Картопляники — рецепт родом з дитинства. Ймовірно, у багатьох вони асоціюються так. Щоправда, частіше вони були без начинки та просто зі сметаною. Але згадується, завжди було смачно. Сьогодні я пропоную приготувати картопляники з м’ясною начинкою, для неї використаємо фарш. Такі картопляники — смачні самі по собі, але якщо подати їх під грибним соусом, рецептом якого також поділюся в цій статті, то таку страву можна вже й гостям подавати!
Для тіста:
Для начинки:
Для соусу:
Для початку треба приготувати картопляне пюре. Як завжди, очищаємо картоплю та відварюємо у солоній воді. Але далі є невелика відмінність — молоко не додаємо, інакше вийде дуже рідке тісто.
Звичайно, для картопляників можна використовувати і вчорашнє картопляне пюре. Але, якщо ви його готували з молоком, то доведеться додати до тіста більше борошна.
Нехай наше пюре злегка охолоне і після цього додаємо 1 яйце та борошно. Добре вимішуємо наше тісто.
Займемося фаршем для начинки картопляників. Сьогодні у мене свинячо-яловичий фарш.
Обсмажуємо дрібно порізану цибулину на невеликій кількості рослинної олії, додаємо фарш і продовжуємо обсмажувати, наприкінці кладемо спеції за смаком.
Приготуйте також картопляники з твердим сиром — це дуже смачно!
Звичайно, можна додавати зелень до фаршу. Від цього він стане ще ароматнішим і соковитішим.
Руки злегка змочуємо водою або рослинною олією — так легше ліпити картопляники. Беремо трохи тіста і викладаємо на серединку фарш (дочекайтеся, щоб він схолонув). Можна ще додати зелень. Формуємо картопляники довільної форми. Обвалюємо кожен в сухарях або борошні і обсмажуємо на сковороді з двох сторін.
В принципі, страва готова! Але якщо ви хочете зробити її оригінальнішою, приготуйте грибний соус.
Для цього злегка обсмажуємо на вершковому маслі цибулю та додаємо в сковорідку порізані тонкими слайсами печериці.
Коли гриби зарум’яняться, додаємо сіль, сметану, вершки і вже на маленькому вогні продовжуємо готувати соус до загустіння.
Коригуємо смак грибного соусу до картопляників спеціями.
Наші картопляники з м’ясною начинкою під грибним соусом готові. Подавати їх можна як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Смачного!
Спробуйте також наш рецепт «Деруни у духовці під соусом із зелені»
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.