Тефтелі з рисом і овочами в томатному соусі

Тефтелі з рисом я завжди готую з запасом. Наробила кульок з фаршу і рису — частину заморозила, а частину запекла в духовці в томатному соусі. І смачна вечеря готова, і напівфабрикат лежить в морозильній камері на випадок «пустий холодильник, а готувати щось треба». Ця страва, я вважаю, самостійна, і гарнір до неї не потрібен, а ось свіжий салатик дуже навіть гарно зайде. Але багато господинь, знаю, подають тефтелі до макаронів, картопляного пюре, чи гречки. Тут вже — як кому подобається. Головне, що тефтелі з рисом, рецепт яких я запропоную в цій статті, завжди виходять соковиті і ніжні. Цього разу вони в мене ще й з гарбузом!

Тефтелі з рисом

Тефтелі з рисом

Інгредієнти для тефтелей в томатному соусі

  • 0,5 кг фаршу (в цьому рецепті я використала індичий фарш, тобто мої тефтельки ще й дієтичні, але зазвичай я роблю їх з суміші курячого і свиного фаршу. Як на мене, жирніший фарш тут краще підходить);
  • 100 г рису (я обрала пропарений круглий, але це зовсім не принципово, який є — такий і підійде);
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 середня морквина;
  • пару ложок олії для смаження овочів;
  • 200-300 г гарбуза — за наявності і бажання;
  • 150 мл води;
  • 100 мл вершків (жирність — на ваш смак. якщо нема вершків, можна замінити їх молоком, або й водою, якщо фарш достатньо жирний);
  • сіль, чорний перець, часник — до смаку.

Тефтелі з рисом в духовці — рецепт приготування

Спочатку відварюємо рис на тефтелі до напівготовності. Для цього у киплячу воду (приблизно 200 мл) висипаємо промитий рис і варимо на маленькому вогні приблизно 5 хвилин. Зайву воду зливаємо і даємо йому охолонути.

Я купила готовий індичий фарш в магазині, в іншому випадку його треба приготувати — перекрутити на м’ясорубку. Але раджу готувати тефтелі в духовці з міксу свиного і курячого фаршу, тоді вони дійсно соковиті самі по собі навіть без підливи.

Гарно перемішуємо руками рис і фарш, щоб вийшла максимально однорідна маса. Солимо і перчимо — на смак. На цьому етапі, якщо любите, можна додати подрібненого часнику. Формуємо кульки з фаршу і рису і викладаємо у форму для випікання з дистанцією приблизно 1 см. Я між тефтельками поклала скибочки мускатного гарбуза. Запечений він дуже смачний і буде чудовим гарніром до основної страви. Можна також гарбуз натерти на тертку і додати до фаршу, особливо якщо фарш дієтичний, тобто менш жирний. Гарбуз зробить його соковитішим.

Тефтелі з рисом в духовці

Тефтелі з рисом в духовці можна запікати разом з гарбузом

Робимо підливу. Для цього підсмажуємо на сковорідці дрібно порізану цибулю і моркву, яку попередньо натерли на крупну тертку, додаємо до овочів томатну пасту, воду і вершки. Солимо і перчимо, доводимо до кипіння і виливаємо у форму, де вже чекають випікання у духовці тефтелі з рисом.  Ставимо їх готуватися у розігріту попередньо до 180 градусів духовку приблизно на 40 хвилин.

Приготуйте також:

Тефтелі з рисом запечені в духовці

Тефтелі з рисом запечені в духовці

Тефтелі з рисом, запечені в духовці, подаємо до столу разом з підливою, посипавши улюбленою зеленню.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.