Сироп з лаванди — аромат літа

Кожен раз, коли настає час цвітіння лаванди, ми починаємо думати, як її краще зберегти. Ну і, звичайно, як використовувати надалі. Важливим є момент вибору лаванди для подальшого використання. Краще використовувати рослини з бруньками, які не розкрилися, оскільки найкращі ароматичні якості у бутонів, що повністю фіолетові, але не відкриті. Лавандовий сироп зберігається в холодильнику не більше двох тижнів, тому робити його на зиму не доведеться. Але його можна варити впродовж року з сухих квітів лаванди. Смак – той самий, але взимку аромат лаванди, погодьтеся, ще цінніший!

Сироп з лаванди

Сироп з лаванди

Інгредієнти для сиропу з лаванди

  • Вода — 2 склянки;
  • Цукор — 2 склянки;
  • Лимон — 1 шт.;
  • Жменя шовковиці чи чорниці;
  • Квіти лаванди (сухої – 2 ст. ложки, свіжої (добу мають «пров’ялитися») – 3 ст. ложки).

Інгредієнти для сиропу з лаванди

Інгредієнти для сиропу з лаванди

Як виростити лаванду? Читайте у матеріалі «Лаванда в саду – догляд і розмноження»

Спосіб приготування сиропу з лаванди

Отже, напередодні я зібрала лаванду і відокремила квіточки від стебла. Залишила на добу в спокої для просушки. За цей час вона, звичайно, повністю не висохла, а просто, так би мовити, пров’ялилась.

Відокремлюємо квіточки лаванди від стебла, залишаємо на добу для просушки

Відокремлюємо квіточки лаванди від стебла, залишаємо на добу для просушки

Я вже казала, що можна використовувати і сухі суцвіття лаванди впродовж всього року. А ось заготовлювати її треба правильно. Про що варто поговорити окремо 🙂

Додаємо цукор у воду, доводимо до кипіння. Через пару хвилин цукор повністю розчиниться і саме час додати нашу лаванду. Нехай покипить. Можна для кращого збереження аромату накрити каструлю кришкою.

А тепер додаємо сік одного лимону, звичайно ж, видаливши насіння, інакше в сиропі з лаванди можлива поява гіркоти. Доводимо наш сироп ще раз до кипіння і проварюємо пару хвилин.

Готуємо сироп

Готуємо сироп

Ось така вийшла у нас рідина за кольором. Як же тоді виходить такий ніжно-лавандовий колір на подібних картинках лавандового сиропу?! Все дуже просто. Додається на останньому етапі або барвник (звичайно, харчовий), або ягоди. У мене під рукою була шовковиця, ось її я і додала. Зі свіжою чорницею у нас завжди проблема. Правда сьогодні промайнула думка, що для лавандового сиропу іншим разом можна купити просто суху чорницю!

Ще пару хвилин наш сироп проварюємо, вже з ягодою. І ось що у нас в результаті вийшло.

Проварюємо сироп з ягодою

Проварюємо сироп з ягодою

Нехай сироп трохи постоїть під кришкою, охолоне. Після цього проціджуємо через сито і ще раз просто доводимо до кипіння. Чарівним чином з’явився чудовий аромат лаванди і заполонив всю кухню. Тепер переливаємо наш сироп у пляшечку для зберігання. Можна додати кілька гілочок лаванди прямо в пляшку. Вони зацукруються і їх можна буде використовувати для прикраси випічки.

Сироп з лаванди готовий!

Сироп з лаванди готовий!

Про подальше застосування сиропу з лаванди

Оскільки це солодкий сироп, то використовуємо у випічці. А також для приготування різних напоїв, десертів, морозива. Зрештою, сироп з лаванди можна додавати у склянку з мінеральною водою! Закриваємо очі і смакуємо літо…

Обов’язково приготуйте цього сезону також сироп з пелюсток троянд.

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *