Ідею рецепту цієї запіканки з кисломолочним сиром і зеленню мені «підкинула» Людмила Юрченко в своїй статті Що приготувати з бадилля редиски. На той час редиску ми вже всю з’їли, але ж на грядках повно всілякої зелені: і рукола, і шпинат, і салат, і зелена цибуля… Чого б не поекспериментувати і не зробити запіканку з іншої зелені? Тим більше, що всілякі овочеві запіканки я дуже люблю. Запіканка з молодої капусти, наприклад, це взагалі, моя улюблена літня страва. Тепер у мене є ще одна улюблениця — запіканка з зеленню і сиром. Кожного разу вона виходить по-різному, бо зелень використовую, яка є під рукою. Але завжди витримую пропорцію — на 350 грамів зелені, 150 грамів кисломолочного сиру. І завжди це смачно. А ще — корисно для здоров’я і фігури. Спробуйте!
Спочатку готуємо зелень. Шпинат я, зазвичай, підсмажую на олії, так смачніше, хоча, буває, коли поспішаю, просто дрібно ріжу всю зелень ножем, підсолюю і жмакаю руками, щоб вона стала м’якою. Але, якщо підсмажити, буде смачніше. Це правило стосується всієї зелені, яка не відрізняється особливою ніжністю. Зелену цибулю, кріп і петрушку не підсмажую.
Змішуємо зелень з сиром і наша начинка готова, швиденько робимо тісто. Через те, що вся зелень ароматна по-своєму, я не додаю до цієї запіканки з сиром ніяких спецій, навіть перцю.
Для тіста: розбиваємо яйця в миску і збиваємо їх зі сметаною і кефіром. Всипаємо борошно, розпушувач і крохмал, солимо за смаком, все гарно розмішуємо, щоб не було грудочок.
Вливаємо тісто в начинку і гарно перемішуємо всі інгредієнти для запіканки з сиром і зеленню. Змащуємо форму олією, присипаємо борошном, струшуючи зайве (французська сорочка) і викладаємо всю масу в форму. Якщо є невеликий шматочок твердого сиру, можна потерти і зверху присипати. Але це не обов’язково.
Ставимо нашу запіканку в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо до золотистої скоринки – приблизно 20 хвилин. Можна перевірити готовність зубочисткою. Якщо тісто не липне — готово!
Подаємо запіканку з зеленню трохи охолодженою. Як на мене, коли вона постоїть пару годин, вона ще смачніша! Особливо в спеку.
Спробуйте також приготовути Запіканку з полентою, грибами та шпинатом.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.