Багато джерел стверджують, що фрукти і овочі фіолетового кольору містять найбільшу кількість антиоксидантів, які захищають наш організм від вільних радикалів, і радять за літо з’їдати якнайбільше слив, фіолетового винограду, баклажанів. Недавно ми пропонували своїм читачам рецепт маринованих слив на зиму від Людмили Воропаєвої, а сьогодні вона поділиться з нами рецептом пікантних баклажанів – смачної і корисної літньої закуски. Смакуйте на здоров’я!
Баклажани миємо, нарізаємо кільцями товщиною не менше 0,5 см. Додаємо 2 столові ложки оливкової олії (можна замінити іншою рослинною олією) і гарно перемішуємо овочі. Викладаємо баклажани на деко, застелене папером для випікання.
Запікаємо при температурі приблизно 160 °С до «рум’янця» на баклажанах. Можна обсмажити баклажани з двох сторін в олії. Тоді закуска буде жирнішою (овочі вберуть більше олії) і, як наслідок, більш калорійною.
Запечені чи підсмажені баклажани – це вже півсправи. Залишилося приготувати маринад. Для цього змішуємо бальзамічний оцет, сіль, цукор, оливкову олію і цедру лимону.
Бальзамічний оцет сьогодні можна купити чи не в кожному супермаркеті. Коштує він, в залежності від виробника і об’єму, від 50 грн. Знавці будуть стверджувати, що справжній бальзамічний оцет коштує значно дорожче. І це правда. Залежно від того, скільки років витримки має пляшка бальзамічного оцту, вона може коштувати від кількох тисяч гривень до кількох тисяч доларів. Але для щоденного приготування страв ідеально підійде і «не справжній» бальзамічний оцет, розрахований на масового покупця.
Отже, сіль і цукор мають повністю розчинитися в оцті. Для цього ми нащ маринад розігріваємо в каструльці, помішуючи. Пам’ятаєте? Баклажани ми не солили!
Викладаємо баклажани в ємність шарами і кожен шар овочів пересипаємо зеленню, чорним перцем, порізаним на слайди часником. Додаємо гвоздику і кілька шматочків перцю чілі (якщо любите гострі страви). Заливаємо баклажани, заправлені зеленню і спеціями, маринадом на основі бальзамічного оцту. Ставимо овочі під прес і в холодильник на дві години.
Після чого можемо подавати смачну пікантну закуску з баклажанів до столу!
Смачного!
Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,
Спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.