Що таке піде? Це одна з найпопулярніших страв турецького фаст-фуду – щось середнє між пиріжком та піцею. Традиційно випікається у вигляді човника. Дещо нагадує за зовнішнім виглядом хачапурі. Начинка може бути різною, але турки, як правило, роблять її м’ясною з додаванням овочів. Дуже доречним доповненням буде і сир. Змінювати начинку ви можете на свій розсуд, з огляду на можливості та пору року. Часто, як начинку для піде, використовують лише овочі і яйце.
Інгредієнти для піде
- Яйце — 1 шт.;
- Рослинна олія — 1/3 склянки;
- Натуральний йогурт — 2 ст. ложки, можна замінити кефіром;
- Тепла вода — 1/2 склянки;
- Цукор — 2 ч. ложки;
- Дрібка солі;
- Борошно — близько 500 г;
- Пакетик дріжджів — 11 г.
Для начинки:
- Будь-який фарш, в ідеалі баранячий — 0,5 кг;
- Середня цибулина — 1 шт.;
- Середні помідори — 2 шт.;
- Болгарський перець — 1 шт.;
- Рослинна олія;
- Сіль, перець, спеції за смаком.
За бажання, можна додати сир. Також для начинки використовують гриби та картопляне пюре.
Спосіб приготування піде
Піде робиться дуже швидко – це ж фаст-фуд. Спочатку рекомендую зайнятися приготуванням начинки. Поки вона охолоне, ми встигнемо приготувати й тісто
Як завжди, злегка обсмажуємо цибулю на сковорідці, додаємо фарш, суміш болгарського перцю та помідорів. За бажання, можна додати й гриби, що я і зробила.
Солимо, перчимо та додаємо спеції. Можна додати й сушену м’яту, особливо якщо ви використовуєте баранину. Фарш не треба доводити до готовності, адже він буде ще піддаватися тепловій обробці раазом з тістом.
Склад начинки можна міняти. І я цього разу вирішила використати картопляне пюре. Додала до нього фарш з грибами. Частина човників буде з фаршем, а частина — з фаршем та картопляним пюре. За бажання, посипаємо наші човники тертим сиром.
Отже, начинка готова, нехай вистигає, а ми перейдемо до тіста.
Дивіться також прості рецепти фокачі (картопляного хліба), хачапурі, чебуреків в духовці і сосисок в тісті.
Всі інгредієнти дістаємо з холодильника заздалегідь, воду підігріваємо. Змішуємо все разом і отримаємо м’яке тісто.
Неехай воно трохи відпочине, буквально 10 хвилин.
Потім розділяємо його на 8 частин — саме стільки човників у нас виходить з цього тіста.
Розкачуємо кожну частину в овал.
Наповнюємо тісто фаршем.
Краї овалу скачуємо у трубочку і з’єднуємо з двох сторін в човник. Обережно беремо човник за кінчики і переносимо на деко, застелене пергаментом.
Змащуємо краї яйцем і відправляємо у розігріту до максимальної температури духовку хвилин на 5-7. Орієнтуємося на особливості своєї духовки.
Піде, або піца по-турецьки, готове. Смачного!
Дивіться також простий рецепт випікання домашнього хліба – шведський нічний хліб.
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.