Куряча печінка — корисний продукт, який дієтологи радять регулярно вживати. Паштет з курячої печінки й овочів, яким поділюся в цій публікації, як на мене, найпростіший спосіб її приготування. З кілограма печінки виходить 2 пів літрові баночки смачного паштету, який можна — і на сніданок до кави з тостами, і на обід до першої страви, і на святковий стіл, якщо треба. Я обов’язково додаю до свого паштету суху приправу з пажитнику. Що це за рослина, можете прочитати за посиланням. Пажитник додає паштету грибну нотку, плюс — це природний загущувач для різних страв, зокрема, паштетів. Але, якщо у вас цієї приправи не знайдеться, не біда. Печінковий паштет буде смачний і без нього.
Якщо вам не треба одразу літр паштету, зменште пропорційно кількість інгредієнтів:
Готується цей печінковий паштет дуже просто. Найскладніше, мабуть, підготувати печінку. Її треба промити й на хвилин 15 замочити в холодній воді. Це дозволить покращити її текстуру, вивести залишки крові й позбавитися гіркоти, бо вона може бути присутня в печінці. Потім даємо печінці трохи обсохнути й видаляємо плівки.
Ріжемо печінку на однакові шматочки (приблизно 2 на 2 см) і розігріваємо добре олію на сковорідці. Кожен шматочок нам треба обсмажити рівномірно з обох боків, але не тушкувати. Печінка всередині повинна лишатися червоною (сирою). Тому краще розділити печінку на 2-3 частини для обсмаження. Я ділю на три частини, бо сковорідка мала — 22 см в діаметрі. Якщо сковорідка більша, можна обсмажити двома частинами. Увага! Солити паштет будемо в кінці приготування!
Викладаємо обсмажену печінку в каструлю (у мене — мультиварка) і поки даємо їй спокій. А тим часом обсмажимо овочі — спочатку порізану цибулю, коли вона трохи зарум’яниться, додаємо до неї моркву, яку натерли на тертушку. Обсмажуємо овочі майже до готовності й додаємо їх до печінки.
Туди ж відправляємо сметану, все перемішуємо, доводимо до кипіння, солимо, додаємо спеції й тушкуємо на малому вогні буквально 2-3 хвилини.
Тепер лишилося дати суміші трохи вихолонути, перебити блендером до однорідності й розкласти по баночках чи іншим місткостям з кришками, щоб паштет не обвітрився при зберіганні.
Зберігаємо паштет в холодильнику кілька днів.
Приготуйте з печінки також:
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.