Коли часу мало, а душа просить голубців, та й не стільки душа, як чоловік… то доводиться вдаватися до таких рецептів. Рецептів, де дотримані основні інгредієнти, але дещо видозмінений зовнішній вигляд. Сьогодні це м’ясна запіканка з савойською капустою, яка на смак мало чим відрізняється від класичних голубців, а готується набагато простіше і швидше. Отже, приступимо.
Для початку розберемо на листя качан савойської капусти. Зріжемо потовщення. Складемо у відповідний посуд і заллємо підсоленим окропом. Савойська капуста дуже ніжна сама по собі і нам вистачить 6-7 хвилин для її готовності до подальшого використання. Капустяне листя виймаємо і даємо воді стекти.
Тим часом відварюємо рис. Миємо, чистимо гриби, нарізаємо невеликими шматочками, обсмажуємо на олії до напівготовності. Туди ж, в сковорідку, додаємо дрібно порізану цибулю, моркву та обсмажуємо все разом.
Даємо охолонути. Кілька листів відвареної капусти дрібно ріжемо і додаємо в фарш разом з уже прохолодними грибами та овочами. Додаємо у фарш відварений рис, сіль, перець, спеції на смак, яйце. Добре вимішуємо.
Форму для випічки змащуємо рослинною олією і закриваємо дно капустяним листям так, щоб їх краї звисали.
Укладаємо фарш і закриваємо верх краями листя. Додаємо 100 мл капустяного відвару. Випікаємо в попередньо нагрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин. Після цього дістаємо, змащуємо сметаною і ще на 10 хвилин — в духовку.
Акуратно виймаємо запіканку. Сік, що залишився, змішуємо з ложкою борошна і вершками і прогріваємо. Цим соусом поливаємо запіканку зверху. До м’ясної запіканки з савойської капусти можна додати чатні з вишні, чорної смородини або інший кисло-солодкий соус.
Дивіться також інші смачні рецепти запіканок.
Спробуйте! Це смачно!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.