Тефтелі з рисом я завжди готую з запасом. Наробила кульок з фаршу і рису — частину заморозила, а частину запекла в духовці в томатному соусі. І смачна вечеря готова, і напівфабрикат лежить в морозильній камері на випадок «пустий холодильник, а готувати щось треба». Ця страва, я вважаю, самостійна, і гарнір до неї не потрібен, а ось свіжий салатик дуже навіть гарно зайде. Але багато господинь, знаю, подають тефтелі до макаронів, картопляного пюре, чи гречки. Тут вже — як кому подобається. Головне, що тефтелі з рисом, рецепт яких я запропоную в цій статті, завжди виходять соковиті і ніжні. Цього разу вони в мене ще й з гарбузом!
Спочатку відварюємо рис на тефтелі до напівготовності. Для цього у киплячу воду (приблизно 200 мл) висипаємо промитий рис і варимо на маленькому вогні приблизно 5 хвилин. Зайву воду зливаємо і даємо йому охолонути.
Я купила готовий індичий фарш в магазині, в іншому випадку його треба приготувати — перекрутити на м’ясорубку. Але раджу готувати тефтелі в духовці з міксу свиного і курячого фаршу, тоді вони дійсно соковиті самі по собі навіть без підливи.
Гарно перемішуємо руками рис і фарш, щоб вийшла максимально однорідна маса. Солимо і перчимо — на смак. На цьому етапі, якщо любите, можна додати подрібненого часнику. Формуємо кульки з фаршу і рису і викладаємо у форму для випікання з дистанцією приблизно 1 см. Я між тефтельками поклала скибочки мускатного гарбуза. Запечений він дуже смачний і буде чудовим гарніром до основної страви. Можна також гарбуз натерти на тертку і додати до фаршу, особливо якщо фарш дієтичний, тобто менш жирний. Гарбуз зробить його соковитішим.
Робимо підливу. Для цього підсмажуємо на сковорідці дрібно порізану цибулю і моркву, яку попередньо натерли на крупну тертку, додаємо до овочів томатну пасту, воду і вершки. Солимо і перчимо, доводимо до кипіння і виливаємо у форму, де вже чекають випікання у духовці тефтелі з рисом. Ставимо їх готуватися у розігріту попередньо до 180 градусів духовку приблизно на 40 хвилин.
Приготуйте також:
Тефтелі з рисом, запечені в духовці, подаємо до столу разом з підливою, посипавши улюбленою зеленню.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.