Запечений батат з часником та сиром

Цього сезону маємо свій врожай батату, тому постало логічне питання — а як його готувати? Спробували смажений батат — це дійсно смачно, але ж не будеш його смажити постійно, хочеться різноманіття. Тому шукаємо рецепти далі та ділимось із вами найвдалішими. Цей — один із них. Запечений батат з часником та сиром має ніжну текстуру та насичений смак. Вистачає буквально 3-4 «кільця», щоб наїстися. Готується дуже легко та з невеликим набором інгредієнтів — все як ми любимо. Рекомендуємо спробувати!

Запечений батат на тарілці

Запечений батат з часником та сиром

Взагалі цей рецепт запеченого батату йде із приставкою «товчений». Це не пюре, тому не будемо вводити такою назвою в оману, але далі ви зрозумієте чому у нього часто є таке уточнення.

Інгредієнти для запеченого батату

На три-чотири порції:

  • 2-3 клубні батата (залежить від розмірів, мета — заповнити деко);
  • приблизно 80 г вершкового масла;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1-2 ч. л. оливкової олії;
  • розмарин — сухий або декілька гілочок свіжого;
  • приблизно 50 г пармезану або подібного твердого ароматного сиру;
  • сіль та інші спеції — до смаку.

Запечений батат — рецепт приготування

Розігріваємо духовку до 200 °C. Наріжте батат кружечками товщиною близько 2,5 см, не знімаючи шкірки. Викладаємо на деко (змажте олією або накрийте папером для випічки), збризкуємо кружечки оливковою олією і солимо, за бажанням додаємо інші приправи. Запікаємо до розм’якшення. Час запікання залежить від роботи духовки та сорту батата, у мене це зайняло 30 хвилин, сорт «Вінницький рожевий». Краще орієнтуватись на готовність, періодично перевіряючи м’якість.

Розтопіть вершкове масло в невеликій сковороді або каструльці, потім додайте часник та розмарин. Часник можна додавати подрібненим, але я рекомендую його просто роздавити ножем, а в кінці дістати. Дрібні частинки часнику можуть при запіканні підгоріти та дати занадто активний часниковий смак. Свіжий розмарин попередньо подрібнюємо, додаємо такий або сухий також у масло. Гарно розмішуємо.

Виймаємо деко із м’яким бататом з духовки. Ось тут настає етап, де ми робимо батат «товченим». Для цього ми прямо на деко маємо роздавити кільця батата. Це можна зробити за допомогою важкої склянки, притискаючи кожне кільце (воно має розплющитись), або ж просто товчемо верх виделкою.

Додаємо в кожне кільце часникове масло та посипаємо сиром. Повертаємо батат в духовку і запікаємо ще 15 хвилин, або поки не розплавиться сир, а сирна шкірочка не стане хрусткою.

Наприкінці можна включити режим гриля, щоб сир підрум’янився. Готово! Подаємо до столу запечений батат з часником та сиром гарячим.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.