Я дуже люблю італійську кухню, вона, як на мене, така ж проста і смачна, як і українська. Але «складні назви» мене дещо відлякують. «Ма, приготуємо на вечерю пасту болоньєзе?», — якось запропонувала дочка. «Ой, а не можна жити простіше? Я її ніколи не готувала і не хочу морочитися!» — відповіла я. «Тю! Так, а що там складного? Макарони з фаршем. Я сама приготую!» Виявилося, що паста болоньєзе — це не складніше, ніж макарони по-флотськи. Та і на смак — дуже схоже. Правда, рецепт ми дещо спростили, бо вдома не знайшлося кореня селери і червоного вина. Але вийшло теж дуже смачно! Спробуйте і ви.
Крім цих інгредієнтів, для приготування соусу болоньєзе можна використати або невеликий пучок зелені селери, або грамів 100 кореня селери — додається разом з морквою при обсмажуванні.
Пармезан використовується при подачі — паста болоньєзе посипається зверху тертим сиром. Але це не обов’язково.
Спочатку ставимо варитися спагеті. 2-3 літри води доводимо до кипіння, додаємо пів столової ложки солі і 2 ст. ложки оливкової олії, кладемо спагеті і варимо до готовності (дивіться на пакуванні рекомендований час).
Поки варяться спагеті займемося соусом болоньєзе. Цибулю, моркву ріжемо дрібними кубиками. Обсмажуємо на олії цибулю до м‘якості, додаємо моркву (якщо є, то і селеру) і смажимо ще 3-4 хв.
Додаємо фарш і обсмажуємо його, постійно перемішуючи, щоб не було грудочок. Додаємо подрібнений часник, приправи, сіль, перець та томатну пасту. Томати обдаємо окропом, щоб легко зняти шкірку. Дрібно нарізаємо. Кладемо в сковорідку. Додаємо цукор і воду (або вино). Накриваємо кришкою та тушкуємо на маленькому вогні приблизно 15 хвилин.
Якщо любите італійську кухню, вам сподобається різотто з куркою!
Подавати пасту болоньєзе можна двома способами. Перший: відварені спагеті викладаємо в сковорідку і перемішуємо з соусом. Другий: викладаємо спагеті в тарілку, а зверху викладаємо соус болоньєзе. Зверху можна посипати натертим на дрібну тертку пармезаном.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.