Недавно натрапила на публікацію про величезну користь пшона і зрозуміла, що пшоняна каша в раціоні моєї сім’ї чомусь буває дуже рідко. Настільки, що коли я збираюся її приготувати, запитую в Гугл, як варити пшоно, бо постійно забуваю пропорції. А тим часом це дійсно дуже корисна крупа, яка може значно збагатити меню будь-якої родини. То ж в цій статті розкажу про користь пшоняної каші та як її готувати.
Пшоняна каша — не просто смачна і поживна страва, це щедре джерело корисних для організму людини речовин.
Пшоно багате на вітаміни та мікроелементи: містить вітаміни групи B, вітаміни E, A, PP; мінерали — калій, магній, фосфор, залізо, мідь, цинк. Ці речовини необхідні для підтримки здоров’я імунної системи, серця, судин, нервової системи, шкіри, волосся, нігтів.
В пшоняній каші багато білка, який легко засвоюється організмом, і вона дуже корисна для травлення, бо багата на клітковину, що покращує роботу кишківника, сприяє виведенню шлаків і токсинів.
Крім того, пшоняна каша:
Для наших предків пшоняна каша була однією з основних страв раціону, особливо в піст. Трапези на весілля, похорони чи хрестини також включали пшоно. І не тільки у простих селян, а й у знаті. Традиційний козацький куліш – це також рецепт пшоняної каші. В часи Запорізькій Січі навіть існувала спеціальна професія – пшономиї.
Багато хто не любить цю кашу, бо вона гірчить. Якщо крупу залити окропом перед тим, як варити пшоно, ви гарантовано позбудетеся його гіркоти після відварювання. До того ж гірчить крупа, як правило, тільки та, що довго лежить. Але, щоб перестрахуватися, можна залити окропом і «свіже» пшоно.
Отже, крупу залили хвилин на 5 окропом і промили на дрібному друшляку під проточною водою. Можна просто ложкою гарно перемішати пшоно у воді в глибокій посудині і потім злити воду. Тепер можна його варити.
Води беремо в пропорції 1:2 (де два — вода), якщо хочете приготувати розсипчасте пшоно з не розвареними крупинками. Така пшоняна каша максимально збереже свою користь.
Рецепт пшона, звареного за пропорцією 1:3 (де 3 частини води), для любителів розварених м’яких каш. Зазвичай така пшоняна каша більше подобається дітям, але вона вариться довше, тому корисні властивості пшона дещо менше зберігаються, ніж в першому випадку.
Отже, викладаємо пшоно у каструлю, заливаємо холодною водою і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до мінімального і варимо до готовності — приблизно 20 хвилин. Солити пшоняну кашу краще за 5 хвилин до готовності.
Цю страву можна готувати на сніданок і додавати до неї після того, як зварилося пшоно, цукати, родзинки, горіхи, мед тощо. Дієтологи, до речі, радять їсти пшоно саме на сніданок. А можна подавати пшоно як класичний гарнір — з підливами чи просто вершковим маслом. Класична гарбузова каша — пшоняна каша.
Рецепт пшоняної каші на молоці — це коли варять пшоно у пропорції 2:2:1 (де 2 – пшоно і молоко, 1 – вода), вершкове масло до смаку додають до такої каші після приготування.
Легко готувати пшоняну кашу в мультиварці на режимі «Каша», або «Гречка» приблизно 15-20 хвилин, залежно від особливостей мультиварки. Пропорції води і пшона — на ваш вибір.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.