Вирощування грибів шампіньйонів вдома – досвід

Про те, що можна вирощувати гриби печериці вдома, я неодноразово чула, але якось все не доходили руки до цієї справи. По-перше, не знала, з чого почати, по-друге, вирощування грибів шампіньйонів здавалося дуже складною справою. “Навіщо морочити собі голову, якщо можна купити їх в магазині?” – думала я. Але одного разу чоловік сказав, що його співробітники замовляли гуртом міцелій печериць для вирощування грибів, то і він склав їм компанію. Так в нашій комірчині у під’їзді багатоквартирного будинку почали рости гриби. Я ж переконалася, що це дуже просто, і нашим позитивним досвідом вирішила поділитися з читачами ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.

viroshhuvannya-gribiv-01-1024x636-9710472

Вирощування грибів шампіньйонів вдома – досвід

Як можна вирощувати гриби печериці

Одразу скажу, що ми обрали найпростіший метод вирощування шампіньйонів – з комплектів, до яких входить компост і міцелій печериць, у нього висіяний. Вартість такого одного комплекту становила на кінець серпня 2017 року – 100 грн (роздрібна ціна, мабуть, відсотків на 20 дорожча).

Такий комплект на сайті продавця називався «Стандарт». Був ще комплект «Стандарт+», крім компосту і міцелію, в нього входив ще й покривний грунт (потім розкажу для чого він потрібен).

Але вирощувати гриби печериці в приміщенні можна не купуючи такі комплекти, а придбавши просто сухий міцелій грибів. Є в мене і такий досвід. Процес вирощування шампіньйонів з сухого міцелію не відрізняється від описаного в статті. І це дешевший варіант, якщо у вас є свій компост. Якщо компосту нема, то доведеться купити поживний ґрунт в садовому магазині.

До речі, шампіньйони з сухого міцелію можна вирощувати і в саду. Але тільки в період з весни до перших заморозків. Залишилася задоволеною. Хочу спробувати ще й інші гриби.

Гриби печериці – вирощування в приміщенні

Перед тим, як вирощувати шампіньйони вдома, зважте, чи є у вас підходяще для цього приміщення. Найбільш привабливими для них є наступні умови:

  • Температура +18-+22 градусів за Цельсієм;
  • Освітлення – від повної темряви до розсіяного світла;
  • Достатня вологість повітря (її можна штучно підвищувати періодичним розбризкуванням води).

Влітку вирощувати гриби печериці можна в сараях, землянках, погребах, гаражах… Наша знайома успішно вирощувала шампіньйони на балконі влітку в міській квартирі. Ну, а ми, як я вже казала, в комірчині в під’їзді. Це був початок осені, опалювальний сезон ще не почався і температура була дуже підходяща.

Як ми вирощували печериці вдома

Для зручності подам інформацію у вигляді списку з датами. Отже:

  • 30 серпня – отримали два комплекти компосту з міцелієм печериць (герметично запакованих в плівку). Зробили отвори в пакетах і залишили їх у пустій темній кімнаті (температура приблизно 22 градуси за Цельсієм).
  • 21 вересня – комплекти почали «біліти» (так проростає міцелій печериць) і ми винесли їх в комірчину. Коли поверхня пакетів побілила рівномірно – зрізали плівку повністю і засипали грунтовою сумішшю. (Купили в квітковому магазині 5 літрів універсальної грунтової суміші і покрили цією землею міцелій (покривний ґрунт входить в комплект «Стандарт+»));
  • В цей же день провели перший полив за допомогою розбризкування з пульверизатора – 200 мл води на один комплект. В такій кількості воду розбризкували пять днів підряд. В шостий і сьомий день поливали рясніше – 300 мл води на комплект.
  • 3 жовтня ми знімали перший врожай – 6 кг шампіньйонів з двох комплектів за два дні!
  • Після першого збору грибів, за інструкцією, ґрунт з міцелієм треба полити в такій послідовності: 200 мл води на комплект, через годину – ще 200 мл, через годину – 300 мл води на кожен комплект. Так і зробили. З наступного дня полив, так само як і раніше – по 200 мл на комплект щодня (перші 5 днів) і 300 мл – 6-7 день.
  • Гриби почали рости знову. Ось так виглядала наші грибні «грядки» 9 жовтня.
  • А на цьому фото – гриби 12 жовтня. Це день збору другої хвилі врожаю – 5 кг.
  • Після збору шампіньйонів, ґрунт знову полили, як в пункті 5. І продовжували поливати ще приблизно тиждень по 200 мл води щоранку. Третя хвиля врожаю печериць принесла нам ще 2 кг грибів.

Продавець заявляє, що з одного комплекту можна зібрати приблизно 8 кг шампіньйонів. У нас вийшло дещо менше – по 6,5 кг, але ми не зовсім точно дотримувалися технології, та й намагалися зібрати гриби молоденькими. Такі найкраще підходять для маринування. До речі, рецепт маринованих грибів шампіньйонів я вже викладала.

Загалом, скажу, що за цей місяць, що у нас росли вдома гриби, я їх так наїлася (і сирих, і смажених, і парених, і варених), що, думала, до весни більше не захочу морочитися з їхнім вирощуванням вдома. Але вчора вирішили з чоловіком замовити просто міцелій і висіяти його на старі комплекти. Побачимо, що з того вийде. Якщо порахувати наші витрати, то 1 кг шампіньйонів з наших грядок обійшовся нам приблизно в 16 грн. Магазинна ціна на сьогоднішній день (2017 рік) – 44 грн. Вигідний експеримент, чи не так?

До речі, як показав наш досвід в порівнянні з досвідом співробітників чоловіка, які переважно вирощували свої шампіньйони по гаражам (де температура нижча, як в нашій комірчині), температурний режим в цій справі надважливий. Перші гриби у них почали тільки прокльовуватися, коли ми вже з’їли другий врожай. А ще хлопці не дуже серйозно підійшли до питання поливу (був в гаражі – полив, не був – не полив 🙂 ), то ж і грибів було значно менше.

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.