Шоколадний фондан вважається досить вишуканим і незвичайним десертом, який подається в багатьох ресторанах. Він має дуже цікаву структуру: зовні – твердий і хрусткий, а всередині – м’який, схожий на шоколадний крем. Я дуже здивувалася, коли дізналась що цей вишуканий ресторанний десерт (який, до речі, коштує чималі гроші) можна приготувати вдома за лічені хвилини. Більше того, шоколадний фондан дуже легкий в приготуванні: вимагає мінімум зусиль і інгредієнтів, які знайдуться у кожного в холодильнику.
Головне в приготуванні цього десерту – точність. Це той випадок, коли інгредієнти не повинні використовуватися «на око». Перед процесом приготування рекомендую вже поставити грітися духовку до 180 градусів.
Для початку нам потрібно розтопити шоколад з вершковим маслом. Щоб пришвидшити процес, ми кришимо шоколад в миску з вершковим маслом і робимо таку собі водяну баню. (Під миску ставимо каструлю з водою і відправляємо це все на плиту.)
Важливо: шоколад повинен мати в складі близько 70% какао. Можна використовувати молочний або білий шоколад. Але якщо ви хочете наслідувати класичний рецепт, рекомендую брати чорний.
Поки шоколад з маслом розтоплюються, ми збиваємо яйце з цукровою пудрою, додаючи ванілін або ванільний екстракт. Обов’язково перед тим як знімати розтоплений шоколад з плити, перевірте, чи немає грудочок. Потрібно трохи охолодити його (що б яйце не згорнулося) і додати до останнього.
Далі сиплемо частинами борошно і робимо тісто. Воно повинно вийти досить густим.
Його накладаємо в формочки, які ми попередньо змастили вершковим маслом. Накладати потрібно по самі вінця, бо шоколадний фондан майже не буде підніматися.
Важливо. Пекти тістечка треба в тій кількості, скільки ви одразу з’їсте, бо вони подаються гарячими, прямо з духовки. Це не той випадок, коли можна зробити солодощі на завтра.
Ставимо тістечка в уже розігріту до 180 градусів духовку на 7 хвилин. Буде краще, якщо ви будете стежити за приготуванням. Тістечко потрібно виймати, як тільки воно почне помаленьку підніматися і візьметься скоринкою зверху. На дотик воно залишатиметься м’яким і пружним. Наше завдання зробити так, щоб зовні вийшов готовий кекс, а всередині – шоколадний мус.
Ось і все. Виймаємо шоколадний фондан і подаємо на стіл. Насправді, подача є головним в цьому рецепті. У більшості випадках цей десерт подають з морозивом. Це нереально смачне поєднання, бо холодне морозиво якнайкраще підкреслює смак і структуру гарячого шоколадного десерту.
Перед подачею можна все посипати цукровою пудрою і додати літні ягоди, вони теж добре поєднуються з цим вишуканим десертом.
Смачного!
Ася Дивисенко.