Сир домашній з кефіру і сметани

Домашній сир можна готувати самостійно, навіть якщо ви не тримаєте корову чи козу. Більше того – навіть домашнє молоко для цього не обов’язково купувати. Можливо, ви здивуєтеся, але смачний і поживний м’який домашній сир можна приготувати з кефіру і сметани українських виробників, які можна купити в будь-якому магазині. Такий домашній сир швидко стане вашим улюбленим, бо ви можете додавати до нього ті інгредієнти, які вам захочеться. І його жирність також можете регулювати, як вам заманеться.

syr-05-1024x768-6464764

Домашній сир з кефіру і сметани

Інгредієнти для домашнього сиру з кефіру і сметани

Людмила Воропаєва, яка поділилася з нами рецептом м’якого домашнього сиру з кефіру та молока, використала для його приготування пляшку кефіру (2,5 % жирність, 870 грамів) та пачку сметани (20% жирність, 350 грамів).

Пропорції кефіру і сметани – дуже умовні. Ви можете дати більше чи менше кефіру, чи сметани, вибрати їх меншу жирність чи більшу, залежно від ваших уподобань. (Звичайно, домашня сметана чи кефір також гарно підійдуть для такого сиру).

Але для першого разу спробуйте перевірені пропорції, щоб потім експериментувати зі знанням справи. Отже, перед тим, як приготувати домашній сир, треба перевірити свій холодильник на наявність:

  • Кефіру (приблизно 870 грамів);
  • Сметани (приблизно 350 грамів).

А ще вам знадобиться:

  • Часник (за бажання);
  • Улюблені свіжі чи сухі трави (кріп, базилік, кінза і т.д.);
  • Сіль – 1 ч. ложка.

Спосіб приготування домашнього сиру за рецептом Людмили Воропаєвої

«Залежно від вихідних продуктів буде змінюватися і жирність сиру. Я люблю жирний сир, тому додаю трохи верщків з базару. Але це не обов’язково. Все залежить від вашого смаку. Як показує досвід, краще брати жирніший кефір. Якщо жирність мала, буде багато сироватки і мало сиру,» радить Людмила Воропаєва.

Домашній сир готується дуже просто. Сметану і кефір змішуємо в окремій ємності, солимо. Часник додаємо за бажання. Натираємо його на тертушку чи пропускаємо через прес. Складаємо марлю в чотири шари. Вистеляємо нею сито. Викладаємо на марлю молочну масу, зав’язуємо краї на вузол і підвішуємо на добу при кімнатній температурі для видалення сироватки.

syr-01-1024x768-4766591

Змішуємо кефір і молоко в одній ємності

Можна покласти майбутній сир під прес – і в холодильник на добу. Але Людмила витримує сир добу при кімнатній температурі. А для того, щоб було зручно формувати батончик сиру і обвалювати його в травах, перед цим на хвилин 15 кладе сир в морозильну камеру.

syr-02-1024x768-4103360

Трави для домашнього сиру можна використати будь-які

Трави можна використати любі, які вам подобаються. А, можливо, вам захочеться додати до свого сиру оливки чи горіхи, насіння кунжуту чи соняшника. Цей рецепт домашнього сиру залишає величезний простір для творчості.

Своїми експериментами не забудьте поділитися з нами в коментарях до цієї публікації.

Зберігається м’який домашній сир в холодильнику в ємності з кришкою чи харчовій плівці.

Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,

спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.