Картопляники, рецепт яких запропоную в цій статті, я побачила в Інтернеті під назвою англійською мовою ‘potato cakes’ або, як я довільно переклала, «картопляні коржики». З тексту було зрозуміло, що це звична страва для британців. Прочитала опис — наші картопляники, але за начинку в них — твердий сир. Особисто я серед начинок картопляників твердий сир не зустрічала, тому вирішила спробувати. І виявилося, що це дуже вдале рішення! Адже таку начинку не потрібно завчасно готувати, як це зазвичай відбувається з іншими інгредієнтами, а поєднання картоплі із ніжним розплавленим сиром сподобається і дорослим, і дітям. Як приготувати картопляники з твердим сиром, читайте далі у статті.
Орієнтовно на три-чотири порції (у мене вийшло 10 картопляників):
Для картопляного тіста краще брати «вчорашню» картоплю, так буде простіше формувати картопляники. Але це не обов’язково. Беремо відварену картоплю та розминаємо товкачем. Приправляємо — солимо та за бажанням додаємо інші приправи (я використала копчену паприку).
Додаємо жовток, трошки вершкового масла (розтопленого), розмішуємо. Додаючи поступово борошно, замішуємо тісто. В таке тісто також можна покласти смажену цибулю або зелень (кріп, зелену цибулю тощо), але я зазвичай готую і для дитини, тому з такими інгредієнтами не експериментую.
Натираємо сир на крупній тертці і починаємо формувати картопляники. Вологими руками (!) беремо одну частину тіста (я відміряла великою ложкою), кладемо на руку та приминаємо, робимо плаский кружечок.
Зверху кладемо натертий сир і починаємо підіймати боки, загортаючи начинку в тісто. Якщо треба, додаємо зверху ще тісто. Коли ми закрили всі дірки, розкатуємо руками кульку та розплющуємо її на долоні. Розкладаємо сформовані картопляники на дошці, яка присипана борошном. Посипаємо їх зверху також борошном.
В олію, що на сковорідці, додаємо зубчик часнику (попередньо його роздавлюємо ножем) та смажимо, поки він не підрум’яниться і не віддасть свій аромат. Також в олію для аромату можна покласти гілочку розмарину. Смажимо картопляники з сиром по 3-4 хвилини з кожної сторони на середньому вогні, поки вони не підрум’яняться.
Спробуйте також приготувати картопляники за іншим рецептом — з м’ясним фаршем під грибним соусом.
Ця страва пройшла справжній краш-тест. Дитина, яка навідріз відмовляється їсти щось, що хоч якось відрізняється від вже звичного меню, після вмовлянь, спробувала і попросила приготувати ще раз! Це для нашої родини справжній знак якості. Можливо, такий рецепт картопляників стане улюбленою стравною й у вас вдома. Спробуйте!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.