 15 сантиметрів.

domashnya-kovbasa-06-1024x683-7112985

Тонку свинячу кишку розморожуємо в холодній воді, натягуємо на насадку

Злегка вивертаємо назовні кулінарний мішок, заповнюємо ковбасним фаршем, зав’язуємо мішок вузлом.

Видавлюємо фарш в кишку, поступово заповнюємо. Наповнювати потрібно не дуже щільно, якщо в процесі утворюються бульбашки, то проколюємо їх голкою. Якщо наповнити кишки дуже щільно і не проколоти пухирі повітря, то при смаженні домашня ковбаса може лопнути.

domashnya-kovbasa-08-1024x683-5063390

Видавлюємо фарш в кишку, поступово наповнюємо домашню ковбасу

Отже, поступово заповнюємо довгу кишку, коли кишка заповнена, кінець зав’язуємо вузлом. Кінці ковбаси також можна зав’язати кулінарною або лляною ниткою.

Завертаємо натуральну домашню ковбасу кільцем, прибираємо на 10-12 годин в холодильник, щоб дозріла і просочилася ароматами приправ.

domashnya-kovbasa-09-1024x683-2684620

Завертаємо натуральну домашню ковбасу кільцем, прибираємо на 10-12 годин в холодильник

Далі можна відварити кільце ковбаски протягом декількох хвилин, остудити і заморозити, щоб при нагоді посмажити ковбаску з цибулею або запекти в духовці. А можна зробити це одразу. Випікаємо домашню ковбаску в духовці до готовності (зарум’янювання) при температурі 180 °С приблизно 40 хвилин.

Буде дуже смачно!

Олена Цинкевич, Ботанічка.

Попередня стаття
Як я сушу яблука на зиму