За цей рецепт сердечно дякую Ірині Атанасовій. Кожного разу коли ми приїжджаємо до неї в гості, нас незмінно чекає баниця, традиційний болгарський пиріг з листкового тіста та солоного сиру. Хоча можливі й інші начинки: овочі, м`ясний фарш, фрукти та інше. Баницю часто випікають на Різдво, Новий рік та Великдень. У Болгарії пиріг надзвичайно популярний у місцевих вуличних кафе швидкого харчування та навіть в супермаркетах, де можна знайти заморожений напівфабрикат баниці. Раніше я везла з собою тісто «Філло» з Болгарії, а тепер це тісто можна спокійно купити і в наших супермаркетах.
Саме бринзи у мене в цей раз під рукою не опинилося, тож я використала адигейський сир і додала ще трохи сулугуні та жирного сиру (творогу), грамів по 50. Ємність у мене сьогодні маленька, тому я взяла половину всіх зазначених продуктів.
Форму, в якій буде випікатися баниця, змащуємо злегка вершковим маслом або рослинною олією. Викладаємо перший лист тіста. Він, як і верхній, буде цілим. На нього викладаємо наступний лист. Але робимо це начебто жмакаючи або просто рвемо тісто на шматочки. Не забуваємо надалі збризкувати кожен лист тіста «Філло» рослинною олією.
Потім розкладаємо маленькими шматочками бринзу (кришимо її) і, якщо використовуєте творог, то подрібнюємо і його.
Вершкове масло розподіляємо в довільному порядку шматочками. За бажання можна обійтися і без нього, враховуючи жирність використовуваної бринзи та творогу.
Начинку розкладаємо на кожен другий лист тіста. Таким чином збираємо пиріг до верху. І пам’ятаємо — верхній лист у нас цілий.
Розмішуємо яйця з мінеральною водою, содою та сіллю. Якщо використовуєте солону бринзу, враховуйте це при додаванні солі. Заливаємо пиріг зверху отриманим соусом та ставимо баницю у духовку. Випікаємо при температурі 200 градусів до золотистого кольору.
Даємо пирогу трохи охолонути і після цього нарізаємо на шматочки.
Національний болгарський пиріг баниця готовий.
Спробуйте також рецепти інших країн: «Ковурма шурпа, або шурпа смажена по-узбецьки», «Італійське печиво біскотті своїми руками» та «Піде, або піца по-турецьки».
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.