Домашня куряча ковбаса на сковороді

Домашня куряча ковбаса готується швидко, і навіть духовку вмикати не доведеться. З продуктів — куряче філе, сало, сіль, перець, часник і натуральна оболонка для ковбаси, яка продається чи не в кожному м’ясному магазині. Начинити ковбасу можна через спеціальну трубочку, використавши кулінарний мішок, а можна зробити справжню «пальцем пихану» ковбасу, як колись робили наші бабусі. Рецепт домашньої курячої ковбаски на сковороді дізнайтеся з цієї статті.

Кільце ковбаси підсмажене на сковороді

Домашня куряча ковбаса на сковороді

Інгредієнти для домашньої курячої ковбаси

  • 1 кг курячого філе;
  • 200-250 г сала (залежно від того, наскільки жирною ви хочете зробити ковбасу);
  • 7-8 зубчиків часнику (якщо часник домашній — візьміть менше);
  • сіль, перець — до смаку;
  • натуральна свиняча оболонка для ковбаси діаметром приблизно 4 см.

Я особисто не додаю більше ніяких спецій до цієї ковбаси, тільки чорний перець і часник, але ви можете спробувати та додати якісь свої улюблені — копчену паприку, гірчицю, коріандр, мускатний горіх тощо. Можна також додавати до м’яса і пряні трави.

Домашня куряча ковбаса — рецепт приготування

Підготовка ковбаси

Спершу підготуємо оболонку для домашньої ковбаси. Як правило, вже очищені й промиті кишки тварин продаються в герметичних упаковках у немаленькій кількості. Їх можна зберігати в морозильній камері, а можна щедро просипати сіллю і покласти в скляну баночку для зберігання в холодильнику.

Якщо оболонка для ковбаси заморожена, розморожуємо і промиваємо під проточною водою, бо вона теж може бути оброблена сіллю. Оболонку з холодильника промиваємо від солі.

Тепер займемося начинкою. Для цього філе курки й сало (без шкірки) нарізаємо дрібними кубиками — приблизно 1 см. Солимо, перчимо, часник видавлюємо через часникочавку або подрібнюємо іншим способом.

Начиняємо ковбасу наступним чином: один кінець оболонки зав’язуємо на вузол, відрізаємо «на око» інший кінець і «одягаємо» його на насадку. В результаті, у нас вся оболонка має бути насунута на насадку, довгий кінець якої впирається у вузлик оболонки для ковбаси. З іншого боку можна одягнути кулінарний мішок, заповнити його начинкою і поступово видавлювати її в кишку.

Можна в отвір насадки накладати начинку для ковбаси ложкою і поступово пропихати її до вузлика пальцем. В результаті, у нас з насадки вилазитиме «пальцем пихана» ковбаска.

Приготуйте також соковите філе індика в духовці.

Якщо насадки немає, то так само використовуємо чайну ложку і палець, щоб пропхнути по кишці шматочки сала і ковбаси. Але це буде не так зручно, ніж з насадкою, то ж раджу купити насадку, якщо ви полюбляєте робити домашню ковбасу.

Коли вся начинка опинилася в оболонці, гарно розрівнюємо ковбасу руками. Наповнюємо оболонку не дуже щільно, якщо в процесі утворилися повітряні затори, проколюємо їх голкою. Зав’язуємо на вузлик і другий кінець оболонки. Можна для зав’язування домашньої ковбаси використати натуральні нитки.

На цьому етапі треба дати ковбасі спокій хоча б на дві години, щоб курятина просочилася ароматом спецій і «подружилася» з салом.

Мінімум, через дві години беремо голку і проколюємо нашу ковбаску по всій довжині — приблизно через кожні 3 см з одного і другого боку.

Термічна обробка домашньої ковбаси

На глибоку і широку сковорідку, щоб влізло наше кільце ковбаски, наливаємо холодну воду так, щоб ковбаса опинилася наполовину у воді. Ставимо сковорідку на вогонь, доводимо воду до кипіння і варимо ковбасу з відкритою кришкою приблизно 15 хвилин. Потім обережно перевертаємо кільце ковбаси іншою стороною і проварюємо ще 15 хвилин.

Домашня куряча ковбаса проварюється на сковорідці

Проварюємо нашу домашню курячу ковбасу на сковорідці

Наша домашня куряча ковбаса майже готова. Але набагато смачнішою вона буде, якщо ви її підсмажите з обох сторін на тій же сковорідці з невеликою кількістю олії та смальцю, або запечете до рум’яної скоринки в духовці.
Я часто роблю таку курячу ковбаску напередодні свята, а перед подачею на стіл швидко підсмажую на сковорідці.

Відео рецепт домашньої ковбаси на сковороді

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.