Банош — готуємо вдома за 10 хвилин

Якщо ви хоч раз були в Карпатах, вам, напевно, не треба багато розповідати, що таке банош. Але, може, ви, як і я, не одразу зважилися спробувати кукурудзяну кашу зі шкварками, зварену на сметані і вершках? Бо зі мною саме так і було. Кілька разів я мала можливість оцінити справжній гуцульський банош у різноманітних карпатських «колибах», але таке дивне поєднання інгредієнтів мене зовсім не приваблювало. Поки одного разу я не наважилася. Мабуть, це було під чарочку 🙂 Але, як би там не було, вже кілька років готую банош вдома. І це одна з моїх улюблених страв нашвидкуруч. Бо справжній банош можна приготувати хвилин за 10, а його калорійність задовольнить найголоднішу людину.

Банош — готуємо вдома за 10 хвилин

Банош — готуємо вдома за 10 хвилин

Інгредієнти для приготування баношу

В Інтернеті можна прочитати багато різноманітних рецептів баношу. Гуцульську кукурудзяну кашу можна варити на молоці, на сметані, на вершках. Банош може бути з шкварками, з копченими ковбасками, з лісовими грибами чи шампіньйонами. З обов’язкових інгредієнтів – кукурудзяна крупа і бринза. Я готую банош на сметані і вершках. Цього разу він у мене з шкварками, але часто роблю банош з шампіньйонами. Це, так би мовити, лайт-версія.

На дві повноцінні порції баношу (нам з чоловіком на двох виходить трохи забагато) знадобиться:

  • 1 склянка (200 мл) кукурудзяної крупи.

Щоб приготувати банош швидко – зварити кашу за три-чотири хвилини – обирайте крупу найдрібнішого помолу. Ідеально – з позначкою «Екстра». Можна варити банош навіть з кукурудзяної муки. Але мені більше подобається, коли банош має все-таки структуру каші, а не пюре. Якщо використати для приготування крупу крупнішого помолу, варити її доведеться довше, сметана – википить, і банош буде занадто густим, а то й недовареним.

  • 350-400 г сметани (цього разу в мене сметана з магазину з 21% жирністю, звичайно, з домашньої сметани банош буде ще смачнішим і ніжнішим).
  • 200 г вершків 15% (можуть бути менш чи більш жирними, вершки потрібні, щоб банош не мав кислуватого смаку через сметану).
  • 50-80 г бринзи.
  • приблизно 100 г свіжого чи соленого сала (бажано, з прошарком м’ясця).
  • сіль (якщо бринза добряче солена, то додаткова сіль, на мій смак, не потрібна).
Інгредієнти для приготування баношу

Інгредієнти для приготування баношу

Спосіб приготування баношу в домашніх умовах

Банош в домашніх умовах — це, кажуть гуцули, не банош, а кукурудзяна каша. Бо справжній банош має варитися на відкритому вогні і мати його присмак. Але насправді, я думаю, сьогодні і гуцули найчастіше варять банош вдома, бо це швидко і зручно. Я кілька разів хотіла зварити банош на дачі в казанку. Але ми там, зазвичай, тільки в теплу пору року, а банош – це, як на мене, ідеальна їжа для зими. Влітку хочеться чогось легкого, а банош — це дуже смачно, але жирно, поживно і занадто калорійно. Цікаво, а щоб про його склад сказали дієтологи? 🙂

Отже, готуємо банош. Можна використати мультиварку, але і каструля підійде. Змішуємо в ній сметану і вершки, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і повільно, зробивши вогонь на мінімум і постійно помішуючи, всипаємо кукурудзяну кашу. Гуцули стверджують, що банош можна мішати тільки дерев’яною ложкою і тільки в одну сторону. З ними краще не сперечатися, то ж так і робіть.

Варимо кашу приблизно хвилини 3-4. Можете спробувати на зуб – якщо крупинки не відчуваються, каша для баношу готова. Вона має бути ніжною, не пересушеною ні в якому разі! Як на мене, банош краще не доварити, ніж пересушити. Вимикаємо вогонь і залишаємо кашу під кришкою доходити.

Тим часом смажимо сало. Ріжемо на невеликі квадратні шматочки і – на сковорідку. Це ще хвилин 5.

Смажимо сало для баношу

Смажимо сало для баношу

Потім беремо глибоку миску чи дві, якщо готували банош на двох, і викладаємо кашу. А можна і не глибоку, бо банош – не суп, він не повинен розтікатися по тарілці.

викладаємо кукурудзяну кашу в миску

Викладаємо кукурудзяну кашу в миску

Зверху каші – шкварки, а на них – бринза, розім’ята попередньо виделкою. Все. Я ж казала – це страва нашвидкуруч. Буквально 10 хвилин і банош готовий.

Зверху каші - шкварки

Зверху каші – шкварки

Банош — страва не на кожен день, бо калорій там і справді багато. Гуцули-пастухи, яким приписують батьківство баношу, могли його їсти хоч кожен день, але ж скільки вони рухалися при цьому! Але якщо холодного, мокрого чи морозного вечора ви прийшли додому, їсти нічого, а готувати нема сил, зробіть банош. Цей рецепт врятує ваш вечір!

Бокал червоного до баношу дуже сприяє його засвоєнню

Бокал червоного до баношу дуже сприяє його засвоєнню

До речі, бокал червоного до баношу дуже сприяє його засвоєнню 🙂

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.