Все, що треба знати про мед — як перевірити і зберігати

Мед – єдиний продукт, що містить у собі усі необхідні речовини для підтримання життєдіяльності людини, включаючи вітаміни, мінерали, ферменти та воду. І це єдина їжа, яка містить антиоксидант «піноцембрін», який поліпшує роботу мозку. Це справжній скарб для здоров’я та краси, тому не варто ним нехтувати. У попередній статті ми розповідали, як купити якісний мед. Але, на жаль, бувають такі якісні підробки, що візуально складно це зрозуміти. Або хороший мед може втратити свої корисні властивості через неправильне зберігання. Щоб вберегти себе від таких помилок, ознайомтеся з наступними порадами.

Все, що треба знати про мед — як перевірити і зберігати?

Все, що треба знати про мед — як перевірити і зберігати?

Розвінчання міфів щодо перевірки меду

Сьогодні в Інтернеті можна знайти такі ідеї перевірки якості меду, які можуть збити вас з пантелику і не надати достовірну інформацію. Розглянемо  кілька найбільш поширених.

Міф 1. Хороший мед не відразу розчинається в воді

Існує розповсюджена думка, що чистий мед не відразу розчиняється у воді — потрібно трохи зусиль, щоб повністю розчинити його шматочки. Тоді, як мед, розведений цукром, як правило, легко розчиняється. Однак результат тесту часто суперечливий, оскільки різні сорти меду мають різну в’язкість, деякі щільніші та густіші за інші. Наприклад, очевидно, що уже затверділий мед, навіть якщо він був розбавлений з цукровим сиропом, не розчиниться так легко у воді, як натуральний свіжий рідкий мед.

Міф 2. Чистий мед добре горить

Ще один спосіб перевірки полягає у тому, що треба підпалити ватну паличку, вмочену у мед. Вважається, що мед згорить, якщо він чистий. На практиці цей метод виявився неправдивим, бо результат дуже залежить від того, скільки меду взяти на паличку і скільки часу тримати його над полум’ям.

Міф 3. Мед має біологічну пам’ять

Часто чую, що мед “має пам’ять”. Продавці меду люблять розказувати, що достовірний спосіб перевірити натуральність меду – вилити на тарілку трохи меду, а зверху залити холодною водою, потім збовтати. Якщо мед набуде форми сот, то, таким чином, він проявляє свою біологічну пам’ять. Гарна історія, і такий експеримент можна провести з дітьми, їм буде цікаво. Використовувати, до речі, можна будь-яку тягучу речовину (наприклад, олію), схожу по консистенції на мед.

Але про якість меду ви, на жаль, з цього не дізнаєтесь. Це звичайне фізичне явище, яке називається Комірки Бенара, або Релея-Бенара. Виникають ці орнаментальні структури (не завжди стільники) через те, що при змішуванні теплі шари переходять наверх, а холодні (від води) – униз.

Перевірка меду на якість в домашніх умовах

  • Візьміть для проби маленький об’єм меду, вмокніть у нього шматочок хліба на 10 хвилин. Він має затвердіти. Якщо ж хліб розм’як – цей мед не якісний, це сироп.
  • Капніть мед на газету або папір. Справжній мед буде просто лежати, а розведений водою розтечеться і лишить мокрі плями на папері.
  • Розжарте кінчик ножа над вогнем і засуньте його у мед. Якщо мед якісний, на ножі нічого не лишиться, якщо фальсифікат – прилипне шар паленого цукру.
  • Розведіть 1 чайну ложку меду у половині склянки води і капніть туди йод. Якщо він посиніє, значить, туди додали крохмаль або борошно.
  • Розведіть 1 чайну ложку меду у половині склянки води і капніть туди оцет. Якщо з’являться бульбашки, значить, туди додали крейду.
  • Посипте краплю меду крохмалем. На якісному меді він має просто лежати, а штучний мед вступить в реакцію.
  • Один простий спосіб судити про відносну кількість води у меді – це взяти дві однакові за розміром, добре закриті банки з медом від різних продавців. Потрібно перевернути дві банки догори дном і спостерігати, як піднімаються бульбашки. Там, де більше води, вони піднімуться швидше.
Навіть якісний справжній мед можна зіпсувати неправильним зберіганням

Навіть якісний справжній мед можна зіпсувати неправильним зберіганням

Правильне зберігання меду

Але будь-який продукт, навіть найякісніший, можна зіпсувати неправильним зберіганням. Якщо ж дотримуватися наступних порад мед зберігатиме свої цілющі властивості, неперевершений смак та аромат навіть кілька років.

Ємність

  • Щоб мед довго зберігався, посуд повинен бути чистим та сухим. Не кладіть продукт у ємності з залишками попереднього меду, це зіпсує його і приведе до бродіння.
  • Мед не можна зберігати у металевому посуді, бо його кислоти можуть призвести до окислення, мед втрачає свої корисні властивості і може навіть стати шкідливим. Проте не бійтеся набирати його металевою ложкою, для окислення потрібно більше часу, ніж ті кілька секунд, коли ви набираєте мед. Проте, якщо маєте побоювання, можете користуватися дерев’яною чи навіть пластиковою ложкою.
  • А от зберігати цей корисний смаколик у пластиковому посуді теж не рекомендується, з часом він починає вбирати у себе із пластику шкідливі для здоров’я елементи.
  • Найкраще зберігати мед у скляній банці. Також допускається для зберігання емальований, глиняний та керамічний посуд.

Температура

  • Найкращою температурою для зберігання меду вважається від -6 до +20°С. При вищій температурі він втрачає частину своїх корисних властивостей, тому не слід зберігати мед біля плити чи іншого джерела тепла. Не варто розбавляти його в гарячій воді або чаї, бо при температурі 40 градусів його структура руйнується, і мед втрачає свої корисні властивості. Розповсюджена думка, що під дією високих температур мед стає шкідливим, але вона не доведена. При нагріванні у ньому утворюється оксиметилфурфурол, але ця речовина є у будь-якій випічці, навіть у печених яблуках, і її шкода для здоров’я людини не доведена. Але користі від меду після такого нагрівання теж ніякої не буде.
  • Нижчі температури не погіршують якість меду, але він швидше кристалізується і стає твердим, тобто незручним для споживання.
  • Краще не змінювати температуру зберігання, через це мед може нерівномірно кристалізуватися.

Світло

  • Мед боїться світла, тому що сонячні промені руйнують його фермент, який відповідає за протимікробні властивості. Тому необхідно зберігати мед у темному місці, кухонна шафа, яка не часто відкривається, чудово для цього підійде.

Вологість

  • Посудину для зберігання потрібно щільно закрити, бо мед – продукт гігроскопічний, він може вбирати вологу з навколишнього середовища, а це може призвести до його псування.

Запах

  • Мед легко вбирає у себе усі сторонні запахи, тому варто зберігати його щільно закритим та подалі від продуктів з сильним ароматом.

І не переживайте, якщо з часом ваш мед змінює колір, мутнішає чи кристалізується – це природні етапи визрівання якісного домашнього меду. Щодо зберігання меду у стільниках, застосовують ті ж правила, тільки перед цим їх розрізають, а потім розкладають по ємностях.

Галина Константинович,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Метки: . Закладка Постоянная ссылка.