Літня запіканка з кисломолочним сиром і зеленню

Ідею рецепту цієї запіканки з кисломолочним сиром і зеленню мені «підкинула» Людмила Юрченко в своїй статті Що приготувати з бадилля редиски. На той час редиску ми вже всю з’їли, але ж на грядках повно всілякої зелені: і рукола, і шпинат, і салат, і зелена цибуля… Чого б не поекспериментувати і не зробити запіканку з іншої зелені? Тим більше, що всілякі овочеві запіканки я дуже люблю. Запіканка з молодої капусти, наприклад, це взагалі, моя улюблена літня страва. Тепер у мене є ще одна улюблениця — запіканка з зеленню і сиром. Кожного разу вона виходить по-різному, бо зелень використовую, яка є під рукою. Але завжди витримую пропорцію — на 350 грамів зелені, 150 грамів кисломолочного сиру. І завжди це смачно. А ще — корисно для здоров’я і фігури. Спробуйте!

Літня запіканка з кисломолочним сиром і зеленню

Літня запіканка з кисломолочним сиром і зеленню

Інгредієнти для запіканки з сиром і зеленню

  • зелень (шпинат, кріп, петрушка, зелена цибуля, рукола і ін.) – 350 грамів;
  • сир кисломолочний – 150 грамів;
  • борошно пшеничне – 4 ст. ложки;
  • сметана – 3 ст. ложки;
  • кефір – 2 ст.ложки (можна, замість кефіру, використати додаткові дві ложки сметани, якщо вона не дуже жирна);
  • розпушувач для тіста – 1 ч.л.;
  • крохмал – 1 ч.л.;
  • яйця – 4 шт.;
  • олія для підсмажування шпинату.

Спосіб приготування запіканки з зеленню і сиром

Спочатку готуємо зелень. Шпинат я, зазвичай, підсмажую на олії, так смачніше, хоча, буває, коли поспішаю, просто дрібно ріжу всю зелень ножем, підсолюю і жмакаю руками, щоб вона стала м’якою. Але, якщо підсмажити, буде смачніше. Це правило стосується всієї зелені, яка не відрізняється особливою ніжністю. Зелену цибулю, кріп і петрушку не підсмажую.

Шпинат і іншу зелень дрібно ріжемо ножем, шпинат підсмажуємо на сковорідці

Шпинат і іншу зелень дрібно ріжемо ножем, шпинат підсмажуємо на сковорідці

Змішуємо зелень з сиром і наша начинка готова, швиденько робимо тісто. Через те, що вся зелень ароматна по-своєму, я не додаю до цієї запіканки з сиром ніяких спецій, навіть перцю.

Для тіста: розбиваємо яйця в миску і збиваємо їх зі сметаною і кефіром. Всипаємо борошно, розпушувач і крохмал, солимо за смаком, все гарно розмішуємо, щоб не було грудочок.

Змішуємо зелень з сиром і наша начинка готова, швиденько робимо тісто

Змішуємо зелень з сиром і наша начинка готова, швиденько робимо тісто

Вливаємо тісто в начинку і гарно перемішуємо всі інгредієнти для запіканки з сиром і зеленню. Змащуємо форму олією, присипаємо борошном, струшуючи зайве (французська сорочка) і викладаємо всю масу в форму. Якщо є невеликий шматочок твердого сиру, можна потерти і зверху присипати. Але це не обов’язково.

Змащуємо форму олією, присипаємо борошном, струшуючи зайве (французська сорочка) і викладаємо всю масу в форму

Змащуємо форму олією, присипаємо борошном, струшуючи зайве (французська сорочка) і викладаємо всю масу в форму

Ставимо нашу запіканку в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо до золотистої скоринки – приблизно 20 хвилин. Можна перевірити готовність зубочисткою. Якщо тісто не липне — готово!

Випікаємо запіканку з зеленню до золотистої скоринки

Випікаємо запіканку з зеленню до золотистої скоринки

Подаємо запіканку з зеленню трохи охолодженою. Як на мене, коли вона постоїть пару годин, вона ще смачніша! Особливо в спеку.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , . Bookmark the permalink.