Є рецепти страв на «Зеленій садибі», які я готую дуже часто впродовж кількох років, а потім забуваю про них надовго. Так сталося і з рецептом запіканки з капусти, який я тривалий час готувала пару разів на тиждень, поки мій улюблений рецепт не витіснив якийсь інший. Вже і не згадаю який. На минуле Різдво приїздила дочка додому, яка зараз живе закордоном. І яким же було моє здивування, коли на запитання, що приготувати смачненького, та насамперед попросила спекти капустяну запіканку! Так смачна запіканка з капустою в духовці повернулася на нашу кухню, і ми всі їй дуже раді.
Зміст:
Це базовий набір інгредієнтів для запіканки з капустою. Ви можете додати до капусти зовсім трошки ковбаски, буквально грамів 30, і вже зможете «підсунути» її дітям, як запіканку з ковбасою. Принаймні я так змусила полюбити цю запіканку сина, який свого часу нічого не хотів їсти, крім макаронів і ковбаси. Можна експериментувати з зеленню в сезон і додавати до капусти шпинат, мангольд чи навіть бадилля редису. Експериментуючи, дотримуйтесь приблизної ваги овочів для начинки, вказаної для цього рецепту.
Це справді швидкий рецепт, особливо, якщо спочатку поставити смажитися овочі, а в процесі заколотити тісто.
Капусту шинкуємо дрібненько, солимо і добре жмакаємо руками. Якщо капуста молода, запіканка в будь-якому випадку вийде дуже ніжна, зі старою капустою — не економте на жирності сметани, інакше запіканка може вийти суховатою.
На сковорідці в олії підсмажуємо дрібно нарізану цибулю і моркву, натерту на тертушку. Знову ж таки, стару капусту можна підсмажити разом з морквою і цибулею, щоб вона була м’якшою. Хоча я цього не роблю. Мені подобається тверда структура капусти в цій запіканці.
Поки смажаться овочі, зробимо тісто. Для цього сметану розмішуємо з яйцями до однорідності, додаємо борошно з розпушувачем і крохмалем, солимо і гарно розмішуємо вінчиком або навіть виделкою.
Поєднуємо всі інгредієнти в одній посудині. Додаємо спеції чи зелень. Виливаємо тісто у форму. У мене силіконова. Запіканка з капусти виходить у вигляді такого собі невеличкого хлібця. Форму можна взяти і не силіконову. Металеву форму — обов’язково змастити маслом і припудрити борошном. Зауважте, що тісто на цю запіканку в процесі випікання підіймається ледь-ледь. То ж якщо ваша форма буде дуже велика, то запіканка вийде тоненькою. Але не менш смачною!
Ставимо запіканку випікатися в духовку при температурі 180 градусів приблизно на 35 хвилин. За кілька хвилин до готовності можна посипати тертим твердим сиром, або, як у моєму випадку (дістаю запіканку з форми й перевертаю іншим боком) посипати сиром ще гарячу запіканку після того, як виклали її на блюдо.
Така страва гарно смакує і гарячою, і охолодженою. Перегляньте також наші 5 найкращих запіканок з овочів.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.