Цукати з кабачків – «цукерки» зі смаком літа

цукати рецепт з вишні і кабачків зображенняУ нас є два улюблені види «корисних цукерок». Це пастила і цукати. Які ж особливості їх виготовлення? Кожна господиня має свій спосіб та якісь технологічні хитрощі. Спробую поділитися досвідом, який набула я. Сьогодні розкажу про цукати. Важливо знати, що це зацукровані та уварені в цукровому сиропі ягоди або шматочки фруктів, які можна їсти замість цукерок взимку. Одразу скажу, що противникам вживання цукру не варто замінювати його медом. Бо мед при високих температурах все одно втрачає свої корисні властивості.

Наші улюблені цукати – з вишень, груш, апельсинів і… кабачків. Кабачки – дуже вдячний продукт для їх виготовлення, адже має ніжну м’якоть і при цьому не розварюється, якщо правильно приготувати. Тож розкажу, як це зробити. Впевнена, цей рецепт страви з кабачків поповнить вашу скарбничку улюблених заготовок на зиму.

Цукати – рецепт приготування з кабачків

Нам знадобиться:

  • 500 г молодих кабачків;
  • 300-500 г цукру;
  • Лимон, вишні, апельсин – за бажання, для смаку.

Беремо молоді кабачки – в діаметрі не товщі 5 см і в розрізі щільні, а м’якоть не відділяється. Ріжемо кільцями товщиною 0,5 см, кидаємо в каструлю і засипаємо цукром. Смаку кабачковим цукатам надають різні добавки: апельсин, лимон, вишня або порічки.

цукати з кабачків зображення

Для цього можна нарізати кружальцями апельсин та потерти його цедру, додати трохи лимонного соку для кислинки, (або так само лише лимон). Можна додати вишень без кісточки і робити разом і вишневі цукати, а можна використати сік із порічок – виходить дуже смачно (і гарний колір у цукатів).

цукати з кабачків зображення 1

Лишаємо все це, поки кабачки пустять сік. Тоді його зливаємо, окремо кип’ятимо і ним же заливаємо кабачки знову. Коли вистигне, то повторюємо процедуру знову.  І так кілька разів – до готовності кабачків. Щоб прискорити процес, то за четвертим разом, можна їх просто проварити у сиропі. Готові для сушки цукатів кабачки мають бути прозорі. Злитий із цукатів сироп можна використовувати вдруге, просто заливши ним нарізані кабачки.

Як сушити цукати з кабачків?

Після цього відкидаємо їх на сито, а коли стечуть, то викладаємо на сушку для фруктів або ж на пергамент – і сушимо майбутню солодку страву з кабачків у духовці при температурі не більше 60 градусів. Я сушу в кілька прийомів: годину – вистигло – тоді ще годину. І дивлюся, чи треба далі досушувати.

як зробити цукати з кабачків картинка

Секрет у тому, що під час охолодження з цукатів теж виділяється зайва волога, тож важливо не перестаратися, щоб не були сухариками. При цьому, якщо сушите в духовці, то слід привідкрити її дверцята. А коли вистигає, то краще і зовсім витягти на повітря.

В кого є можливість – спробуйте досушувати на горищі. Гарно сохне і без витрат електроенергії. А ще я колись практикувала сушити в автівці: за день під сонцем вона так нагрівалася, що висихало дуже добре, без мух і мошки. Щоправда, краще теж лишити бодай маленький протяг у вікнах.

Як зберігати цукати з кабачків?

Коли на поверхні цукатів немає вологи – все, вони готові. Тепер їх потрібно скласти у миску, перетрусити цукровою пудрою – і в баночки. Пам’ятайте, що таку смакоту любить також і міль! То ж я закриваю металевими кришками і зберігаю, як решту консервації. Якщо ж ви не плануєте довго тримати свої цукати, то можете просто поставити у холодильник. Або у шафку і згризти їх у перший же тиждень-два (бо довше ви не втримаєтеся :)) Загалом, наші цукати за рецептом з кабачків стояли майже до кінця зими.

домашні цукати з вишні зображення

Цукати з вишні і кабачків

Так само можна виготовляти цукати і з інших ягід чи фруктів. Спробуйте зробити вишневі, аґрусові, грушеві або яблучні, із дині чи шкірок кавуна. Вам, а особливо вашим дітям, сподобається! Адже це смачно і набагато корисніше, ніж солодощі з магазину.

Якщо тема рецептів страв з кабачків для вас актуальна, перегляньте ще рецепт кабачкової ікри.

Смачного вам літа!

Людмила Юрченко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *