Білі баклажани ще не дуже популярні серед українських господинь, але з кожним роком вони стають все більш затребуваними на наших кухнях. Від звичних нам фіолетових баклажанів білі відрізняються м’якішим смаком, а ще вони повністю позбавлені гіркоти. Тому білі баклажани, на відміну від «синеньких», можна їсти і сирими. Але, звичайно, найбільше вони смакують після термічної обробки. Сьогодні пропоную зробити смачну закуску з білих баклажанів. Одразу обмовлюся, що робиться цей салат тільки з білих баклажанів, для фіолетових – інші варіанти закусок.
Баклажани миємо, обрізаємо хвостики, проколюємо в декількох місцях та відварюємо у підсоленій воді. Головне – не переварити, у мене це зайняло близько 15 хвилин. Враховуйте розмір баклажана.
Після цього баклажани поміщаємо під прес та залишаємо так до їх повного охолодження.
За бажання, знімаємо з них шкірку та нарізаємо невеликими смужками до того, як помістити баклажани під прес. Але можна зробити це і тоді, коли баклажани схолонуть.
Поки наші баклажани остигають, займемося цибулею.
Цибулю необхідно дуже тонко порізати напівкільцями. Краще брати цибулю салатного призначення, тобто вона повинна бути солодкою. Якщо такої немає, то частково виправить ситуацію приправа «Сумах», або додайте трохи цукру.
Додаємо до цибулі сіль, спеції, часник, рослинну олію та сік лимону. Можна додати і трохи бальзамічного оцту або ж ягідного оцту.
Після того, як баклажани схололи, змішуємо їх із замаринованою цибулею, перевіряємо за смаком та відправляємо у холодильник години на дві. Смачна закуска з білих баклажанів готова!
Спробуйте також наш рецепт «Пікантна закуска з баклажанів».
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.