Ті, хто бував у Болгарії, з задоволенням згадують національну страву цієї країни – чушка бюрек. Дуже цікава назва, правда? Але, насправді, «чушка» в перекладі з болгарської означає «солодкий перець», а «чушка бюрек» — «перець фарширований». Але одразу відмічу, що болгарський фарширований перець дещо відрізняється від звичного нам, як на смак, так і процесом приготування. Читайте далі і дізнайтеся, як приготувати чушка бюрек, або фарширований перець по-болгарськи в домашніх умовах.
Найважливіше — правильно вибрати перець. Краще брати перець подовженої форми, що має товсті стінки. Почнемо готувати фарширований перець по-болгарськи саме з перцю. Попередньо миємо, видаляємо насіння, обсушуємо.
Для цієї страви потрібен тільки печений перець. Тому поміщаємо його у попередньо нагріту духовку на 25-30 хвилин. Після цього накриваємо перець фольгою або поміщаємо в целофановий мішечок до охолодження.
Після цієї процедури шкірка з солодкого перцю легко видаляється. Приступимо до начинки. Бринзу добре розминаємо за допомогою вилки та додаємо яйце, зелень, можна, за бажання, і часник. Можна додати і м’який сир (творог). Головне, щоб отримана маса була пластичною, не рідкою. Тому два яйця, які признаачені для начинки, слід додавати по одному.
Я дала ще трохи сухих спецій, керуючись своїми відчуттями.
Наповнюємо отриманою начинкою наш перець. Не страшно, якщо при цьому порушиться цілісність, попереду ще панірування фаршированого перцю.
Спробуйте також приготувати традиційний фарширований перець, але без шкірки, або Печений болгарський перець із курячим філе.
Гарненько збиваємо трретє яйце. Готуємо дві мисочки з борошном та панірувальними сухарями. Традиційно чушка бюрек робиться в панірувальних сухарях, але допускається і просто борошно. Тому пробуйте і робіть, як вам більше подобається.
Опускаємо наші фашировані перці по черзі у борошно, яйце і потім у борошно або панірувальні сухарі. Після цього обсмажуємо на розігрітій сковороді з невеликою кількістю рослинної олії до рум’яної скоринки. Готові чушки бюрек викладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
Подають фарширований бринзою перець як закуску з овочами та сметанним соусом. А можна ним посмакувати і на сніданок — звичайно, в тому випадку, якщо не використовувався часник.
Спробуйте також рецепт «Фаршировані шампіньйони в духовці — проста закуска за 20 хвилин»
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.