Липа добре знайома жителям і міст, і сіл. Вона висаджується в парках і скверах, стрункі дерева з розлогою кроною прекрасно очищають повітря та дарують довгоочікувану прохолоду в спекотний літній день. М’яка податлива деревина високо цінується майстрами народних промислів. А ще її люблять за дивовижний медовий аромат, що огортає її з червня, коли з’являється липовий цвіт. Він має цінні лікувальні властивості, використовується в багатьох народних рецептах, довго зберігає свої корисні властивості. Як і коли його збирати, як правильно сушити, зберігати та використовувати, розповімо в статті.
Зміст:
Навколо дерева в період цвітіння збираються цілі «армії» бджіл і… травників. Вони прекрасно знають про користь липового цвіту, як і про те, що для його збору відведено всього кілька днів у році — від моменту розкриття квітки, до початку опадання з нього пелюсток.
Липовий цвіт багатий на фітонциди, дубильні речовини, вітаміни А, С, флавоноїди, ефірну олію, кальцій, залізо, магній. Користь липового цвіту – в сильних жарознижуючих і протизапальних властивостях, протинабряковому та імуностимулюючому ефекті. Відвари використовують як відхаркувальний, жовчогінний, знеболюючий, спазмолітичний та тонізуючий засіб.
Дуже важливий липовий цвіт для жіночого здоров’я. У період вагітності він допоможе успішно чинити опір вірусним та простудним захворюванням, у деякій мірі замінить жарознижуючі ліки. При складному перебізі клімаксу трав’яний збір з липовим цвітом заспокоїть і частково заповнить нестачу гормонів, оскільки містить фітоестрогени.
Тонізуючу дію липовий цвіт має і на жінок, і на чоловіків. Він стимулює кровообіг, прискорює метаболізм, підвищує настрій та працездатність, усуває хронічну втому, знімає стрес.
Якщо заварити липовий цвіт ввечері, за 2-3 години до сну, то ефект буде зворотним. Теплий ароматний напій розслаблює, заспокоює, причому до смакових якостей додається вплив аромату, що викликає легкий седативний ефект.
Якщо додати в чашку трохи меду та листочок м’яти, то вийде чудовий вітамінний коктейль, який гарантує глибокий сон, якісний відпочинок і бадьорий ранок.
Читайте також наш матеріал «Запасаємось вітамінами на зиму — як правильно заморозити ягоди і фрукти»
У маленькій досить непоказній квіточці з сильним солодким ароматом зберігається ціла комора корисних речовин. Наше завдання — дістати їх звідти. Для цього використовуються настої, відвари, липові чаї, ванни і навіть віники.
Готують настої з липового цвіту для лікування та профілактики грипу, ангіни, застуди, захворювань носоглотки і порожнини рота.
Для цього беруть 1 ст. ложку липового цвіту у свіжому або сушеному вигляді, заливають 250 мл окропу та настоюють під кришкою 40 хвилин. Потім проціджують і вживають протягом дня замість чаю.
Найкраще використовувати свіжозаварений настій. Ним же полоскати рот і горло при ураженні слизових, запаленні мигдалин, осиплості голосу. Допускається промивання носа при гаймориті перед закапуванням лікарських засобів.
Настій ефективний для жінок в період клімаксу, в складі програм контролю ваги і очищення організму.
Відвар квіток липи відрізняється від настою способом приготування. Використовується водяна баня для отримання максимальної користі. Готують тільки в емальованому посуді, оскільки його поверхня інертна до будь-якої рідини.
Необхідні пропорції — 3 ст. ложки подрібненого цвіту на 300 мл води. Суміш тримають на водяній бані 15-20 хвилин, не доводячи до кипіння. Після проціджування обсяг рідини доповнюють кип’яченою водою до однієї склянки.
Відвар рекомендований при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, кишкових коліках, при застої жовчі та загрозі появи каменів у протоках. Рекомендується як сечогінний для активізації роботи нирок.
Курс лікування становить 10 днів по 1 склянці 3 рази на добу перед їжею.
Липовий чай смачний та корисний. Він застосовується для зниження рівня збудження, при тривожних станах, емоційних сплесках, безсонні, частих застудах, хронічній втомі.
Концентрація суміші менше, ніж у відварах та настоях, становить 1 ч. ложку на літр окропу. Настоюється в термосі 15-20 хвилин. Особливість липового чаю в тому, що його потрібно пити повільно, маленькими ковтками вранці натщесерце або перед сном в залежності від мети.
Для смаку додають мед, лимон, м’яту або мелісу, материнку.
Як зовнішній засіб використовуються ванни з додаванням відвару з липового цвіту. Вони пом’якшують, тонізують та зволожують шкіру, заспокоюють, знімають роздратування, біль у суглобах і напади мігрені.
У період цвітіння заготовляють липові віники для лазні. Їх сушать у затіненому прохолодному місці, щоб збереглися на гілках листя та квіти. Перед застосуванням такий віник запарюють та отримують комплексний ефект: профілактику захворювань, зменшення суглобових болів, прочищення дихальних шляхів і зміцнення імунітету.
Протипоказанням до застосування препаратів на основі липового цвіту вважається індивідуальна непереносимість.
Для збереження цілющих властивостей дуже важливий термін збору сировини, способи його сушіння та умови зберігання.
Вирушати за липовим цвітом можна через 1-2 дні після початку цвітіння. Найкраще приділити цьому першу половину дня.
Важливо! Липи швидко накопичують шкідливі викиди та токсини з повітря і ґрунту, тому збирати липовий цвіт уздовж доріг і біля підприємств не можна.
В якості тари підійде плетений кошик з застеленим бавовняною тканиною дном або полотняний мішечок. В поліетиленові пакети квіти липи збирати не рекомендується. В крайньому разі, потрібно швидко доставити сировину додому, перебрати і викласти на сушку, поки вона не почала набирати вологу без циркуляції повітря.
Збирають суцвіття разом з одинарним листком близько квіток.
Період цвітіння липи короткий, всього 3 тижні. При цьому дерева зацвітають неодночасно, а з невеликим проміжком. Маючи бажання, вдасться навідатися в липовий гай кілька разів за сезон.
На відміну від ягідних та фруктових заготовок, лікарські рослини сушать тільки природним шляхом, без електросушарок і духовок. Для цього обирається затінене, добре провітрюване місце. Квіти липи розкладаються тонким шаром на фанерних листах або тканих полотнах. Сушити їх на залізних основах не варто, квітки швидко вбирають сторонні запахи.
Для повної просушки вистачає 2-х-3-х днів. Пересушувати не потрібно, інакше замість суцвіть вийде жменька пилу. На ніч потрібно заносити заготовки у будинок, щоб вони не відсиріли від роси.
Після просушування суцвіття акуратно перебираються, видаляються ті, що поміняли колір. Потім їх перекладають у картонну коробку або мішечки з тканини та прибирають в темне сухе місце. Липовий цвіт зберігає свої властивості протягом 2-х років. Далі запаси доведеться замінити.
Як вирощувати липу, читайте в нашій статті.
Дорогі читачі! Сила природи, зібрана в маленькій запашній квітці липи при правильній заготівлі і зберіганні здатна підтримувати наше здоров’я, дарувати бадьорість, гарний настрій та нагадувати про літо в розпал суворої зими. А ви заготовлюєте липовий цвіт на зиму? Як ви його використовуєте? Поділіться своїми секретами у коментарях до статті.
Міла Вальтер,