Коли я перебуваю на піку свого переконання, що троянди – королеви саду, зацвітає лаванда… І я розумію, що не все так однозначно))) Бо лаванда – це, як і троянда, і красиво, і корисно, і смачно! Все, як я люблю. Ба, лаванда – навіть більше – її ще й можна висушити і надовго прикрасити інтер’єр чи використати для ароматизації оселі. Як сушити лаванду правильно, розкажу в цій статті.
Як і коли збирати квіти лаванди
Сушіння лаванди починається зі збору врожаю, і коли збирати квіти, залежить від того, що ви будете робити з висушеною лавандою. Якщо ви плануєте зробити висушені букетики, обрізайте квітучі стебла лаванди з часу, коли суцвіття тільки починають відкриватися, а сам пагін достатньо набрав сили — жорсткий і міцний. У цей момент квіти лаванди на піку свого кольору та аромату. Сонце вибілює колір квітів, тому постарайтеся їх не перетримати.
В момент, коли приблизно три чверті квіток вже відкриті, збирати лаванду треба для кулінарного використання.
Зрозуміло, що на одному кущі є гілочки з різним ступенем зрілості квітів. Але зрізати кущ частково — це трохи морока. Простіше обрізати весь кущ (до здерев’янілої частини) і відсортувати гілочки: з розкритими квітами — на кухню, з жорсткими пагонами і більшістю нерозкритих бутонів — для букетів.
Якщо ви зріжете лаванду, коли вже всі бутони повністю розпустилися, після висихання вони легко осипатимуться з гілочок. Це не найкращий варіант для букетів, але непоганий – для створення з висушених квітів лаванди ароматних саше чи використання лаванди в кулінарії, наприклад, для приготування сиропу з лаванди.
До речі, в саду найкраще посадити кілька сортів лаванди, щоб на повну насолодитися всіма її перевагами. Наприклад, якщо ви плануєте робити декоративні букетики з висушеної лаванди, вибирайте сорти лаванди, розкриті бутони якої не осипаються після висихання. Гібридна лаванда, або лавандин «Grosso» (Lavandula x intermedia «Grosso») — фаворит для сушіння на букети, оскільки він не розсипається. Його квіти до того ж дуже ароматні. Англійська лаванда «Хідкот» (Lavandula angustifolia «Hidcote») також гарно тримає квітку після висихання і має дуже ароматні квіти та листя, що важливо для букетів.
З іншого боку, якщо вам потрібна лаванда в кулінарії, або ви хочете насолоджуватися її ароматом в мішечках, вам варто збирати врожай квітів і бутонів лаванди. То ж посадіть сорти, що легко розпускають бутони і швидко скидають їх після висихання. Наприклад, лавандин «Прованс» (Lavandula x intermedia «Provence») вважається ідеальним вибором для висушування лаванди на бутони.
Про відмінності лаванди і лавандину читайте в нашій статті.
Збираючи врожай квітів лаванди, дотримуйтесь наступних правил:
- Зрізайте квіти зранку одразу після висихання роси;
- Не робіть цього у дощовий чи сирий день, щоб уникнути ризику появи цвілі на висушеній лаванді. Її зріз має проводитись, коли рослина абсолютно суха;
- Обрізайте стебла максимально довгими. Ви завжди можете їх вкоротити за потреби, але якщо вам захочеться зробити лавандовий вінок чи інший декор, вам знадобляться довгі гілочки лаванди.
Як правильно сушити лаванду
Щоб висушити лаванду, зв’яжіть її стебла так, щоб квіткові головки були приблизно на одному рівні. Повісьте пучки квітами вниз і сушіть лаванду в темному теплому місці. Щоб зберегти найкращий колір, лаванду необхідно захистити від сонячних променів. Залежно від вологості повітря, пучки лаванди висихають приблизно за 7-10 днів.
Можна сушити лаванду, просто розклавши її гілочки десь на столі чи підлозі в захищеному від прямих сонячних променів місці. Якщо це можливо, сушіть лаванду в один шар. Якщо квітів багато, а місця мало, можна накрити перший шар натуральною легкою тканиною і покласти на неї другий.
Якщо свіжі гілочки лаванди ви одразу поставите у вазу без води, вони самі там висохнуть і також зберігатимуть колір і форму роками. Але бережіть їх від сонця!
Читайте також нашу статтю Чи треба обрізати лаванду восени.
Як використовувати висушену лаванду в побуті
Почнемо з очевидного: сушити лаванду варто заради букетів. Вони самі по собі – прекрасний ароматний декор інтер’єру, прекрасно працюють лавандові гілочки і в поєднанні з іншими сухоцвітами.
З лаванди можна зробити надзвичайно ароматний і декоративний вінок, що прикрасить стіну, двері, чи святковий стіл. Лавандовий віночок легше робити зі свіжих квітів, вони більш еластичні й гнучкі. У вінку квіти висохнуть самі. Але можна працювати і з сухими букетиками.
Як зробити лавандовий вінок, читайте в нашій статті.
Висушені букетики лаванди можуть служити для ароматизації білизни. А можна помістити тільки висушені бутони і квіти лаванди в декоративні марлеві нейлонові мішечки, щоб створити ароматні саше, які кладуть в шафи, шухлядки тощо.
Ароматизація білизни лавандою може допомогти покращити сон. Бо ж зазвичай лаванда в ароматерапії використовується для заспокоєння та розслаблення. Зробіть маленькі мішечки з квітами лаванди, покладіть їх у наволочки і вплетіть солодкий аромат лаванди у свої сни….
Щоб освіжити приміщення, 2 столові ложки висушених бруньок лаванди змішайте з 1 склянкою харчової соди. Посипте на килими, зачекайте 30 хвилин та пропилососьте. Ваш дім наповниться легким ароматом лаванди.
Натхнення!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.