Logo

Рятуємо томати від фітофтори – знімаємо недозрілі плоди

Все літо я тішилася своїми томатами й дуже була собою горда. Аякже! Помідори росли ніби самі по собі, нічим не хворіли, ніякі шкідники їх не облюбували. Правда, тричі за сезон я їх обробляла біопрепаратами для профілактики фітофтори та регулярно поливала в спекотні дні без дощів. Яка ж я молодець, думала, сподіваючись на багатий врожай. Все змінилося з приходом серпня, який буквально з перших днів порушив мою томатну ідилію. Різке похолодання вночі до +10 градусів, великі перепади температур (вдень-то, як і в липні, +30!), як наслідок – ранкові тумани та рясна роса… Мої прекрасні здорові помідори відразу підчепили фітофтору. Ще до середини серпня я якось стримувала її стрімкий розвиток, обприскуючи помідори сироваткою і видаляючи пошкоджене листя. Синоптик «обрадував», що з 15-го серпня зарядять на 10 днів дощі, як мінімум, а на моїх помідорках вже почали гнити плоди. Караул!!! Мало не плачучи, я зібрала врожай зелених томатів і відправила їх дозрівати в хаті. В результаті, я таки залишилася з врожаєм! Як врятувати плоди помідорів від фітофтори, розкажу в цій статті.

Рятуємо томати від фітофтори – знімаємо недозрілі плоди

Рятуємо томати від фітофтори – знімаємо недозрілі плоди

Знімаємо плоди з уражених фітофторою кущів

Після цього сезону для себе зробила висновок, що тепер буду вирощувати тільки ранні помідори. При правильній агротехніці (висаджувати помідори, щоб кожен кущ гарно провітрювався, поливати й підживлювати в міру, кілька разів за сезон обробляти біопрепаратами для профілактики фітофтори) раннім сортам фітофтора не страшна. Ви встигаєте зібрати врожай і наїстися помідорами до того, як приходить золота пора для цієї болячки – серпень з його перепадами температури, дощами, росами, туманами, а у вас на кущах тільки-тільки почали наливатися плоди… Так і було у мене цього літа.

Хочу одразу зазначити, що я проти використання хімічних фунгіцидів в себе на городі й в садку. По-перше, це негативно для екології і своєї ділянки, і для навколишнього середовища загалом. Щодо обприскування від хвороб/шкідників овочів, то я не розумію, а навіщо їх тоді вирощувати? Заради задоволення? Для цього можна посадити пару кущів чері. Якщо заради того, щоб їсти у свіжому вигляді дійсно корисні овочі, не зіпсовані пестицидами, то тоді від тих самих пестицидів треба відмовлятися. Бо купити помідори на базарі чи в супермаркеті можна завжди, але не завжди це будуть плоди, які вам захотілося б з’їсти, якби ви знали, чим і скільки разів їх обробляли при вирощуванні.

Повертаємось до теми. Помідори — ще зелені, але частина плодів вже вражена фітофторою. Що робити? Якщо прогноз погоди невтішний, тобто будуть затяжні дощі, знімати і не думати! Але робити це треба, дочекавшись сухої погоди. Плоди мають зніматися сухими, інакше згниють на дозріванні. Плодоніжку – видалити. Можна одразу знімати без плодоніжки, але обережно, щоб не пошкодити плід.

Врожай перебрати – явно пошкоджені фітофторою помідори одразу викинути разом з бадиллям. Куди викидати і чи можна закладати такі рослинні залишки в компост, читайте нижче.

Умови для дозрівання томатів

Візуально здорові томати кладемо на дозрівання. Мої томати дозрівали в сільській хаті при температурі приблизно +20..+22 градуси на підлозі, застеленій газетою, не торкаючись один одного. Не в темноті, але прямі сонячні промені на них не потрапляли. Поодинокі помідорки ми їли вже через тиждень, але масово вони дозріли через три тижні після зняття з хворих кущів.

В результаті дозрівання, було викинуто ще приблизно 5% зібраного врожаю (перевіряли томати приблизно раз на 5 днів). Всі інші плоди дійшли характеристик своїх сортів, і ми їх таки наїлися вдосталь!

Коли збирала свій недозрілий врожай (в мене, до речі, були висаджені сорти томатів тільки жовтого і зеленого забарвлення), не обливала їх гарячою водою (60 градусів), як радять багато джерел в Інтернеті. При такій процедурі ніби-то мають загинути спори фітофторозу і плоди гарантовано дозріють здоровими. В мене на це просто не було часу, але якось обійшлося і без «гарячої ванни».

Дозрівши, мої помідори були перенесені з підлоги в холодильник і в сарай (там прохолодно). Незначна кількість залишилася дозрівати на тій самій газетці ще на тиждень.

При цьому моя сусідка, яка не захотіла знімати свої помідорки, рятуючи від фітофтори, в серпні двічі обприскала їх системними фунгіцидами, але все одно не врятувала. Два тижні була така погода (дощі і тепло – вдень, і +10 — вночі), що ніяка хімія не змогла побороти фітофтороз. Весь врожай був втрачений.

Треба зазначити, що плоди, зібрані з уражених фітофторою кущів, не годяться для тривалого зберігання. Ну, так «пише книжка». Нічого не можу про це сказати, бо свої помідори ми вже їмо два тижні, і в холодильнику вони трохи втрачають товарний вигляд, але такі само смачні та не гнилі.

Можна створити помідоркам умови, які сприятимуть їх більш швидкому дозріванню. Для цього їх викладають в теплому приміщенні (+25…+28) на яскраве сонце, на південне підвіконня, наприклад. Але помідори, зняті з хворих кущів і які швидко дозріли в таких умовах, треба так само швидко з’їсти, буквально за кілька днів.

Читайте також нашу статтю Фітофтора — методи профілактики і боротьби.

Мої томати дозрівали на підлозі, не в темряві, але і не на сонці

Мої томати дозрівали на підлозі, не в темряві, але і не на сонці

Куди подіти хворе бадилля і плоди?

Чи можна закладати заражені фітофторою рослинні залишки в компост — суперечливе питання, точну відповідь на яке я поки для себе не знайшла.

Одні джерела стверджують, що в правильно закладеному компості, який зріє не менше як три роки, такі високі температури, що всі спори і фітофторозу, і інших грибних захворювань гинуть. Інші, як на мене, не менш поважні практики переконані, що хворе бадилля і плоди томатів в компості – це майбутній розсадник фітофтори на ділянці…

Я думаю, що навіть якщо ви ретельно будете спалювати всі хворі рослинні залишки, фітофтора на вашій ділянці все одно залишиться (або «прилетить» від сусіда) і при сприятливих обставинах (погодні умови і схильні до неї рослини) проявить себе у всій красі.

Наші рослини, як і ми, живуть в нестерильному середовищі, то ж все одно будуть вражатися тими чи іншими хворобами. І чим більшу стерилізацію своєї ділянки ми проводимо, тим частіше і сильніше хворіють наші рослини. Виходить якесь замкнене коло. Ви з року в рік спалюєте хворі рослині залишки? То, може, ваші рослини не хворіють на грибні захворювання? Можете, не відповідати. Хворіють. То, може, не варто морочитися?…

Цього сезону всі хворі томатні залишки я скидала в одну з ям (глибина і ширина більше метра), підготовлених для посадки плодових саджанців майбутньої весни. Нічого не спалювала, але і в компост не закладала. Утилізація рослинних рештків на ділянці – окрема і важлива тема, до якої ми ще повернемося.

Оксана Дивисенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.