Картопляники з м’ясним фаршем під грибним соусом

Картопляники — рецепт родом з дитинства. Ймовірно, у багатьох вони асоціюються так. Щоправда, частіше вони були без начинки та просто зі сметаною. Але згадується, завжди було смачно. Сьогодні я пропоную приготувати картопляники з м’ясною начинкою, для неї використаємо фарш. Такі картопляники — смачні самі по собі, але якщо подати їх під грибним соусом, рецептом якого також поділюся в цій статті, то таку страву можна вже й гостям подавати!

kartoplyanik-z-hrybnym-sousom-01-1024x768-6914285

Картопляники

Інгредієнти для картопляників

Для тіста:

  • Картопля — 1 кг;
  • Яйце — 1 шт.;
  • Борошно — 1/2 склянки;
  • Сіль , перць – за смаком.

Для начинки:

  • Фарш — 300 г;
  • Цибуля — 1/2 середньої;
  • Сіль, спеції, зелень;
  • Рослинна олія для смаження.

Для соусу:

  • Вершки — 150 мл;
  • Вершкове масло — 50 г;
  • Сметана — 50 г;
  • Гриби — 150 г;
  • Зелень;
  • Сіль, спеції.

kartoplyanik-z-hrybnym-sousom-02-1024x768-3101719

Інгредієнти для картопляників

Картопляники — рецепт приготування

Для початку треба приготувати картопляне пюре. Як завжди, очищаємо картоплю та відварюємо у солоній воді. Але далі є невелика відмінність — молоко не додаємо, інакше вийде дуже рідке тісто.

Звичайно, для картопляників можна використовувати і вчорашнє картопляне пюре. Але, якщо ви його готували з молоком, то доведеться додати до тіста більше борошна.

Нехай наше пюре злегка охолоне і після цього додаємо 1 яйце та борошно. Добре вимішуємо наше тісто.

kartoplyanik-z-hrybnym-sousom-06-1024x768-5846546

Вимішуємо картопляне тісто

Займемося фаршем для начинки картопляників. Сьогодні у мене свинячо-яловичий фарш.

Обсмажуємо дрібно порізану цибулину на невеликій кількості рослинної олії, додаємо фарш і продовжуємо обсмажувати, наприкінці кладемо спеції за смаком.

Приготуйте також картопляники з твердим сиром — це дуже смачно!

kartoplyanik-z-hrybnym-sousom-04-1024x768-7114734

Обсмажуємо цибулю, фарш, додаємо спеції

Звичайно, можна додавати зелень до фаршу. Від цього він стане ще ароматнішим і соковитішим.

Руки злегка змочуємо водою або рослинною олією — так легше ліпити картопляники. Беремо трохи тіста і викладаємо на серединку фарш (дочекайтеся, щоб він схолонув). Можна ще додати зелень. Формуємо картопляники довільної форми. Обвалюємо кожен в сухарях або борошні і обсмажуємо на сковороді з двох сторін.

kartoplyanik-z-hrybnym-sousom-07-1024x768-4244766

Формуємо та обсмажуємо картопляники на сковороді з двох сторін

В принципі, страва готова! Але якщо ви хочете зробити її оригінальнішою, приготуйте грибний соус.

Для цього злегка обсмажуємо на вершковому маслі цибулю та додаємо в сковорідку порізані тонкими слайсами печериці.

kartoplyanik-z-hrybnym-sousom-05-1024x768-2735791

Коли гриби зарум’яняться, додаємо сіль, вершки і готуємо соус до загустіння

Коли гриби зарум’яняться, додаємо сіль, сметану, вершки і вже на маленькому вогні продовжуємо готувати соус до загустіння.

Коригуємо смак грибного соусу  до картопляників спеціями.

kartoplyanik-z-hrybnym-sousom-08-1024x768-5393450

Грибний соус готовий

Наші картопляники з м’ясною начинкою під грибним соусом готові. Подавати їх можна як в гарячому, так і в холодному вигляді.

kartoplyanik-z-hrybnym-sousom-09-1024x768-8177036

Картопляники з грибним соусом готові

Смачного!

Спробуйте також наш рецепт «Деруни у духовці під соусом із зелені»

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.