Польський бісквіт з полуничним мусом — ідеальний торт, щоб зустріти літо

Бісквіт, рецептом якого поділюся в цьому матеріалі, виходить ідеальним у будь-яку пору. Але особливо люблю його влітку, коли сад наповнюється не тільки квітами, а вже і ягодами. Тоді саме час робити бісквітні торти з їх використанням. Сьогодні готуємо бісквіт з ягідним мусом. Це, так званий, польський «кинутий» бісквіт. Заінтригувала назва? Хто його покинув чи куди кидав? В Польщі такий бісквіт вважається ідеальним. І я згодна з поляками. Читайте рецепт і дізнайтеся — чому.

Бісквіт, прикрашений квітами, фото

Бісквіт для торта — ідеальний рецепт

Які продукти потрібні, щоб зробити бісквіт і торт?

На бісквіт піде

  • Яйця — 5 шт.;
  • Цукор — 180 г;
  • Просіяне борошно — 125 г.

Для мусу треба

  • Йогурт — 500 мл;
  • Цукор — на смак;
  • Желатин — 4 ч. ложки;
  • Вода кип’ячена — 0,5 склянки;
  • Полуниця — 300 г.

Для крему

  • Вершки жирністю не менше 33 %  — 200 грамів;
  • Цукрова пудра — на смак.

Як спекти бісквіт?

Окремо збиваємо білки до стійкої піни та поступово вводимо по одній ложці цукру, продовжуючи збивати. Повинні вийти справжні стійкі піки. Продовжуючи далі збивати, вводимо по одному 5 жовтків. Після цього додаємо просіяне борошно, обережно перемішуючи тісто зверху вниз за допомогою лопатки.

Дно форми вистеляємо пергаментним папером, боки форми не треба змащувати маслом.

Підготовлене тісто виливаємо в форму та відправляємо у попередньо розігріту духовку. Випікаємо до сухої скіпки хвилин 35-40 при температурі 180 градусів. Починаючи з 30-ї хвилини перевіряємо, оскільки у всіх духовки різні.

Після випікання, не виймаючи бісквіт з форми, перевертаємо його і з висоти сантиметрів 70 кидаємо його на стіл. Не бійтеся — нічого з ним не станеться і він залишиться в формі. У цьому ж положенні покладемо його на решітку для охолодження. Краще на ніч.

Ось і наш бісквіт. Зрозуміли, чому він «кинутий»? 🙂 Така процедура, вважається, виганяє всі бульбашки повітря, які залишилися в бісквіті після випікання. Але, щоб він не опав, важливо кинути його на стіл ще гарячим.

Робимо мус

Готуємо мус. Желатин попередньо заливаємо водою та залишаємо для набухання хвилин на 20-30.

Після набухання желатину підігріваємо його на водяній бані до розчинення желатину, не доводячи до кипіння. Даємо охолонути. Змішуємо трохи йогурту з желатином і потім вводимо тонкою цівкою цю суміш в основний йогурт та добре перемішуємо.

Йогурт можна брати без добавок і потім, за бажання, додати некислі фрукти. Я додала 100 г пробитої у блендері полуниці.

Ось такий вийшов мус.

Для виймання бісквіту обережно проводимо ножем уздовж всієї форми, дістаємо корж та знімаємо папір.

Розрізаємо бісквіт на дві частини. Для торта будемо використовувати одну половину. Другу половину можна покласти в пакет та заморозити. Або обернути плівкою і помістити в холодильник для подальшого використання.

Якщо є кондитерське кільце, то поміщаємо в нього наш бісквіт. Якщо такого немає, то просто у форму, в якій випікався бісквіт. Але краї форми слід вистелити або пекарським папером, або просто плівкою.

По бортику укладаємо половинки полуниці та в довільному порядку ягоду, що залишилася. Заливаємо мусом та відправляємо в холодильник для застигання на кілька годин.

Прикрашаємо бісквітний торт

Форма у мене виявилася дещо більшого діаметра, і мусу трохи не вистачило. Але це не проблема. Просто прикрасимо зверху наш тортик кремом!

Збиваємо вершки з цукром та прикрашаємо ними торт. Ягоди полуниці укладаємо зверху. Додатково прикрашаємо свіжими квітами.

Я додатково прикрасила торт полуницею, листочками м’яти та живими квітами з саду.

Після того як наш мус застиг, обережно знімаємо кільце або звільняємо торт від форми.

Бісквіт в розрізі, фото

Прикрашаємо торт і смакуємо!

Додавати цукор в йогурт чи ні й скільки саме — залежить від вашого смаку. У мене пішло 5 ст. ложок цукру.

Спробуйте також наш рецепт сирного кексу з фруктами і ягодами.

Смачного чаювання!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.