Картопляники з сиром — неймовірно смачно!

Картопляники, рецепт яких запропоную в цій статті, я побачила в Інтернеті під назвою англійською мовою ‘potato cakes’ або, як я довільно переклала, «картопляні коржики». З тексту було зрозуміло, що це звична страва для британців. Прочитала опис — наші картопляники, але за начинку в них — твердий сир. Особисто я серед начинок картопляників твердий сир не зустрічала, тому вирішила спробувати. І виявилося, що це дуже вдале рішення! Адже таку начинку не потрібно завчасно готувати, як це зазвичай відбувається з іншими інгредієнтами, а поєднання картоплі із ніжним розплавленим сиром сподобається і дорослим, і дітям. Як приготувати картопляники з твердим сиром, читайте далі у статті.

Картопляники зі сметаною на тарілці

Картопляники з твердим сиром

Інгредієнти для картопляників із сиром

Орієнтовно на три-чотири порції (у мене вийшло 10 картопляників):

  • 700 г вареної товченої картоплі;
  • 15 г вершкового масла;
  • 1 жовток;
  • 130 г сиру (ідеально підійде «Тенеро», «Гауда» або «Моцарела»);
  • 90 г борошна (і додатково — для обвалювання картопляників перед смаженням);
  • 2-3 зубчики часнику;
  • сіль та інші спеції — до смаку;
  • олія для смаження.

Картопляники — рецепт приготування з сиром

Для картопляного тіста відварюємо картоплю та робимо нерідке картопляне пюре. Для цього зливаємо з відвареної картоплі воду, залишаючи невелику частину окремо в чашці. Розминаємо картоплю товкачем, воду для однорідності при цьому додаємо мінімально. Приправляємо — солимо та за бажанням додаємо інші приправи (я використала копчену паприку). Таке картопляне пюре можна підготувати з вечора, з «вчорашньою» картоплею формувати картопляники буде ще простіше.

Додаємо жовток, трошки вершкового масла (розтопленого), розмішуємо. Додаючи поступово борошно, замішуємо тісто. В таке тісто також можна покласти смажену цибулю або зелень (кріп, зелену цибулю тощо), але я зазвичай готую і для дитини, тому з такими інгредієнтами не експериментую.

Натираємо сир на крупній тертці і починаємо формувати картопляники. Вологими руками (!) беремо одну частину тіста (я відміряла великою ложкою), кладемо на руку та приминаємо, робимо плаский кружечок.

Зверху кладемо натертий сир і починаємо підіймати боки, загортаючи начинку в тісто. Якщо треба, додаємо зверху ще тісто. Коли ми закрили всі дірки, розкатуємо руками кульку та розплющуємо її на долоні. Розкладаємо сформовані картопляники на дошці, яка присипана борошном. Посипаємо їх зверху також борошном.

Для приготування картопляників можна використати і пюре, яке залишилось після вечері (якщо воно не дуже рідке). Додайте до нього тільки жовток та борошно. Останнього при цьому може знадобитись більше, ніж вказано в інгредієнтах.

В олію, що на сковорідці, додаємо зубчик часнику (попередньо його роздавлюємо ножем) та смажимо, поки він не підрум’яниться і не віддасть свій аромат. Також в олію для аромату можна покласти гілочку розмарину. Смажимо картопляники з сиром під кришкою по 3-4 хвилини з кожної сторони на середньому вогні, поки вони не підрум’яняться. Періодично змінюємо олію, щоб борошно не горіло.

Спробуйте також приготувати картопляники за іншим рецептом — з м’ясним фаршем під грибним соусом.

Картопляники на білій тарілці

Картопляники з сиром готові

Ця страва пройшла справжній краш-тест. Дитина, яка навідріз відмовляється їсти щось, що хоч якось відрізняється від вже звичного меню, після вмовлянь, спробувала і попросила приготувати ще раз! Це для нашої родини справжній знак якості. Можливо, такий рецепт картопляників стане улюбленою стравною й у вас вдома. Спробуйте!

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.