Шоколадний фондан — ресторанне тістечко за 15 хвилин

Шоколадний фондан вважається досить вишуканим і незвичайним десертом, який подається в багатьох ресторанах. Він має дуже цікаву структуру: зовні – твердий і хрусткий, а всередині – м’який, схожий на шоколадний крем. Я дуже здивувалася, коли дізналась що цей вишуканий ресторанний десерт (який, до речі, коштує чималі гроші) можна приготувати вдома за лічені хвилини. Більше того, шоколадний фондан дуже легкий в приготуванні: вимагає мінімум зусиль і інгредієнтів, які знайдуться у кожного в холодильнику.

shokoladnij-fondan-07-1024x768-3139144

Шоколадний фондан – ресторанний десерт за 15 хвилин

Інгредієнти для приготування шоколадного фондану (на два тістечка):

  • чорний шоколад – 75 гр;
  • вершкове масло – 50-55 гр;
  • куряче яйце – 1 шт;
  • борошно – 55 гр;
  • цукрова пудра – 50 гр;
  • дрібка солі;
  • ванільний екстракт або ванілін – за смаком;
  • морозиво – для подачі.

Спосіб приготування шоколадного фондану

Головне в приготуванні цього десерту – точність. Це той випадок, коли інгредієнти не повинні використовуватися «на око». Перед процесом приготування рекомендую вже поставити грітися духовку до 180 градусів.

Для початку нам потрібно розтопити шоколад з вершковим маслом. Щоб пришвидшити процес, ми кришимо шоколад в миску з вершковим маслом і робимо таку собі водяну баню. (Під миску ставимо каструлю з водою і відправляємо це все на плиту.)

shokoladnij-fondan-02-1024x768-4558066

Кришимо шоколад в миску з вершковим маслом і ставимо на водяну баню

Важливо: шоколад повинен мати в складі близько 70% какао. Можна використовувати молочний або білий шоколад. Але якщо ви хочете наслідувати класичний рецепт, рекомендую брати чорний.

Поки шоколад з маслом розтоплюються, ми збиваємо яйце з цукровою пудрою, додаючи ванілін або ванільний екстракт. Обов’язково перед тим як знімати розтоплений шоколад з плити, перевірте, чи немає грудочок. Потрібно трохи охолодити його (що б яйце не згорнулося) і додати до останнього.

shokoladnij-fondan-03-1024x768-6659443

Змішуємо розтоплений шоколад і збите з цукровою пудрою яйце

Далі сиплемо частинами борошно і робимо тісто. Воно повинно вийти досить густим.

shokoladnij-fondan-04-1024x768-4292010

Сиплемо частинами борошно і робимо тісто

Його накладаємо в формочки, які ми попередньо змастили вершковим маслом. Накладати потрібно по самі вінця, бо шоколадний фондан майже не буде підніматися.

shokoladnij-fondan-05-1024x768-4609094

Накладаємо тісто в формочки

Важливо. Пекти тістечка треба в тій кількості, скільки ви одразу з’їсте, бо вони подаються гарячими, прямо з духовки. Це не той випадок, коли можна зробити солодощі на завтра.

Ставимо тістечка в уже розігріту до 180 градусів духовку на 7 хвилин. Буде краще, якщо ви будете стежити за приготуванням. Тістечко потрібно виймати, як тільки воно почне помаленьку підніматися і візьметься скоринкою зверху. На дотик воно залишатиметься м’яким і пружним. Наше завдання зробити так, щоб зовні вийшов готовий кекс, а всередині – шоколадний мус.

shokoladnij-fondan-08-1024x768-9265650

Всередині шоколадного фондану – шоколадний мус

Ось і все. Виймаємо шоколадний фондан і подаємо на стіл. Насправді, подача є головним в цьому рецепті. У більшості випадках цей десерт подають з морозивом. Це нереально смачне поєднання, бо холодне морозиво якнайкраще підкреслює смак і структуру гарячого шоколадного десерту.

shokoladnij-fondan-06-1024x768-8775411

Найкраще шоколадний фондан смакує з морозивом

Перед подачею можна все посипати цукровою пудрою і додати літні ягоди, вони теж добре поєднуються з цим вишуканим десертом.

Смачного!

Ася Дивисенко.