Пиріг з ягодами – це не тільки ідеальна домашня випічка для посту, це ще й швидко, смачно і просто. Набір продуктів – мінімальний, ягоди можна використовувати будь-які (смородину, вишню, чорницю, малину і ін.), як свіжі, так і заморожені. Дивно, але пісний пиріг з ягодами, рецептом якого поділюся в цій публікації, чогось завжди печу саме в холодну пору року. Задля нього в моїй морозильній шафі з літа оселяються -надцять кілограмів різних ягід. Але найсмачніший він мені зі смородиною.
Пиріг зі смородиною – нам знадобиться
За що ще люблю цей пиріг, що його можна зробити в будь-яку хвилину, бо продукти необхідні для його приготування завжди є в наявності. Отже, що треба, щоб спекти пісний пиріг з ягодами:
- Борошно – 300-320 мл;
- Цукор – 5 ст.ложок;
- Олія (рафінована, щоб без аромату) – 5 ст. ложок;
- Ягоди – склянка;
- Сода і сіль – ні кінчику ножа;
- Ванільний цукор – 1 ст.ложка;
- Вода льодяна – 6 ст.ложок.
Пиріг зі смородиною – рецепт приготування
Цей рецепт можна віднести до швидкої домашньої випічки. Єдине – готове тісто має годину визріти в холодильнику. І, звичайно, сам процес випікання займає з пів години – в духовці, годину – в мультиварці. Але роботи з ним дуже мало.
- Дістаємо з морозильної камери ягоди.
- Робимо льодяну воду – у склянку води з крана кидаємо кілька кубиків льоду.
- Борошно, цукор, олію, соду, сіль, ванільний цукор (не обов’язково) і воду розмішуємо в одній посудині до утворення м’якого й еластичного тіста.
- Завертаємо тісто на пиріг у харчову плівку і кладемо в холодильник на годину (якщо полежить довше – не страшно. Я колись про нього забула на добу. Нічого – вийшов, як завжди.
- Дістаємо тісто з холодильника, ділимо на дві частини. Одна – трохи менша за другу.
- Розкатуємо качалкою більшу частину тіста до необхідних вам розмірів. Раджу використати для випікання спеціальний папір. Мені він дуже допомагає. Особливо, якщо печу пиріг в мультиварці. Я розкатую тісто прямо на папері. І потім кладу папір разом з тістом у мультиварку. Але можете використати традиційний спосіб — змастити олією деко чи форму для випікання.
- В смородину додаємо столову ложку борошна і цукру, розмішуємо. Так начинка буде солодшою і не витікатиме.
- Рівномірно викладаємо смородину на нижній шар тіста.
- Розкатуємо другий шар тіста і накриваємо наш пиріг зі смородини. Пальцями змикаємо низ і верх пиріжка, робимо ножем пару отворів, щоб пар виходив назовні й змащуємо верх олією.
- Посипаємо для краси пиріг насінням кунжуту, льону чи просто цукром.
- Включаємо мультиварку на режимі випічка на 1 год. Якщо випікаєте в духовці, то 30-35 хвилин при 180 градусах. Цей пиріжок не рум’яниться! Тож не перепечіть!
Дістаємо пісний пиріг з мультиварки чи духовки й вже можна чаювати. Звичайно, пісна випічка не така смачна, як та, що містить вершкове масло і яйця. Але такий пиріжок з ягодами дуже ароматний і апетитний, я вас запевняю. І не вимагає багато роботи й часу на приготування.
Якщо любите швидкі рецепти випічки, то вам сподобаються бананові кекси чи м’ятне печиво. А ягоди ще можна використати у пиріжках, які виходять завжди, або приготувавши пиріг з чорницею чи іншими ягодами — замороженими чи свіжими..
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.